Šta je novo?

Problem sa externim hdd-om :/

mat

Cenjen
Učlanjen(a)
20.01.2011
Poena
159
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Mobilni internet
kupio sam na netu Lacie 120gb sata porche design,takozvani High Security Mobile Biometric Hard Drive. On radi tako sto se kao i svaki drugi prikljuci na usb kabl na kompu,otvori se autorun i tu se pokrene safedisk program klasicno 2x click-om,kad se program pokrene onda iskoci mali prozor sa animacijom gde treba da prevuces prst (na odredjenom citacu koji se nalazi na kucistu hdd) da bi otkljucao hdd,kad se to odradi kako treba,tj program prepozna otisak,hdd se otvara za koriscenje (do tad je nevidljiv,tj vidljivo je samo par mb gde je smesten program)
PROBLEM:
osoba sa kojom sada ne mogu da stupim u kontakt mi je zakljucala hdd,svojim otiskom.
PITANJE:
meni ovakav hdd u sustini i ne treba(ako snimim nesto drugaru,moram da podjem i ja da bi mu otkljucao hdd npr),da li mogu preko nekog operativnog sistema ili programa da obrisem taj program i da ga napravim da bude obican hdd koji f-se kao usb stick,znaci ukljucim na usb i on radi kao fleskica. Ja ne znam da li je ta memorija na kojoj je program smestena na samom hdd ili u kucistu hdd,u sustini na kraju krajeva pristao bih i da polomim kuciste i hdd prebacim u neko klasicno prenosno kuciste.
evo linka od hdd OVDE da znate o cemu je rec.

Ja mislim da bi ti najbolja varijanta bila da odseces prst i onda kada saljes nekome HDD, samo selotejp trakom zalepi prst na HDD sa uputstvom za koriscenje i ne moras nigde da ides. A sto se tice otkljucavanja, izgleda da nemas izbora, nego da zovnes tog lika koji je zakljucao da dodje, ili da ti posalje postom prst.

A gde posle da metne taj prst pa da mu je uvek pri ruci kada ide negde? :trust: Ipak je to prenosni drajv...

Čak... nemoj mi reći! :d:d:d

dobro vidim da imamo saljivdzije... nego ima li neko ko zna da pomogne?!

RTFM? Ili da parafraziram... Use The F***ing Google!

Nikada nisam radio sa konkretnim proizvodom, ali bi princip svuda trebalo da je isti ili barem sličan. Treba ti glavna lozinka kojom se loguješ u konfiguracioni meni i odatle možeš da administriraš, tj brišeš i dodaješ korisničke naloge.

Ako na disku nemaš važnih podataka, odatle možeš izvršiti reset na fabrička podešavanja što će rezultovati formatiranjem celog diska i brisanjem svih profila.

Ne znam da li svaki korisnik baš MORA da koristi čitač otisaka ili može da ima i samo neku svoju lozinku, pa vidi da pored svog (administratorskog) naloga kreiraš i još jedan sa svim privilegijama i lako pamtljivom lozinkom, tipa: trlababa landajoj prodedan (Mislim da mora da se koristi fraza iz tri segmenta od po 8 karaktera.)

Uostalom... pročitaj bre uputstvo za korišćenje.
rolleye0010.gif

Malo bezbolnije resenje je da ti taj drug napravi kalup od svog prsta i onda silikonom napravi kopiju svog otiska i posalje postom. Mislim da su nesto slicno radili u mythbustersima.

Malo bezbolnije resenje je...
"Bezbolnije"! :D

... da ti taj drug napravi kalup od svog prsta i onda silikonom napravi kopiju svog otiska i posalje postom.
Mašiš poentu. Sa tom osobom on ne može da stupi u kontakt! Ako ne može ni da je kontaktira, kako onda da je zamoli za kalup svog prsta? Da ne pričam o tome kol'ko je vremana i energije potrebno jednom laiku da tako nešto uradi kako treba. Mada... mislim da bi i samo šifra bila dovoljna.

