Šta je novo?

Problem sa HDD, potreban savet

DariusIII

Slavan
Učlanjen(a)
08.12.2006
Poena
435
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 9900X + Scythe Fuma 3
Matična ploča
Gigabyte X870E Aorus Elite Wifi7
RAM
64GB G.Skill Trident Z5 RGB
GPU
PowerColor Hellhound RX 9070XT
Storage
WD Black SN850X 2TB, WD Black SN850X 1TB NVME, 2x Samsung 870 EVO 4TB SSD
PSU
FSP Hydro PTM X Pro 1000W
Kućište
Cooler Master TD500L
Monitor
LG UltraGear 27" x 2
Miš & tastatura
Razer BlackWidow V4 Pro + Razer Basilisk V2
Pristup internetu
  1. ADSL
Dakle, situacija je sledeća:

Od pre 3-4 dana hard disk, WD od 500 giga, koji me 3 godine služi verno, počeo je da se glupira.Čas ga BIOS vidi čas ga ne vidi.Kada ga BIOS vidi, može da se desi da u toku boot-a sistema, hdd naprasno nestane pa moram da restartujem komp, pošto se sistem ne podigne.Posle restarta se nekada desi da sve radi savršeno, a opet nekada se desi da je sistem maksimalno usporen.Zadnji put pre nego što sam ga konačno izvadio iz mašine, radio je bez problema, pravio sam bekap podataka sa njega i ostavio ga u toku noći da prekopira steam folder od približno 130 giga.Total Commander je prijavljivao brzinu kopiranja od oko 45 megabajta u sekundi.Sledeći dan kada sam pogledao prekopirano je bilo svega 14% i disk je nestao iz sistema.
E sad, imam neke ideje šta može da bude pa mi treba potvrda barem neke od njih.Da napomenem da u sistemu imam još 3 hard diska koji savršeno rade.
Interesantno je da ni jednu grešku na njemu nisam imao, niti loše čitanje i upisivanje podataka.

Ideje:

1. SATA kabal zeza, danas ću proveriti da li je to srž problema, zamenom istog
2. Elektronika je otišla dođavola (SMART ne prijavljuje nikakav problem kada disk uspe da radi, provereno više puta različitim programima koji iščitavaju status)
3. Predložite nešto treće.

Dakle, situacija je sledeća:

Od pre 3-4 dana hard disk, WD od 500 giga, koji me 3 godine služi verno, počeo je da se glupira.Čas ga BIOS vidi čas ga ne vidi.Kada ga BIOS vidi, može da se desi da u toku boot-a sistema, hdd naprasno nestane pa moram da restartujem komp, pošto se sistem ne podigne.Posle restarta se nekada desi da sve radi savršeno, a opet nekada se desi da je sistem maksimalno usporen.Zadnji put pre nego što sam ga konačno izvadio iz mašine, radio je bez problema, pravio sam bekap podataka sa njega i ostavio ga u toku noći da prekopira steam folder od približno 130 giga.Total Commander je prijavljivao brzinu kopiranja od oko 45 megabajta u sekundi.Sledeći dan kada sam pogledao prekopirano je bilo svega 14% i disk je nestao iz sistema.
E sad, imam neke ideje šta može da bude pa mi treba potvrda barem neke od njih.Da napomenem da u sistemu imam još 3 hard diska koji savršeno rade.
Interesantno je da ni jednu grešku na njemu nisam imao, niti loše čitanje i upisivanje podataka.

Ideje:

1. SATA kabal zeza, danas ću proveriti da li je to srž problema, zamenom istog
2. Elektronika je otišla dođavola (SMART ne prijavljuje nikakav problem kada disk uspe da radi, provereno više puta različitim programima koji iščitavaju status)
3. Predložite nešto treće.

0 crkavaju ti glave polako ali sigurno

0 crkavaju ti glave polako ali sigurno

Vrlo verovatno, pošto sam opciju jedan eliminisao definitivno.Ništa, srećom nije ništa bitno na tom hardu, igre se i onako preko steama ponovo downloaduju na drugi disk, sledi kupovina drugog diska, ovom je garancija istekla.

Možda ga ne hraniš dovoljno? ;)

Šta misliš da li bi bilo zgodno, čisto radi sporta i razonode, da otkačiš bar dva diska iz sistema pa da onda probaš kako izgleda kada je smanjena ukupna potrošnja.

Možda je taj disk nešto osetljiviji na moguće slabljenje napajanja.

Nazad
Vrh Dno