Šta je novo?

Problem sa HDD-om

_/Neo\_

Čuven
Učlanjen(a)
27.01.2002
Poena
720
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel i7 8900k
Matična ploča
MSI Z370 SLI+
RAM
2x8GB DDR4 3200MHz gSkill TridentZ
GPU
Sapphire RX580
Storage
Samsung 970EVO (500gb) + WD750 2tb
Zvuk
Sound Blaster Audigy FX
PSU
Corsair RM650i
Kućište
Cooler Master 690 1st gen
Monitor
Dell U2422H + HL P24 G5
Miš & tastatura
Logiteck Wave (K350) + MX Master 2s
Laptop
Dell Inspiron 15
Mobilni telefon
Nokia 7.2 + Motorola Edge 40 Pro
Pristup internetu
  1. ADSL
U pitanju je stari Maxtor 80GB.
Problem je sledeći:
Prilikom instalacije WinXP kada se hard disk formatira i kada se na njega iskopiraju fajlovi sa cd-a potrebni za pokretanje instalacije, računar izbacuje INSERT BOOT DEVICE...bla, bla, bla.
Hard disk radi kada ga na drugi komp povežem, i sve se lepo čita sa njega, ali na njegovom "matičnom" računaru, to jednostavno ne radi.
U pitanju je stara VIA KT600 ploča sa Sempronom 2500+.
Svaki predlog je dobrodošao.

promeni ata kabel ?

Probao sam i to, menjao i mesta, otkačinjao cd i dvd, sve kombinacije sa kablovima odradio, ali ne pomaže.
Jedino što nisam probao što planiram ujutru je da taj isti disk nakačim na moj računar, pa da probam da bootujem tako. Jel postoji šansa da je možda neki boot sektor stradao na disku pošto mi brat kaže da je juče (kada je prestalo sve da radi) mlađi sin (2 godine) njakao restart dugme?

Neko?

Sta kaze HDD Sentinel, da nema slucajno koji bad sector?
pozz

Nope, nema bad sector-a. Sada sam probao i na drugom računaru (mom) da dignem sistem sa tog diska, i jednostavno, kada iskopira fajlove i kada se instalacija WinXP-a resetuje izbacuje istu grešku kao i pre. Kao da ne može da nađe boot na disku. Sad ću da probam Win7

Imao sam to isto, na par masina, ali su uvek diskovi imali jedan ili par BS. Stavio drugi disk i sve proslo...
pozz

Čekam danas da stigne drugi disk, pa da vidim šta će da bude, nadam se da nije ploča zakucala

udri ti njemu jedan low level format, pa probaj onda da instaliras sistem.

Jel u pitanju ATA ili sata hdd? Ako je sata postoji mogucnost da nemas odgovarajace drajvere za sata na toj KT600 ploci? Ako je ATA nadji neki dobar program za full hdd format (Hirens boot starije verzije (do 8-10) mogu tu da ti pomognu).

ATA disk je u pitanju. Probao sam i sa sata na toj ploči ali mi ne divi ploča ni jedan disk (500gb i 1tb). Low lvl nisam odradio, probaću danas još i to, ali me čudi da na mom kompu, on iskopira fajlove na njega, ali neće da pokrene, dok Win7 kaže da disk nije odgovarajući za sistem i da hardware ne podržava boot sa tog diska (na mom računaru)

Na toj ploci moze samo WD prethodne generacije [sata2], da radi i to kada se jumper stavi na sata 1 mod. Tek onda ga VIA kontroler "vidi".
pozz

Ne bi me cudilo da ti je crko boot na tom disku, pre 4-5 godina dok su bili aktuelni (mozda ima i 6-7 godina), imao sam 3-4 slucaja (od cega jedan moj disk) za 6 meseci gde je svakom disku crko boot, nista nije pomoglo. Kao disk za podatke je sluzio, ali sistemski nema sanse.

U pitanju je stari Maxtor 80GB.
Problem je sledeći:
Prilikom instalacije WinXP kada se hard disk formatira i kada se na njega iskopiraju fajlovi sa cd-a potrebni za pokretanje instalacije, računar izbacuje INSERT BOOT DEVICE...bla, bla, bla.
Hard disk radi kada ga na drugi komp povežem, i sve se lepo čita sa njega, ali na njegovom "matičnom" računaru, to jednostavno ne radi.
U pitanju je stara VIA KT600 ploča sa Sempronom 2500+.
Svaki predlog je dobrodošao.

Da li si u biosu namestio da prvo bootuje sa CD-a a na drugo mesto HDD?

I ja sumnjam da je boot sektor otisao jer nece ni na mom računaru da se bootuje.

Mirza82 naravno da sam stavio da prvo ide boot sa HDD-a pa tek onda sa cd-a. I svaki put samo preskoci hdd i pocne setup ponovo. Kada izbacim cd ili kada ga u biosu disable-ujem da se bootuje uopšte sa njega onda izbacuje grešku. Danas stiže drugi disk (jedva sam nasao ata disk) pa cu videti da li sa njim radi kako treba.

Ipak je stradao boot sektor, sa drugim diskom radi bez problema, tj diže se sistem.

Super, bar si resio problem.
A zamisli kako je meni bilo tada, kada mi disk random zabada u procesu boota :) Cas nece uopste da podigne bilo sta sa njega, a ne prijavi gresku. Pa onda krene da ucitava XP i samo vrti u beskonacno onaj plavi bar. I u svakom 5-6 pokusaju podigne sistem. Nocna mora, a nisam tad imao visak disk da probam.
Od tad nisam opet kupio Maxtor.

A zet ima identican HDD i dan danas mu radi dobro, skoro sam mu stavio win7 na isti, jes da radi sporo, ali radi :D

Kako je krenulo , ovi hddovi od 320gb idu polako na 40-50e, uzas....steta u svakom slucaju zbog crknutog sectora.

Ne smem ni da vam kažem koliko je brat platio 40gb hard. Znači lopovluk.

A sada imam novi problem, verujem da je opet vezano za HDD :)

Naime, sklapam novu mašinu sa starim diskom i polovnom grafičkom (kupljena na limundu)
Asus M5A78L-LE, Athlon II X2 250, 4gb ddr1330, stari WD 250gb (prvi put sam video SATA disk sa molexom i sa konektorom za sata napajanje) i polovna MSI 4870 grafička.
E sad problem je sledeći: Prilikom instalacije Win7, prođe prvi deo gde se bira hard disk na koji će se Win instalirati, pa odaberem jezik, tastaturu i sve to, ali kada krene drugi deo kao sa slike (nije moja slika već sa neta)

215202-installing.jpg

prođe prvi deo "copying" i kada dođe na drugu stavku expanding files, tu stoji na 0% i posle par minuta računar se resetuje, zablokira, ventilator na grafičkoj počne da vrti 100% i tako sve stoji dok se ne resetuje ručno.

Ima li ko predstavu šta može biti?

Nazad
Vrh Dno