Šta je novo?

Problem sa fontovima-cirilica

c64

Čuven
Učlanjen(a)
22.01.2003
Poena
604
Treba da editujem dokument koji je radjen u Times New Roman-u na cirilici. Ucitan fajl se prikazuje na cirilici. Kada pokusam da napisem nesto to se ispisuje na latinici(engleskom). Nikako ne mogu da namestim da pisem cirilcom, niti mogu prethodno ispisan text da namestim na latinicu. Ne pomaze ni menjanje fontova niti opcija za language ili local settings. Ova stvar se desava u Open Office-u, WordPadu i Notepadu.
Pomagajte!!!:confused:

c64 je napisao(la):
Treba da editujem dokument koji je radjen u Times New Roman-u na cirilici. Ucitan fajl se prikazuje na cirilici. Kada pokusam da napisem nesto to se ispisuje na latinici(engleskom). Nikako ne mogu da namestim da pisem cirilcom, niti mogu prethodno ispisan text da namestim na latinicu. Ne pomaze ni menjanje fontova niti opcija za language ili local settings. Ova stvar se desava u Open Office-u, WordPadu i Notepadu.
Pomagajte!!!:confused:

Treba tu više informacija da bi se ustanovilo o čemu se radi. Jesi li probao kako se ponaša tekst u kada ga otvoriš u Wordu ?

Ali čak i pre toga, iz tvog pisma mi nije jasno da li imaš instaliranu podršku za ćirilicu ili ne? I koji je operativni sistem u pitanju?

Win98 ne podržava Unicod standard na sistemskom nivou. I sistemska podešavanja (kodna strana) kod win98 zavise od toga koju si zemlju izabrao prilikom instalacije(da li znaš koj je zemlja bila izabrana kod tebe pri instalaciji?) operativnog sistema - to posle ne može da se menja preko local settingsa - to jest možeš ti da promeniš local settigns, ali sistemska kodna strana ostaje ista. Možda ti ovo sve nije najjasnije, nije ni bitno, samo odgovori na gornja pitanja.

Xp

Koristim XP. Nemam pojma sta sam stavio prilikom instalacije za ocal settings (verovatno je na defaultu ma kakav bio), ali na koju foru on prepozna tekst i ispise ga kao cirilicu, a ne moze da ga editujes? Zar ako nema podrsku ne bi trebao ni da ispise postojeci text ko sto treba?

Re: Xp

c64 je napisao(la):
Koristim XP. Nemam pojma sta sam stavio prilikom instalacije za ocal settings (verovatno je na defaultu ma kakav bio), ali na koju foru on prepozna tekst i ispise ga kao cirilicu, a ne moze da ga editujes? Zar ako nema podrsku ne bi trebao ni da ispise postojeci text ko sto treba?

Kod XP - ja nema problema sa prikazivanjem i prepoznavanjem ćiriličnog teksta jer XP podržava Unicod standard na sistemskom nivou. Jedna stvar je kodna strana, druga stvar su fontovi a treća stvar je tastatura. XP po defaultu podržava ćiriličnu kodnu stranu i ima odgovarajuće fontove (svi Unocode fontovi i oni fontovi koji nisu unocod ali su posebno pravljeni za ćirilicu - ćirilični fontovi) pa zbog toga može pravilno da vidi i predstavi ćirilični tekst; ali da bi mogao i da kucaš ćirilični tekst moraš imati instaliranu i odgovarajuću tastaturu - srpsku ćiriličnu tastaturu.

Kada sam pitao da li imaš instaliranu podršku za ćirilicu mislio sam da li si instalirao srpsku ćiriličnu tastaturu ?

Ako nisi uradi sledeće:

Idi na Start > Control panel > Regional and Language options

pa tu klikni na jezičak "language" pa onda na "details" pa ondana "Add" i iz gornjeg padajućeg menija izaberi Serbian(cyrilic); Onda klikni na jezičak "Language bar" i štikliraj pored opcije "Show the language bar on desktop" klikni na "OK" koliko puta treba. Sada ako hoćeš da kucaš nešto na ćirilici na taskbaru gde ti se pojavila ikona za tastaturu (plava ikonica na kojoj piše "En" ili "Sr" ili šta već) klikni na nju i odaberi Serbian (cyrilic) i to je to. Sada bi trebalo da možeš da kucaš na ćirilici.
Ponekad se tastatura sama prebaci na drugi jezik pa moraš da je vratiš na onaj koji tebi treba.

Ako to već imaš instalirano onda ćeš morati još detaljnije opisati problem jer ne mogu da predpostavim šta bi još moglo da bude.

Da bi kucao ćirilicu na XP-ju trebaju ti odgovarajući fontovi, podrška za ćiriličnu kodnu stranu (obe stvari XP već ima u sebi) i srpska ćirilična tastatura - to trebaš ti da instaliraš da bi postalo aktivno na XP-ju.

Nazad
Vrh Dno