Uostalom... šta ako je to bivša devojka? :d Sada se pitam čega li sve ima na tom disku. :-devil-::d

Mislim da su nesto slicno radili u mythbustersima.
Jesu. Te čitače je iznenađujuće lako prevariti. Kod najlošijih/najjeftinijih prolazi čak i otisak prsta odštampan na napreču papira! :S:

Možda da nađe neki predmet sa kojim je ta osoba bila u kontaktu, pa da proba da skine otisak sa njega, pa onda... Al' da se uzbiljimo. :)

ok,tu si u pravu,ne mogu da stupim u kontakt sa tom osobom,nije zensko,nije mi nista i na hdd nema nicega..
procitao sam manual,naravno da ti ne ne prodaju hdd sa forom da zaobidjes biometriski skener,zato je enkriptovan(biometrijski a ne sifrom),na situ sam se reg i doso do toga da skinem program za enkripciju i da ukljucim hdd da mi skenira prst i onda da obrisem sifre.. oni ocigledno ne kontaju da ja ne mogu da skeniram prst,jer dok se prst ne skenira hdd ostaje nepokrenut,tj ne radi,ta memorija za blokadu otiskom je u nekom epromu-koji je u case-u od hdd-a. razmisljam da polomim kuciste i da probam hdd samo mada mnogi kazu da je i to slaba vajda jer on posle u sebi ima enkripciju po svom kodu(nisam bas najbolje razumeo) al mozda bi mi tad pomogao ovaj program i zvanicni site..mada ne bih da razbijam za dzabe..

ok,tu si u pravu,ne mogu da stupim u kontakt sa tom osobom,nije zensko,nije mi nista i na hdd nema nicega..
Onda bi znači trebalo da možeš bez problema da uradiš fabrički reset.

procitao sam manual,naravno da ti ne prodaju hdd sa forom da zaobidjes biometriski skener,zato je enkriptovan(biometrijski a ne sifrom)
Kako to misliš da je enkriptovan biometrijski a ne šifrom? Kako se to enkriputuje biometrijski?!?!? Koji to AES algoritam prihvata "otisak prsta" kao enkripcioni ključ? :trust:

Bilo kako bilo, enkripcija podataka na disku je uvek bila opciona, a sama zaštita pristupa je na nivou interfejsa. Ako je tako kao što kažeš, možeš pokušati sa mastiljavim otiskom svog palca na parčetu papira. Na kraju krajeva, možeš ti da dodaš još 9 svojih drugova u autorizacionu listu, ali ako ti ni to nije dovoljno, ostaje ti jedino da prodaš disk nekome kome ta funkcionalnost neće predstavljati ograničenje (ne deli disk sa drugima).

na situ sam se reg i doso do toga da skinem program za enkripciju i da ukljucim hdd da mi skenira prst i onda da obrisem sifre. oni ocigledno ne kontaju da ja ne mogu da skeniram prst, jer dok se prst ne skenira hdd ostaje nepokrenut, tj ne radi
Trebalo bi da može da se uradi reset na fabrička podešavanja koja će obrisati sve, uključujući i podatke na disku.

ta memorija za blokadu otiskom je u nekom epromu-koji je u case-u od hdd-a. razmisljam da polomim kuciste i da probam hdd samo mada mnogi kazu da je i to slaba vajda jer on posle u sebi ima enkripciju po svom kodu (nisam bas najbolje razumeo) al mozda bi mi tad pomogao ovaj program i zvanicni site..mada ne bih da razbijam za dzabe..
Možeš da razvališ kućište i izvadiš iz njega HDD, ali time gubiš vrednost uređaja i rizikuješ da oštetiš sam HDD. Ako pak uspeš da ga izvadiš moćićeš da ga obrišeš celog i isparticionišeš i formatiraš ispočetka. Na podatke naravno zaboravi.

Pitanje je još da li je disk koji se unutra nalazi SATA ili PATA i da nije možda onaj za laptopove, tako da postoji mogućnost da ti ne bude pasovao u eksterno prenosno kućište koje već imaš.

hdd je sata za laptop. ima neku cenu na netu..mogao bih da izvucem neki dinar bar ako nista drugo,jer ima 120gb sto i nije bas tako malo za laptop..
podataka nema na hdd-u. niti da ih ima nije problem, biometrijski se otklucava tako da ga onda program aktivira da radi do tada hdd je nevidljiv,a enkripcija ima dodatno po zelji,to je poenta da ti mozes da skines ili enkiptujes podatke ali tek posle otkljucavanja diska. a posto je taj lik zakljucao svojim otiskom hdd kao administrator,ne mogu da mu pristupim ni kao gost..

