Šta je novo?

Problem sa grubom.

gurabija(yu)

Slavan
Učlanjen(a)
28.05.2007
Poena
319
Pre nekoliko meseci sam probao da instaliram Ubuntu 8.4 medjutim nisam uspeo.
Sada imam problem sa gurbom, recimo pre neki dan sam instalirao vistu i nisam mogao da je dignem jer se prilikom bootovanja pojavio grub loader, ma koliko pokusavao sa boot diskom, i super grub diskom nisam mogao da resim taj problem.

Da li postoji neki nacin da se odstrani grub? Ako postoji na koji nacin to uradtit, a inace imam dva hard diska i to ata maxtora od 80 gb i wd 370 gb sata2-na kome se nalaze podaci.
Inace maxtor je vise puta formatiran nakon pokusaja instalacije Ubunte. Wd hard disk na kome su mi podaci nije formatiran, osim prvi put kada je ubacen u pc.

Inace sta god radio sa compom ako nema odakle da butuje uvek se pojavi taj prokleti grub....

Poslednja izmena:
Pokreni instalaciju XPa. Kada dođe do dela gde nudi da pritisneš R kako bi otvorio Repair console, uradi to. Posle odaberi "sesiju" koju želiš da menjaš, ukucaj administratorski password (ako ga ima) i otkucaj fixmbr i fixboot. Ne znam napamet koja je naredba da se to snimi i izađe, ali postoji help sistem.

Odstanjivati najbolji boot loader nije mnogo pametno, pogotovo što on može da diže i Vistu
Napiši fizički raspored particija na oba diska, pa ću ti pomoći da rešiš problem

Ovko nakon toga sam instalirao xp i on radi savrseno. Ali sigurno u potaji i dalje vreba taj grub. Pretpostavljam da je na ovom drugom hard disku wd sata, ali ne mogu da ga formatiram. Inace maxtor na kome mi je os ima 80 gb i podeljen je na dve particije.

Samo da mi je znati kako da sredim taj grub da mi se vise ne pojavljuje.

Ako bas oces da ga se resis, potrazi na svim particijama menu.lst fajl ( obično se nalazi u /boot/grub folderu ili samo /grub folder i pobrisi cele foldere
To ce ga sigurno "ubiti"
Samo mi nije jasna ova tvoja recenica
"Inace sta god radio sa compom ako nema odakle da butuje uvek se pojavi taj prokleti grub...."
Kako to da nema odakle da bootuje kad si sredio XP ?

Pa kad nemam xp niti neki drugi os. Onda se pojavi on kao duh

On ne može da se pojavi kao duh, mora da se učita sa neke lokacije
Na MBR hard diska se instalira mali deo gruba, koji ukazuje na to gde se nalazi ostatak GRUB loadera, zatim se sa neke particije učitava stage 1.5, a kasnije i stage 2
Kad nemaš XP niti neki drugi OS, pošto kažeš da su ti na WD disku podaci, a OS ti je manjem disku, GRUB ti je sigurno instaliran na tom WD disku, BIOS vidi da nema OS na tom prvom disku, onda traži dalje i nađe grub na MBR WD diska i odatle se startuje

Nazad
Vrh Dno