Šta je novo?

Problem sa HDD Maxtor 80GB !

Panos

Čuven
Učlanjen(a)
12.08.2001
Poena
660
Mozda gresim, ali FDISK ne vidi ovaj hdd od 80GB. Sa hdd-om od 60GB nema problema.
Kako najbezbolnije da napravim particije i formatiram hdd (fat32)?:confused:

Panos je napisao(la):
Mozda gresim, ali FDISK ne vidi ovaj hdd od 80GB. Sa hdd-om od 60GB nema problema.

Partition Magic diskete. Formatira vrlo brzo i bezbolno.
Ali to sto ti FDISK ne vidi hdd, nije do njega nego do BIOS-a mat.ploce.

60GB je sledeca BIOS granica kada je kapacitet diskova u pitanju. Moras da nadjes novi update ili da koristis neki od 'tvikera' :S

Panos je napisao(la):

Ako se ne varam, Win98 FDisk ima problema sa diskovima preko 60GB...
U koliko ne koristis Win98, verovatno je problem do BIOS-a...

Re: Re: Problem sa HDD Maxtor 80GB !

milanbb je napisao(la):
60GB je sledeca BIOS granica kada je kapacitet diskova u pitanju. Moras da nadjes novi update ili da koristis neki od 'tvikera' :S
Moj BIOS podrzava do 30G. Pomocu MaxBlasta (skinut sa Maxtor-ovog sajta) instalirao sam EZ-Bios na novi hard od 60G.
Sve radi bez problema.

P@ja je napisao(la):
fdisk od 98-ice mi je bez problema "odradio" barakudu 80gb

P@ja je napisao(la):
Koristim Win98 :(

Re: Re: Re: Problem sa HDD Maxtor 80GB !

Panos je napisao(la):

Alo, fdisk radi sa onim sto mu ploca ponudi. Ako mu ploca kaze da ima 50GB on ce da radi sa 50GB.
Znaci, pitanje je kontrolera ploce i njenog BIOS-a. Apdejtuj ga.

Re: Re: Re: Re: Problem sa HDD Maxtor 80GB !

BokiPK je napisao(la):
Alo, fdisk radi sa onim sto mu ploca ponudi. Ako mu ploca kaze da ima 50GB on ce da radi sa 50GB.
Znaci, pitanje je kontrolera ploce i njenog BIOS-a. Apdejtuj ga.
Da, s tim sto posle ne mozes da koristis ni tih 50GB :D
Ili sve ili nista ctp;
Ili bas ako mora (nema odgovarajuci BIOS) EZ :( mada mi se ta varijanta ne svidja (ne pomaze uvek i oce da brlja narocito kad disk zakacis na neku drugu masinu).

Re: Re: Re: Re: Re: Problem sa HDD Maxtor 80GB !

Crni je napisao(la):
(ne pomaze uvek i oce da brlja narocito kad disk zakacis na neku drugu masinu).
Sto se tice kacenja na drugu masinu...tu si upravu. Zeznuto je.
Svaki put kada odnesem hard kod ortaka, moram da nosim i EZ-bios startup disketu. Jer jedini nacin da njegov komp vidi ceo moj hard jeste da iskljucim taj Ez-Bios. (ne znam da li sam bas najbolje objasnio :))

quote:
--------------------------------------------------------------------------------
Originally posted by Panos
Kako najbezbolnije da napravim particije i formatiram hdd (fat32)?
--------------------------------------------------------------------------------

Dva puta sam naishao na taj problem i reshen je uz pomoch butabilne diskete i na njoj programche "PSdos" od 160 Kb.

Bata je napisao(la):
Dva puta sam naishao na taj problem i reshen je uz pomoch butabilne diskete i na njoj programche "PSdos" od 160 Kb.
Ako ti nije problem baci mi na mail PSdos.

Problem jeste do stare verzije Fdiska, verovatno ga vidi kao jako malog, ili ga u opste ne vidi, i onaj ko je rekao da je problem resio sa sistemskom disketom 98-ce se vara, to je mogao da bude samo winME!

Ja takve slucajeve resavam sa Partition Magicom, a mozes i da uzmes bootabilan disk od na primer winXP-a i sa njim podelis disk na particije, pa napustis instalaciju i onda restart pa opet win98 i fdisk, vazno je samo da particija bude manja od 60GB

Da te pitam:)

Ajde da vas pitam nesto:
ako ploca vidi 60GB, a ti ubodes hdd od 120, sta mislite da ce prepoznati bilo XP, ili ME ili fdisk disketa?

Re: Da te pitam:)

BokiPK je napisao(la):
Ajde da vas pitam nesto:
ako ploca vidi 60GB, a ti ubodes hdd od 120, sta mislite da ce prepoznati bilo XP, ili ME ili fdisk disketa?

Koliko sam ja razumeo u ovom slucaju bios vidi HDD! al' neka to i potvrdi Panos da ne bude dileme?

Meni Raid radi 2x40 to jest kao 80 gb. I FDISK ga vidi kao 10 koma nesto Gb. Ali ja mu kreiram prvu partiiju od 5GB a drugu ostalo. Pod DOS-om formatiram prvu, i ona je ok. A pod windows-om drugu i vidi je kao 75 gb. Tako da mozes i tu foru da primenis... :beat:

Re: Da te pitam:)

BokiPK je napisao(la):
Ajde da vas pitam nesto:
Pa ako ploca vidi 60GB i ako pretpostavimo da je novija ploca u bios-u ce ga korektno prepoznati kao model taj i taj sa kapacitetom 120GB, lai je fora u tome sto ne vidi fizicki svih 120GB, vec samo pola, ali tu lezi i problem sto ako ne vidi sve, ne moze da pristupi ni onome sto vidi.
U skladu s tim isto je i u Windows-u :(

Re: Re: Da te pitam:)

RasetaM je napisao(la):
Koliko sam ja razumeo u ovom slucaju bios vidi HDD! al' neka to i potvrdi Panos da ne bude dileme?
Potvrđeno (i reseno sa P Magic-om) ! cheers

Vrh Dno