Šta je novo?

Problem sa HDD/maticnom plocom

Gashi

Cenjen
Učlanjen(a)
03.09.2011
Poena
169
Najpre,pozdrav svima.
Imam jedan problem sa racunarom koji me vec danima muci.Neki dan mi nije hteo uopste da podigne windows,nakon par pokusaja ponovnog paljenja i iskljucivanja hard diska iz maticne i ponovnog ukljucivanja,kompjuter ga uopste i ne registruje i u biosu pise da ga nema,dok sa dvd normalno dize windows.Pokusavao sam ga posle ukljuciti u drugi pc i pisalo je da ne moze podici windows.Sinoc mi je palo na pamet cisto radi reda da restartujem bios,ili kako se vec kaze,skidanjem kapice sa jumpera pa stavljanjem na druga dva i opet vracanjem na staru poziciju(zakomplikovao sam ali razumete sta sam htio reci),onda sam zamenio bateriju i pokusao upaliti pc,ali onda se cuo neki beep i gorila je crvena lampica,koja prije(cini mi se) nije gorila,onda sam vratio staru bateriju i uradio ono sa jumperima.Sada sam dosao do toga da ne gori nikakva lampica i ne cuje se beep ali komp radi a monitor se ne pali,ne daje nikakve znakove.
Nervozan sam strasno,izgleda da sam sebi napravio jos veci problem,ne samo sto mi je hard disk izgleda riknuo,nego sto imam problema i sa maticnom.
Tako da trazim pomoc od vas iskusnijih,da mi objasnite sta se desava i eventualno pomognete da resim ovaj problem.
Hvala vam unapred ! :)

Ma to je klasika, isključi sve diskove, izvuci i vrati memorije i video kartu kao is sve strujne konektore pa vidi dali možeš da uđeš u BIOS. Ako to uspeš onda ti preostaje nameštanje BIOSA pa uključivanje jednog po jednog diska. Bilo bi dobro da probaš i neko drugo adekvatno napajanje. Dali se čuju neki beepovi ? Ako ne, onda možeš da probaš da upališ kompjuter sa izvađenom memorijom, pa onda samo sa izvađenom video kartom i proveriš na uputsvima koji beep znači šta.

Hvala ti na savjetu,ne znam ni ja kako ali uspio sam pokrenuti racunar i uci u bios,povadio sam sve sto se moze povaditi i vratio nazad.Sada bios cak i prepoznaje hard disk,ali cini mi se da nije isti naziv hard diska kao sto je prije pisalo,ne znam dali je bitno uopste.Uglavnom sad podesim da dize sistem sa hard diska i kada pocne da se pali racunar odma prikazuje hardware monitor,znaci nema ni windows loga ni nista,automatski prikazuje hardware monitor ..

gashi pa skini hirens disk sa neta pa neki od dos programa za testiranje i popravku hdd probaj.
posle toga format ti ne gine pa instalacija sistema.

Kako cu to uraditi,kad ne mogu uci u os uopste?

E dobro sad kad je hardware proradio možeš da probaš dali bi windows mogli da se poprave, Bootuješ sa CDa pa probaš popravku. Još bolje bi bilo ako imaš Hiren's Boot disk pa da vidiš šta je sa HDD om ili da ga istestiraš na drugom kompjuteru. Mora sve leo polako, jedno za drugim, ne vredi ništa otpisati bez proveravanja.

Evo sad pokusavam dici win sa cd-a pa da vidim hoce li viditi HDD i hocu li moci da ga formatiram i podignem win. A za ovu drugu opciju,ne znam kako cu,i da uspijem ukljuciti hard u drugi komp necu se snaci :D

Ni sa DVD-a nece da bootuje,onda kada se treba pojaviti setup pojavi se crni ekran i kursor i nista de ne desava,stoji tako..
Pri paljenju racunara pise 3rd Master Hard Disk :S.M.A.R.T. command failed,press f1 to resume

Poslednja izmena:
Mozda da ugasis S.M.A.R.T u biosu, ali izgleda da ti je hdd otisao, mozda ne potpuno, ali je pri kraju. Ako imas vise hardova, otkaci ih sve osim tog za sistem i probaj da instaliras os.

Imam samo jedan,a ne znam kako cu ukljuciti njega u drugi komp koji ima vec jedan,ima jedno tanko kablo(ono nije problem) ali ne znam gdje cu ono drugo naci,nadam se da razumete sta hocu da kazem.
evo sada sam uspio da u windows setupu nadjem hard disk,pise da je skroz prazan ali i da se ne moze windows instalirati na njega.-"windows cant be installed to this disk.This computers hardware may not support booting to this disk.Ensure that disks controller is enabled in the computers BIOS menu"

Evo sad ga ponovo ni ne prepoznaje,pokusacu ubaciti drugi hard disk i viditi ako je sve u redu,ne gine mi da kupim novi.izgleda da nema sanse da ga spasim,a imam vaznij stvari na njemu,ali sta cu..
kolike su cene trenutno?

Poslednja izmena:
Crko ti hard disk. Nađi neki polovan, ima i ovde na forumu - a cena - zavisi kako koji. A za podatke, pošto već kažeš da su ti bitni, nađi nekog druga da ti isprebacuje to (preko HBCD npr.). BTW, informativno - HDD ne bi trebao da te košta više od 15-ak € max 20. Novi su višestruko skuplji.

Evo gledam na ovim nasim oglasima ,posto sam iz RS,50€ je 1TB,a za tih 20€ o kojima pricas ima samo hard diskova do 100gb,ali mi je to premalo,treba mi 1TB

Možda nije sve tako crno. Trebalo bi se pozabaviti tim hardom koji te zeza, (ako je >300GB se i isplati) da se vidi da li je samo do bad sektora ili je nešto drugo. A sada sam gledao kod nas, u firmi www.em..rs /ne znam da li ih reklamiram/ ima za 4800RSD nov od 500GB. Na oglasima su oko 20e od 250GB (čak je i moja malenkost prodavala po toj ceni).
Možda da nabaviš neki sistemski manji, ako uspeš ovog svog doterati da bude bar za skladištenje.

Ovaj poslednji, WD je "green" na 5400 obrtaja i sporiji od onih Seagata, mada mi je trenutno 8mica na greenu od 750GB i brzina nije katastrofalna. U pravu si za ovaj drugi Seagate ima duplo veći keš od prvog i sigurno je brži.

Odlucio sam se za ovaj drugi,ali sam se odlucio jos malo pozabaviti s ovim starim. Pokrenuo sam HDD Regenerator,i evo radi vec sat vremena otprilike i ima 1000 bad sectora,a tek je pocelo izgleda,isplati li se zezati s tim?

Poslednja izmena:
Odlucio sam se za ovaj drugi,ali sam se odlucio jos malo pozabaviti s ovim starim. Pokrenuo sam HDD Regenerator,i evo radi vec sat vremena otprilike i ima 1000 bad sectora,a tek je pocelo izgleda,isplati li se zezati s tim?

Evo sada se zavrsilo,nasao je 1500 bad sectora ali ni jedan nije recovered :|

i kad sam napisao ubaci hirens i preceshljaj hdd svi pametovali...
e da i to stari dobro GREEN zaboravi.
ta serija je napravljena da NE traje.

Pa neznam baš to za zelembaće... i pametovanje.
WDC750Greeen.jpg
Ovo je jedan od mojih, a crnja od 500GB mi je skoro crko.

Poslednja izmena od urednika:
Ima na hirenu alatka za WD. Zero fill ili low level... zaboravih, ali nekoliko komada radi.
Isto se regenerator bunio...

Nazad
Vrh Dno