Trebalo bi da imaš instaliran program za upravljanje diskom koji se zove LaCie SAFE Hard Drive Configuration Tool.

Znači, disk i ne treba da bude mauntovan da bi mu pristupio pomoću tog programa. Kada se disk prikači za računar i program se pokrene, prvi dijalog koji ti iskoči će ti tražiti lozinku u vidu fraze (tri polja od po 8 karaktera). Ako imaš tu lozinku (Pass Phrase) onda ćeš lako administrirati korisnike i "otiske", ili pak resetovati ceo disk na fabrička podešavanja, ali ako je nemaš...

E sad'... ako disk ne prepoznaje tvoj otisak (nisi registrovan), a nemaš ni tu lozinku, onda ni ne treba da mu pristupiš. To znači da si disk ili ukrao (ništa ne tvrdim samo pričam teoretski) ili si kupovao napamet. U svakom slučaju, svaka škola se plaća.

Pokušaj da stupiš u kontakt sa osobom koja ti je (pro)dala disk i pribaviš lozinku. Ako to ne uspe ostaje ti jedino čekić sa kojim rizikuješ da oštetiš i sam disk koji je unutra. Ja bih možda pre pokušao sa brusilicom, deo po deo.

e pa naravno da disk nisam ukrao..
znaci ti na kraju tvrdis da disk moze da se upotrebi ako se skine iz kucista?
ok..bar nesto.

e pa naravno da disk nisam ukrao.
Nisam ni rekao da jesi, ali onda ne bi trebalo biti nemoguće doći do prethodnog vlasnika koji ti može dati barem šifru za konfigurisanje diska, pa da ga lepo resetuješ. Ako vlasnika više nikada i nikako nećeš moći da kontaktiraš (što je jako neobična situacija) onda si u problemu jer proizvođač nije predvideo mogućnost neautorizovanog reseta diska. U prevodu, trebalo je da znaš šta i od koga kupuješ.

znaci ti na kraju tvrdis da disk moze da se upotrebi ako se skine iz kucista?
ok..bar nesto.
Pa ne bi mogao jedino u slučaju da sam HDD koristi nekakav nestandardni interfejs (bilo fizički, električni ili programski) što je malo verovatno, da ne kažem nemoguće, jer bi to bespotrebno podiglo troškove proizvodnje.

LaCie i drugi proizvođači storedža, kupuju standardne OEM diskove (od Makstora, Hitačija, Samsunga...), koje su rađene prema industrijskom standardu i apsolutno im je neisplativo i nepotrebno da izmišljaju toplu vodu. Elektronika u tom mobilnom kućištu upravo i služi da ograniči način upotrebe diska, koji je potpuno standardan.

Izvadiš li taj disk napolje, najnormalnije ćeš moći da ga preformatiraš na bilo kom računaru jer on neće imati načina da ti to zabrani, tj moraće da se ponaša kao što mu to ATA specifikacija nalaže. :eyebrows:

P.S. Cimni me na PM, uradiću ti celu operaciju za dž. Možda čak uspemo i da resetujemo elektroniku kućišta pa i da vratimo disk, al' to ne mogu da ti obećam.

osim ako ga ne zakljuca ata paswordom...
Zar to podržava svaki disk? :trust: Gde se smešta taj pass, u firmveru diska ili u neki poseban EEPROM/NAND?

