Šta je novo?

Problem sa flash player-om na starijim mašinama

theemp

Cenjen
Učlanjen(a)
14.11.2009
Poena
169
Primetio sam da na velikom broju starijih mašina flash player dosta laguje. Uglavnom su to 462,754,478 mašine, mada sam pre neki dan naleteo na neku AM2 ali sa nekim slabim Sempronom čini mi se na 1.9 GHz. Na svima poprilično laguje, negde stalno negde samo pri fullscreen-u. Neke od tih mašina sam preinstalirao, skidao najnovije drajvere i enable/disable hardware acceleration nije pomoglo. Probao i sa HTML 5 i možda je čak i gore.

Uglavnom kada se pusti nešto u flash-u na tim mašinama zauzeće procesora ide na 100%. Najnovija verzija flasha zahteva 2.33 Ghz procesor, a dosta tih mašina nema toliku brzinu. Negde sam se igrao skidao starije verzije i bude bolje. Ali naprimer onda nemam prikazane dugmiće za kontorlu ili ne mogu da izađem iz fullscreen moda.

Sada me interesuje da li ima neka kombinacija starijeg pretraživača i verzije flash plejera koji tečno rade na starijim mašinama?

Isti sam imao problem sa Bartonom 3200+ na 2.2ghz, 2gb rama i 7600gs, a i kod drugara na nekom celeronu LGA478, i to najvise na YouTube, znalo je da zamrzne sliku, ponekad i da sece, mislim da je to do single core procesora, starije generacije, verovatno hoce da ih potisnu i eliminisu skroz, mislim da nema resenja za njih vise..

To je to, baš se muče ti stariji procesori. Ali mora da ima neka kombinacija sa starijom verzijom flash-a i pretraživača.

720p na YouTube ne moze da radi lepo bez dual core procesora (ili makar single core sa virtuelnim drugim jezgrom). Zato ti je taj AM2 sempron tako radio.

Chrome je dosta zahtevniji od firefoxa. Govorim za nove verzije ovih programa. Pa probaj.
Evo ti primer: Pentium 4 641 uz Radeon 9550 u Chrome na 720p koci samo tako, dok u firefoxu radi kako treba.

360p ne bi trebalo uopste da koci na tim masinama. Mada mi se desavalo da vidim kako zvuk koci pri istovremenom otvaranju vise tabova ili skrolovanja stranica.

Poslednja izmena:
Stariji fles i ono sto sam primetio noviji Maxton ili Opera.;)

@DeRadicci koči i na 360p, sad od slučaja do slučaja. Negde samo kada je u fullscreen-u, a opet negde i u normalnom prikazu. Taj Pentium 641 radi na 3.2Ghz, a flash 11.xxx zahteva 2.33GHz. Ja sam uglavnom imao probleme sa procesorima koji rade ispod 2GHz.

@amdpower Vidiš Operu nisam probao, a za Maxton iskreno nisam ni čuo. :)

Što se tiče starijih verzija flash plejera, odakle ih skidate? Ja sam skidao 9-ku sa Adobe sajta, skinuo sam gomilu nekih ali šta god instaliram ne vidim uopšte dugmiće za fullscreen, play, pause, volume. Kad kliknem gde bi trebalo da budu odregauje i ako uđem na fullscreen onda ne mogu da izađem. To je bilo sa Firefox-om.

Da, nego htedoh reci koliko je Chrome zahtevniji.

Od starih masina sam u poslednje vreme koristio ove:
Barton 2500+ uz Radeon 9000 Pro - 360p i 480p ne koci.
754 Athlon 2800+ uz Radeon 9550 - 360p i 480p ne koci.
A prosle godine u ovo vreme otprilike, sam para dana koristio Pentium III 600E uz GeForce2 MX400 - 360p nije kocilo ali zato jedva otvarao vise tabova. :D

Ne znam, mozda da nadjes neki Windows XP SP3 sa update-ovima do sada.

Javi ako nadjes resenje. :)

Poslednja izmena:
Što se tiče starijih verzija flash plejera, odakle ih skidate? Ja sam skidao 9-ku sa Adobe sajta, skinuo sam gomilu nekih ali šta god instaliram ne vidim uopšte dugmiće za fullscreen, play, pause, volume. Kad kliknem gde bi trebalo da budu odregauje i ako uđem na fullscreen onda ne mogu da izađem. To je bilo sa Firefox-om.

