Šta je novo?

Problem sa grafičkom.

Svantevith

Cenjen
Učlanjen(a)
28.11.2012
Poena
170
Pre par dana sam uradio generalku kućišta, obrisah prašinu, skinuo staru termalnu sa procesora i grafičke i stavio svežu, i sve je šljakalo kako treba par sati. Uključih WoT posle toga, i iz kućišta je počelo da se čuje neko brujanje, zujanje (buzz) i posle nekoliko provera sam utvrdio da se radi o grafičkoj. Igre su neigrive, fps u WoT-u mi je 10-15 kad krene da zuji, pojma nemam šta se odjednom desilo, uveren sam da sam sve vratio nazad kako treba, pazio na statički elektricitet itd. Radi se o grafičkoj MSI Geforce 8600GT, koja je pre čišćenja sa kulerom zapeklim od prašine i veoma starom pastom radila kako treba, a sad kad se sija kao nova ne radi kako treba -.-. Bilo kakva pomoć je dobrodošla.

Mozda si joj ostetio ventilator na cooleru. Pregledaj ga jos jednom.

Možda glupo pitanje: kako to mogu da proverim? Vidim da se okreće :d, sad cu da instaliram MSI Afterburner, pa da vidim koliki je RPM u idle i pod opterećenjem...

Mislio sam da vidis da nije neko pero napuklo, pa da prilikom vecih obrtaja udara negde (proizvodi zvuk)...ili tako nesto...

Da, ali njemu pada fps drasticno kad se desi to zujanje (ako sam dobro razumeo) to je verovatno pregrevanje, ili je jednostavno nesto ipak lose odradjeno, ako je pasta provodnik a razlilo sa strane vrlo moguce da pravi neki kratak spoj, ili pak kuler ne naleze dobro na jezgro pa se karta pregreva i obara takt, samim tim i fps.. Vidi na dodir koliko je topla. Treba proveriti sve jos jednom, pa cak i ponoviti proces iznova sa detaljnim ciscenjem alkoholom...

Jel si proveravao temperature? Mozda ne naleze lepo heatsink, pa vent ode na 100 posto, a nema efekta. I jel nisi mozda poskidao ternalne zvake (trake) ako ih je bilo upste? Neko se nekad zezne pa skine to i stavi pastu, a kontakta nema jer je razmak par mm. Pa ti odu temperature u nebesa dok igras i zato koci...

Temperature se kreću izmedju 55-65 stepeni, znači nije problem u tome. Sad sam podesio preko MSI afterburnera , da mi vent konstantno radi na 70-80 % , i kao je malo bolja situacija, iako je pad FPS-a i dalje primetan. U svakom slučaju , mislim da je problem do kulera, pošto se pri radu grafičke čuje kliktanje, kao da perce kulera udara u nešto dok se okreće, mada sam proverio, i sva perca su na mestu. :/

Alkoholom sam cistio deo oko procesora, i procesor na grafičkoj, nisam smeo bas svuda alkoholom da ne zeznem nešto. Nisam primetio da mi je negde zaostalo paste, ali ću kasnije da izvadim iz kućišta da proverim još jednom. Čime inače vi čistite grafičku?

Poslednja izmena:
Opet nema veze zujanje sa fps-om, i dalje mislim da su trmperature, ali ne jezgra (te koje ti vidis)... Nisi mi rekao jel ima zvake i jel si ih menjao?

Nikakve žvake, sa procesora sam alkoholom skinuo staru zapeklu pastu i to je to. Štapićima za uši sam očistio perca kulera koliko sam mogao, pošto su šrafčići kulera zablokirali, nisam uspeo da ga skinem, ali su u svakom slučaju u mnogo boljem stanju nego što su bila pre čisćenja.

Poslednja izmena:
Gore si rekao za graficku da je imala veoma staru pastu, sto znaci da si stavio novu, pa sam na to mislio... Procitaj sta si napisao prvo

Uzmi cetkicu, kao one za slikanje i umoci u alkohol i sve lepo procisti, neces nista da zeznes, slobodno iscapkaj sve i onda lepo pedantno nanesi pastu, samo mala kapljica, da ne prelije sa strane oko jezgra (bar ne toliko da dotakne one sitne elemente oko jezra), pogledaj dobro da sve lepo nalegne... Nema logike da od brujanja ventilatora opadne fps u igrama, verovatno je to neki drugi elektro-element na kartici...

Poslednja izmena:
Nismo se razumeli onda, pasta jeste bila stara(bar 4 god.). Videcu, ako ne veceras, onda cu sutra da ocistim sve ponovo , pa javljam kakva je situacija. Hvala svima.

Nazad
Vrh Dno