Šta je novo?

Problem sa grafickom

philip98

Cenjen
Učlanjen(a)
13.12.2013
Poena
151
Imam problem sa grafickom koja se previse greje kad je visok fps, graficka je HD 7950, u svim igrama nebitno da li su zahtevne ili ne graficka se previse greje kada je fps visok tj 50-60 ili vise, temperatura graficke poraste na 80c i koriscenje graficke bude na 100%, kada u tim istim igrama ukljucim fraps i snimam ograniceno na 30fps, temperatura padne na 60c i koriscenje graficke ne bude vise od 30%... U meniju neke igre kad je fps preko 1000 temperatura graficke brzo poraste na 80c i pali se drugi vent na grafickoj, da ne zaboravim da napomenem da graficka ima "coil while" tj zavojnice na grafickoj "zuje" razlicito u zavisnosti do fpsa, ne znam da li moze da bude do toga, ovo je pocelo pre oko 2 meseca samo sto nisam odmah znao da je do toga, ako neko zna do cega je i ako ima resenje bio bih mu zahvalan ako napise. Hvala unapred, Pozdrav!

Mozes da promenis termalnu pastu, inace su to temperature u okvirima normale.
75-80 stepeni je normalno za tu kartu.
Ako ogranicis fps na 30 onda i karta ne radi punom snagom samim tim se i manje greje.

Mozes da promenis termalnu pastu, inace su to temperature u okvirima normale.
75-80 stepeni je normalno za tu kartu.
Ako ogranicis fps na 30 onda i karta ne radi punom snagom samim tim se i manje greje.
Ali ne verujem da je do termalne paste, na 60fps koriscenje graficke je 100% a kad snimam frapsom igru ograniceno na 30fps koriscenje je svega 30-40%

Nesto mislim da ti je taj drugi ventilator u problemu i da bi trebala oba da rade sve vreme. Da nije Sapphire Dual X?

Iskoriscenje grafickih resursa karte usko je vezano za procesor.
Kada snimas frapsom (koji je procesorski zahtevan) nema vise dovoljno snage da pokrene kartu 100%.
Koristi neki drugi manje zahtevan program.

Nesto mislim da ti je taj drugi ventilator u problemu i da bi trebala oba da rade sve vreme. Da nije Sapphire Dual X?
Graficka je MSI HD 7950 Twin Frozr III Boost OC, drugi ventilator se pali samo kad temperatira dostigne 80c i vrti se na max brzini

Iskoriscenje grafickih resursa karte usko je vezano za procesor.
Kada snimas frapsom (koji je procesorski zahtevan) nema vise dovoljno snage da pokrene kartu 100%.
Koristi neki drugi manje zahtevan program.
Necu ja da snimam igre, samo sam naveo da kad ukljucim fraps da snimam i ogranicim fps na 30, koriscenje graficke sa 100% spusti se na 40% i temperatura padne, ocigledno je da graficka ima problem koji sam naveo, samo ne znam do cega je, i da li moze da bude do coil while-a...

Coil whine ne moze da utice na performanse karte, to piste zavojnice kada se karta optereti.
Sem sto iritira nema drugih uticaja, karta nece losije raditi zbog toga.
Kazem ti da je fraps najgore moguce resenje za snimanje, em sto gusi procesor jede prostor na hardu.
30-40% zuzeca graficke ti je indirektno izazvano njime, procesor ti je zauzet snimanjem i ne moze da pokrene graficku kako treba.
Znaci da ti graficka nema problem.

Poslednja izmena:
Lepo ti kaže Vuk, 80 stepeni je najnormalnija temperatura za 7950 u loadu.

Pod dva, fraps se koristio za snimanje u prošlom veku. Užasno je optimizovan.
Koristi msi afterburner za capture.

Slicno se i meni desava, s tim da je moja R9 270x. Kad mi je gpu usage 100%, kartica poludi,dodje na 90 stepeni i ventilatori rade na 100%...i jos uvek nisam resio..menjao napajanje, radio sistem, menjao pastu nista..:(

Slicno se i meni desava, s tim da je moja R9 270x. Kad mi je gpu usage 100%, kartica poludi,dodje na 90 stepeni i ventilatori rade na 100%...i jos uvek nisam resio..menjao napajanje, radio sistem, menjao pastu nista..:(

To nije ni slicno, ti imas problem sa pregrevanjem karte...on nema nikakvih sem coil whine i iformisanosti.
Sasvim je normalno i pozeljno da karta radi na 100% zauzeca.
Ti mozda imas problem sa naponom i provetravanjem ili ti je karta defektna.

Pa taj ventilator sto se ne radi non stop nego se pali na tek na 80 stepeni je problem. Zato brzo i poraste temperatura jer ti jedan ventilator ne radi.

Ja imam isti problem sa ventilatorom na mojoj grafickoj, izgleda da je cest problem kod MSI TF3 kartica, takodje je jedan ventilator prestao da se vrti a pali se samo kada ja sam postavim da se vrti iznad 87%.

Vidi iz MSI Afterburnera na kom procentu krece da se vrti taj drugi ventilator i tako postavi custom fan profil. Recimo ako temperatura dodje do 70 stepeni, stavi onaj % na koji si video da se pali drugi ventilator. Mozes cak i na manju temperaturu ako ti ne smeta buka.

Ja sam na mojoj kartici vezao obican 9cm ventilator ispod ovog ventilatora koji se ne vrti i tako radi bez problema.

Imate zamenske ventilatore na netu da pazarite za 10-15$, pa ako vam odgovara cena....

Sećate li se onih tea peći iz nvidiine 88xx, 98xx, 295... GPU veličine ringle za dzezvu, a tako su se i ponašale u pogledu temperature i potrosnje, dok neki tvrde da su nam pravile i rupe u ozonu.
Npr gtx295 je vukla teorijskih 375W. U full load-u te karte su išle i do (a i preko) 100 stepeni celzijusovih, ali su radile i sve su nas grejale kroz zime, e sad koliko zima, diskutabilno je reci jer svi znamo da su to bile falične serije.
Eniveeejz, nemojte se sekirati previše, do 94-95 stepeni je sve sasvim prihvatljivo i nema razloga za alarmaciju kućnog saveta i premijera nam.

Izvinte za off, ali moramo delovati na našu omladinu i lečiti hipohondriju u korenu. :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno