Šta je novo?

Problem sa Hardom

David0230

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
15.01.2015
Poena
49
Drugari imam jedan neobican problem, ranije ga nikada nisam imao , naime imam ssd koji mi sluzi za C particiju i hdd koji mi sluzi kao D particija, e sad sta je problem ,problem je u tome da je hard kao na stend baju... kao da se ugasi... znaci kad pokrenem neki program cujem hard kako se "budi" zakoci i treba mi par sekundi da otvori neki program, ne znam o cemu se raadi... da li vi mozda znate?

Drugari imam jedan neobican problem, ranije ga nikada nisam imao , naime imam ssd koji mi sluzi za C particiju i hdd koji mi sluzi kao D particija, e sad sta je problem ,problem je u tome da je hard kao na stend baju... kao da se ugasi... znaci kad pokrenem neki program cujem hard kako se "budi" zakoci i treba mi par sekundi da otvori neki program, ne znam o cemu se raadi... da li vi mozda znate?
Koji windows ? 7mica pa nadalje:
Control panel > Power options > izaberi svoj plan > Change plan settings > Change advanced power settings > Hard disk pa stavi na Never. Neće se gasiti više.

Stojalo mi je 20 minuta, hvala kolega puno , stavio sam na never . videcu da li ce i dalje ici na stend baj

Poslednja izmena:
vrlo moguce ako je neka "zelena" serija da se gasi u firmveru,sad neki modeli imaju apm i aam,pa moze da se ugasi i upali (najbolji je hddscan za ovo),neki nemaju i tu nema pomoci najcesce.

Imam isti "problem", a vec sam podesio never za power plan settings koji koristim. Jel se to never odnosi na sve diskove koji su prikljuceni?
Kada ne koristim komp posle odredjenog vremena cujem zvuk tipa CCcc. Sad nem pojma da li disk oce da vrisne ili samo zaspi. Odradio sam sentinel test, health i performance su 100%, nema bad sektora. Jel vredi da skidam hddscan? On ima neka podesavanja za ovo paljenje/gasenje?

vidi u SMART-u koliki je 'load/unload cycle count', ako se povecava svaki put i disk je 'WD Green', imas onaj programcic 'wdidle' da podesis tajmaut.

Disk je WD caviar blue, sad vidim u overview informaciju Problems occurred between the communication of the disk and the host 61339 times. No actions needed.
E sad nemam pojma jel to nesto od ranije ili sada postoji neki problem, secam se samo da sam pre odredjenog vremena menjao sata kabl. Jel postoji mogucnost da je CCcc umiruceg harda krik? :) Da pocnem sa bekapom ili se tripujem bezveze? Ovo CCcc se ne javlja dok radim nesto na racunaru, bar ga nisam do sada primetio. 'load/unload cycle count' stoji value 199, worst 199.

probaj i sa wdidle i sa hddscan,za hddsan: new task - features - ide features - automatic acoustic management (mada ovo ne utice na gasenje obrtanja,samo na brzinu) - disable ili podesite kako vam odgovara (ja licno uvek gasim) - advanced power management (ako je podrzan) - disable,power management - slajder skroz u levo tj na disable.imate jos i opciju "disable seagate power management ali meni nije sljakala na jednom 7200.11 disku.ako se po restartu gasenje bude vratilo,hddscan ima opciju da se napravi .bat na new task - build command line i da ga ubacite da se pokrece sa boot-om u windows.

wdidle nisam koristio,hddscan mi je zavrsavo sve sto mi je trebalo.

asrock ima odlicnu foru koju koristim,tzv "hdd saver" da se preko aplikacije hardovi pale i gase,sa sve sifrom i to i u win-u i u bios-u.jedina mana je sto aplikacija postoji samo za windows okruzenje,i sto su podrzana maksimlno samo dva harda.

Zahvaljujem na odgovoru. Probacu da izbunarim nesto, pa javljam rezultate.

I ja sam resio svoj, samo zaboravio da javim. Dobar je ovaj hddscan. Hvala jos jednom.

Nazad
Vrh Dno