Skini neku od starijih verzija pretraživača tipa Maxton Opera ili FF

Na isto msajtu skini i stariju verziju flasha http://www.oldapps.com/flash_player.php

Sad sam uhvatio malo vremena. Na sekundarnom racunaru mi je ponekad malo seckalo u fullscreenu npr ako pomeram mis i u chrome-u i firefoxu-u.
U pitanju je AMD Athlon 3500+ (Soc 939), 1GB Ram, FX 5200 256 MB PCI, instalirao sam Operu 11 i flash player 10.nesto nisam hteo starije i proradilo je idelano.

Onda sam tu istu kombinaciju primenio na AMD Athlon 2800+ (Soc 754), FX 5200 128 MB i 512 Ram. Tu je sa najnovijom verzijom flash-a i chrome-a radilo okej na normalnom prikazu, dok bi u fullscreen-u lagovalo, ukoliko bi se slusala neka pesma a skrolovalo na drugom tab-u seckao bi zvuk. Dok je u operi 11 sa flash player-om 10.nesto proradilo okej. Moze da se desi da malo zalaguje dok se pomera mis snimak ide u normalnom prikazu, fullscreen radi okej i na 480p. Zvuk ne secka ni sa vise otvorenih tabova.

To je ta neka kombinacija odprilike, mozda eventualno neka verzija dole sa 478 celeron-ima na 1.7GHz i MX440 grafikama, porbacu kad mi neki dopadne saka.

Ja sam eto zaboravio na Operu, hvala sto ste me podsetili.

@theemp

Par predloga, možda ti pomognu, odnose se na FF:

1) about:config >> media.webm.enabled = false

2) about:config >> browser.sessionstore.interval = 60000

3) Youtube >> desni klik na bilo koji pokrenuti video >> Settings >> otčekiraj opciju "Enable Hardware Acceleration"

Iste probleme, stara mašina (athlon xp 1700+, 1gm ram, WinXP). Problem sa flash-om sam rešio instalacijom zadnje 10.x verzije Flash Playera + Superbird browser-a (oslanja se na chrome engine). Sve ostalo nije htelo da radi kako valja, posebno YouTube.

Adobe Flash Player 11 Tech Specs:

System requirements

Windows

2.33GHz or faster x86-compatible processor, or Intel® Atom™ 1.6GHz or faster processor for netbooks
Microsoft® Windows® XP (32 bit), Windows Server® 2003 (32-bit), Windows Server 2008 (32 bit), Windows Vista® (32 bit), Windows 7 (32 bit and 64 bit), or Windows 8 (Classic and Modern)
Internet Explorer 7.0 or later, Mozilla Firefox 4.0 or later, Google Chrome, Safari 5.0 or later, or Opera 11
512MB of RAM (1GB of RAM recommended for netbooks); 128MB of graphics memory

Mac OS

Intel Core™ Duo 1.83GHz or faster processor
Mac OS X v10.6, v10.7, or v10.8
Safari 5.0 or later, Mozilla Firefox 4.0 or later, Google Chrome, or Opera 11
512MB of RAM; 128MB of graphics memory

Linux

2.33GHz or faster x86-compatible processor, or Intel Atom 1.6GHz or faster processor for netbooks
Red Hat® Enterprise Linux® (RHEL) 5.6 or later (32 bit and 64 bit), openSUSE® 11.3 or later (32 bit and 64 bit), or Ubuntu 10.04 or later (32 bit and 64 bit)
Mozilla Firefox 4.0 or Google Chrome
512MB of RAM; 128MB of graphics memory

Stare mašine su u startu otpisane, nikakva mudrost. Moguće rešenje je naći neki lightweight browser (recimo sjajnu QupZilla-u) i rizikovati sa starijom verzijom fleša.

Da li je moguce instalirati staru verziju na ff a da na operi ostane ova nova?Da li bi bilo kao ranije ako na primer stavim stariju verziju flasha od pre nove godine ili moram istovremeno da vratim i stariju verziju mozile.Pre nove godine streaming radio bez seckanja i na YT 360p,sad je i to pocelo da secka.

Da li Adobe još uvek održava flash v10.3?

EDIT: Po ovome izgleda da je još uvek aktuelan:

If you install the latest 10.3 build, you will get a player with all known security patches applied.

Tekst je od 13. marta 2013. godine.

Poslednja izmena:
Vrh Dno