Kol'ko znam i ta zaštita se relativno lako da razbiti. ,)

Poslednja izmena:
sada ima svaki i cuva se u firmweru, ali ne kazem da ga time zakljucava. Najcesce ga kriptuje "papilarnim" linijama, tj nekom sifrom

sada ima svaki i cuva se u firmweru, ali ne kazem da ga time zakljucava.
Ma jasno, nego je jedino pitanje da li je disk kao disk upotrebljiv kada se izvadi iz fioke. Jedini zez može da bude ako je zaključan ATA pasvordom, ali za veliki broj diskova postoje hakovi na netu. A ako pak za njegov model i nema, onda može da ga odnese tebi. :p

Inače, je l' radite uslugu skidanja ATA pasvorda? Potpišem ti da snosim punu odgovornost za svako eventualno narušavanje autorskih prava (ako je disk iz DVR-a), privatnosti, bla, bla, bla...

Najcesce ga kriptuje "papilarnim" linijama, tj nekom sifrom
Misliš da se matematička reprezentacija obrasca (dobijenog izvlačenjem karakteristika otiska) koristi za generisanje kriptografskog ključa? :trust:

@mat, posto si rekao da ti ne treba varijanta sa enkripcijom i da bi ti vise odgovaralo da radi kao obican disk vidi da li mozes u disk management-u da pobrises te particije i da napravis nove

Ma jasno, nego je jedino pitanje da li je disk kao disk upotrebljiv kada se izvadi iz fioke. Jedini zez može da bude ako je zaključan ATA pasvordom, ali za veliki broj diskova postoje hakovi na netu. A ako pak za njegov model i nema, onda može da ga odnese tebi. :p

Inače, je l' radite uslugu skidanja ATA pasvorda? Potpišem ti da snosim punu odgovornost za svako eventualno narušavanje autorskih prava (ako je disk iz DVR-a), privatnosti, bla, bla, bla...

Misliš da se matematička reprezentacija obrasca (dobijenog izvlačenjem karakteristika otiska) koristi za generisanje kriptografskog ključa? :trust:

Pa da, taj chitach je kao svaki drugi, uzme neke parametre i uz pomoc njih koduje...
Inace da ne privatizujem, mi smo zakljucane diskove podveli pod Firmware problem, jer u nekim slucajevima ostecenje modula moze imati isti efekat.

trebalo bi da moze, ako nije zakljucan sigurno. Uzmes neki wajp tool, ili samo format. E sad nisam siguran da li ce moci da se koristi u samom uredjaju...

nece wipe tool da radi :) hdd se ne vidi..
uspeo sam nekako da dodjem do ovog lika,otkljucace mi hdd ako me ne slaze za 10tak dana,ako ne onda idem na varijantu koju je magick opisao..

Ček, šta neće wipe tool? Jesi izvadio disk iz fioke? Ako nisi onda ne vredi ni pokušavati jer ti zaštitna elektronika ne da pristup disku.

Ako ti tip otključa disk završio si posao - nemoj rasturati fioku, trebalo bi da može da se obezbedi pristup svima, tj disejbluje zaštita, kako bi mogao da ga lako deliš za drugima. Inače, tip bi trebalo i da ima "pass phrase" koji služi za administraciju, neka ti samo to pošalje i ni ne treba ti njegov prst. ;)

Ako te pak lik "ispali", kontaktiraj me, sredićemo to.

nisam vadio disk,cekam da probam ovu varijantu da resim.. javicu sta bilo

Obavezno mu traži taj "pass phrase", to ti je važnije i od otiska!

ti si probao wipe preko fioke?
Jeste, ali mu fioka ne daje pristup disku dok ne prođe autorizaciju. Drugim rečima, bez ovlašćenja nije dozvoljeno ni brisanje podataka, odnosno reset sistema - što je nekako i logično.

pa u tome i jeste smisao zastite da ne mozes da koristis disk kad je zakljucan...

@mat, posto si rekao da ti ne treba varijanta sa enkripcijom i da bi ti vise odgovaralo da radi kao obican disk vidi da li mozes u disk management-u da pobrises te particije i da napravis nove
izvadio sam disk iz kucista i nema nikakve razlike u odnosu na drugi hdd,ukljucio sam ga u obican rack. komp ga ne vidi (win7),kao da nije tu. kako da ga formatiram?!

ne treba da bude,izvadio sam to mi ne treba samo hdd. aj sad cu da probam nesto pa javljam.

Nazad
Vrh Dno