Šta je novo?

Problem sa externim diskom, kliktajuci zvuk na jednom racunaru

luka78

Slavan
Učlanjen(a)
24.07.2005
Poena
319
Pozdrav,

Naslov teme je mozda malo zbunjujuci, ali evo o cemu se radi. Naime, nedavno sam zamijenio Y kabl za externi HD, i kada sam ga prikljucio kuci na laptop, on ga uopste nije registrovao, culo se samo specificno kliktanje, onaj tk tk tk tk zvuk. Lampica HD-a tada radi non-stop, ne treperi.

Danas sam ga prikljucio na laptop na poslu i bez problema ga je prepoznao i otvorio, ne cuje se nista, nikakvo kliktanje. USB portovi na tom kucnom laptopu rade sa USB stikovima bez problema, sve otvaraju.

Ne znam sta moze biti problem, jeste li imali slicno iskustvo, bio sam ubijedjen da mi je taj externi HD riknuo?

Pozz

Baš kad pomenu kabl.
Meni se to desilo na jednom starijem (internom HDD-u), beše Maxtor od 120GB.

Meni je to delovalo kao da mu struja nije dovoljno jaka.
Iskreno nikad nisam saznao o čemu se radi.

Ali sam isti taj hdd ubacio kod drugara u računar i kod njega je radio besprekorno.

Kod mene sam promenio kablove i ubacio hdd u drugi ata priključak na matičnoj, e onda je i kod mene proradio.

Pretpostavimo,

da kablovi nisu u redu ili da ti je strujni adapter odlepio.

Ako ti eksterni nije pod garancijom ili nešto slično, iščupaj ga iz fioke i nabodi ga u komp.

Verujem da će raditi kako treba.....JEDINO ako sam hard nije prsao.

Ali sumnjam u to.
Ne pucaju hardovi tek tako, bar prema mom iskustvu.

Poslednja izmena:
Pa evo radi na dva racunara na poslu bez problema. Kabl je malo bolji, nije ono obicno smece. Cudi me da kuci nece na lapu, a USB stikovi rade bez problema.

Struja koju daje USB na laptopu ne mora da bude standardna kao i na desktpu, što kod tebe najverovatnije i nije, pa hard klikće, jer ne dobija adekvatno napajanje.
USB stick naravno radi, pošto je on daleko slabiji potrošač.

Poslednja izmena:
Proveri na nekom desktopu sa USB 3.0 portom. Moj WD My Passport Ultra od 2TB daje 50% brzine i nize na laptopovima iako je na laptopu USB 3.0 port. Jedva baci preko 50MB/s, dok na kompy cepa 100MB/s.

P.S. A uvek je bilo razlike (bar kod mene) ako direktno sa zadnje strane kućišta ubodem bilo koji USB nego sa prednje strane.
Takoreći kad bocneš USB direktno u ploču, a ne sa prednje strane.

Možda ti je zaista slabija struja na USB konektorima na lapu. To je opcija koja nikad nije isključena....

čekaj ti na y kablu utaknes oba usb-a i on klikce?

phpYut6ca.jpg

da li si siguran da je kabal ispravan jer na mnogim racunarima ce ti biti dovoljan i jedan USB prikljucak pa ce raditi ali kad je potrebno 2 kao na tvom laptopu (pretpostavljm neki stariji) onda mu trebaju oba priključka. Moj savet ako imas od nekoga pozajmi kabal za koji znas da je 100% ispravan i proveri :-devil-: ili na nekom USB 3 probaj sa jednim pa sa drugim prikljuckom od kabla

Nazad
Vrh Dno