Šta je novo?

Problem sa ekranom

Učlanjen(a)
04.02.2007
Poena
935
Danas sam na televizoru Samsung UE48JU7002 (model iz 2015. godine) primetio na ekranu probijanje svetlosti u vidu kruga prečnika 3cm.

Kako to izgleda može se videti na slici.

Šta može da bude uzrok ovog problema i shodno tome kako otkloniti problem?

Prilozi

• IMG_20250316_193651.jpg
    IMG_20250316_193651.jpg
    538.8 KB · Pregleda: 31
  • IMG_20250316_193643.jpg
    IMG_20250316_193643.jpg
    360 KB · Pregleda: 21
  • IMG_20250316_194634.jpg
    IMG_20250316_194634.jpg
    148.2 KB · Pregleda: 30
Rodni list 😃

Imao sam sličan model iz te godine, sve zavisi koliko se gleda, a vecina i ne dogura te godine.

Ma to ti blic od telefona ..

Obicno ti krugovi svetla su znak da otkazuje pozadinsko osvetljenje. Nijenskupa popravka, ja sam na starom LGu kupio za nekih 30ak eura led lampemimzamenio. Pipav posao ali nije velika nauka.

Salu na stranu, slican model od Samsung, isto god i isti simptomi.
Na kraju od 1 fleke bile 3 pa pandrk pozadinsko.
Zamenio led trake i evo dan danas radi kod sina.
Dok kod matorog LG isto ali nije moglo da se popravi, pandrk napajanje pozadinskog, uzet nov tv

Obicno ti krugovi svetla su znak da otkazuje pozadinsko osvetljenje. Nijenskupa popravka, ja sam na starom LGu kupio za nekih 30ak eura led lampemimzamenio. Pipav posao ali nije velika nauka.
Što se tiče osvetljenja za konkretan ekran stoji da je direct LED lighting with local dimming.

U suštini, pošto ja kad probam nešto da popravim samo napravim veći problem jel ovo nešto što rešava bilo koji servis ili je pre za ovlašćeni servis za Samsung televizore (koji je)?

Ovako nesto

Pipavo je to, ko nema iskustava najbolje onda majstor

Svakako sam sledećeg aprila planirao da uzmem LG G4 ili G5 ali moraću nešto što pre da uradim da ovom flekom jer nema šanse da još 13 meseci gledam u nju pa makar i ne gledao ništa na TV već samo letilice bacio pogled na njega dok ga sin/žena koriste.

Pa neces sigurno 13 meseci gledati jer ili ce se prosiriti ili ce otici skroz.
Ako si iole malo vican struji i popravkama elektronike, nece ti biti problem da zamenis.

Najčešće skroz pregori neka od lampica, a ovo je mislim kako i ovaj na videu opisuje da popusti jednostavno lepak od temperatura i vlage.

Nisam ni blizu vičan radu sa strujom i elektronikom - jedino što odradim sam jeste zamena sijalica...

Zato sad i razmišljam samo da li da to odradi neki obični servis ili da to prepustim skupljem ovlašćenom servisu, samo da prvo vidim koji je jer do sada, hvala Bogu nisam imao potrebe da nijedan TV nosim kod njih (40A656 kupljen 2007. godine još radi bez ikakve intervencije od dana kupovine).

Znam bas tri TV serija H - 2014 isto otisli paneli (pregorila lampica) nakon par godina i jedan JU serije sve iz nekog blizeg okruzenja, sto prijatelji sto rodbine. Mislim da sto idu novije serije sve je to slabije i slabije, pogotovo ko ne gasi i da mu radi kao stari lampaš CRT.

Što se tiče onog ne pipaj to se kod mene apsolutno podrazumeva a za oglas ću već razmisliti da možda i uradim tako mada ja generalno nekako volim da stvari popravljam u nekim preporučenim servisima po mogućstvu još ako imaju dosta iskustva sa tim brendom...

@ spotpala

Da li se meni to čini ili je stvarno tako ali definitivno imam utisak da stvari kupljene pre 13+ godina rade daleko kvalitetnije nego ove koje se sada nude - pre par godina sam čini mi se baš ovde pisao da se ljudi čude da gore pomenuti LCD Samsung 40A656 ima bolju sliku od njihovih novih televizora neke srednje klase.

Poslednja izmena:
Spalo sočivo, otvori i zalepi ovim gel lepkom. Malo je pipavo, ali prati samo korake sa youtuba i lagano.
Odradio sam ovo na jednom Lg 42", meni otpalo 4 sočiva, ali sam poskidao sve za svaki slučaj i prilepio :)

Prilozi

• 20230914_115641.jpg
    20230914_115641.jpg
    126.7 KB · Pregleda: 16
  • 20230914_100228.jpg
    20230914_100228.jpg
    137.6 KB · Pregleda: 17
A da ipak malo ranije kupiš novi tv, da ne čekaš april sledeće godine?

Nah, neću da se zalećem sa troškovima, za ovu godinu sam planirao da radim neke druge stvari u stanu i kupim neke druge stvari a i nikad nisam voleo da budem knap sa novcem baš zbog neplaniranih troškova - nikad ne znaš šta nosi sutra...

Nazad
Vrh Dno