Šta je novo?

Problem sa DVD rezacem i startupom masine

gabins

Cenjen
Učlanjen(a)
03.02.2011
Poena
151
Kupio sam novi DVD Rezac Samsung sa sata konekcijom i novi hdd WD 500gb 7200.
Instalirao sam win xp sp3 na novi HDD.
Kad upalim racunar ili restartujem pocne da podize sistem i stane kod win xp logoa i one linije sto trci i dok ne otvorim dvd rezac nece da ide dalje.
Sta moze da bude problem?

maticna ploca je MSI K9N Platinum.

hvala svima na pomoci

Najjednostavnije je da odes kod nekoga prijatelja ubacis taj rezac i da vidis ako pravi i tamo problem menjaj ga.
U medju vremenu probaj da ga ubodes u neki drugi sata konektor.
Flesovanje BIOS-a na toj ploci bi trebalo uraditi ako to vec nije radjeno postoji 10ak verzija na sajtu proizvodjaca moze biti i do toga.
http://eu.msi.com/index.php?func=downloaddetail&type=bios&maincat_no=1&prod_no=252

Javi sta si uradio. Pozzz

Rezac radi perfektno, reze i cita bez problema, zato i nisam hteo da nosim nigde.
Samo sto ovo radi kod startupa.

Bios je updateovan. Kao sto se i vidi na slici.
I probao sam i drugi sata konektor.

Prilozi

• srceen.jpg
    srceen.jpg
    67.3 KB · Pregleda: 36
Instalirao sam win xp sp3 na novi HDD.
Kad upalim racunar ili restartujem pocne da podize sistem i stane kod win xp logoa i one linije sto trci i dok ne otvorim dvd rezac nece da ide dalje.
Sta moze da bude problem?
Možda zvuči glupo, a da li si probao da ostaviš instalacioni disk XP-a u rezaču? :trust:

Ako to ne pomogne, moguće je da rezač ima problem sa AHCI drajverom, odnosno da drajver ima problem sa njim.

Jesi li pokušao da podigneš sistem u Safe modu?

nisam probao da ostavim instalacioni disk u rezacu. a sto?

i kad ga dizem u safe modu isto stane pa otvorim dvd rezac i krene dalje...

nisam probao da ostavim instalacioni disk u rezacu. a sto?
Možda nije kopirao sve što je hteo pošto već kažeš da si tek instalirao sistem. :)

Kažem ti... najverovatnije je problem u nekompatibilnosti sa AHCI režimom. Sada, kada si već instalirao sistem, nije ni tako lako prebaciti kontroler u IDE režim, jer ćeš zeznuti Win.

Probaj da ubodeš optiku u neki drugi SATA port ili još bolje da je prebaciš da drugi kontroler ako ga imaš.

probao sam i drugi sata port i podelio sam i kontrolere..
na prvom je HDD WD 500gb na primary chanel-u
na drugom je Seagte 250GB na secondary chanel-u
na trecem je DVD Rezac na secondary chanel-u
i na secondary ide chanelu je dvd citac
vidite sliku...

sto mi je najcudnije da nekad i podigne sistem bez problema, ali to se jako retko desava...

Prilozi

• screen01.jpg
    screen01.jpg
    67.8 KB · Pregleda: 29
Šta ti stoji u BIOS-u kao režim rada SATA kontrolera? Je l' AHCI?

Nisi me razumeo za to probavanje sa "drugim kontrolerom". Mislio sam na kontroler drugog proizvođača, odnosno drugi tip SATA kontrolera (ako ga uopšte imaš na ploči), a ne na drugi kontroler u okviru južnog mosta. :)

Možeš još da pokušaš sa apdejtom NV-SATA drajvera, a ako su pak najnoviji da staviš neku prethodnu verziju. Ja tipujem da je problem u tome što se optički uređaj ne miriše sa NV AHCI implementacijom. Ako je pak kontroler u IDE režimu, onda opet može da bude do samog drajvera.

Kada se podiže sistem u sejf modu kod koje stavke to zapne?

AKo je Win instaliran u AHCI modu nije problem prebaciti na IDE u BIOSu, bar je tako kod mene sa plocom sa nV cipsetom. Sve se normalno podiglo.
Obrnut slucaj zahteva malo vise cackanja.

Vrh Dno