Šta je novo?

Problem sa driver-ima za ATI 3870

Popudopulus

Slavan
Učlanjen(a)
23.10.2007
Poena
305
Kupio sam kompjuter i po prvi put za promenu u konfiguraciju ubacio ATI graficku karticu. Nakon instalacije sistema sam primetio da u kutiji od graficke nisam dobio disk sa driver-ima, skinem najnovije Catalist sa ATI-evog sajta, instaliram i u opcijama primetim da mi ne pokazuje default clock vrednosti. Pokusam da podignem clock na default, restartujem komp i nista se ne promeni. Pokusao sam i sa opcijom za automatsko podesavanje na default ali on mi i dalje pokazuje duplo manje vrednosti.
Zvao sam firmu gde sam kupio komp da mi posalju disk sa driver-ima, a oni mi kazu da nemaju i da ce mi poslati ako uspeju da narezu od kolega iz druge firme.
Setao sam po stranim forumima ne bih li nasao resenje, uspem da saznam da postoje neki Omega driveri za ATI graficke, odem skinem ih, uninstal-iram Catalist, instaliram Omega. I napokon graficka poce da radi po default vrednostima, probam par igrica, vidim radi sve ok. Vratim se u opcije za graficku, vidim sve mi je iskljuceno, antialiasing, antistropic...postavim ih sve na application controlled, udjem u Crysis ili COD4, ukljucim antialiasing i ostale opcije, pokrenem igru. Igra radi ali se na slici pojave u donjem i desnom uglu zelene trake, debljine 1,5-2cm ili u zavisnosti od rezolucije crne trake od 5-6cm u istim uglovima i iznad njih napomenute zelene. Cim iskljucim antialiasing, trake nestaju, igra radi normalno. Kupio sam ovu graficku da bih uzivao u kvalitetnoj slici dok igram, ovako sam mogao da igram igre i na starom kompu, ima li neko resenje za ovo?

Konfiguracija:
Gigabyte GA-P35C-DS3R
Intel Core2Duo E8200 2.66GB
Kingston 2GB DDR2 PC800 HyperX KHX64002/2DualCh
500GB Seagate 32MB SATA2 ST3500320AS
Gigabyte HD 3870 512MB GDDR GV-RX387512H
Samsung 2032BW 20" Black

Šta podrazumevaš pod default clock vrednosti? Dok si u Winu i kucaš u Wordu, surfuješ netom i sl. normalno je da grafička obori radni takt GPU-a (kod mene na 300MHz). Čim pokreneš neku zahtevnu 3D aplikaciju GPU se ubrza na default vrednost (776MHz).

Ko ti je to prodao graficku bez instalacionog diska? Ako si kupio to kao novu karticu, u kutiji, u original pakovanju (vidim da je gigabyte), i ako nema diska VRACAJ IM TO ODMAH! Kakav bre kolega iz druge firme i narezani diskovi, vracaj im to i neka ti daju nazad lovu. I na kom OS-u si, na XP-u ili Visti?

Da, i kod mene u donjem polju u opcijama za graficku stoji 300 i 900, ali ni u kom slucaju se ne menja, kad pomeram slider-e za clock, opet se nista ne menja. Sa Catalist driver-ima mi na slider-ima za maksimalnu vrednost pokazuje oko 800 i nesto Mhz a za memoriju oko 1050 i maksimalnu rezoluciju 1680x1050. Kod Omega driver-a su mi te vrednosti duple a default mi je 780Mhz i 950 za memoriju, rezolucija ide do 2560x1600.

Ko ti je to prodao graficku bez instalacionog diska? Ako si kupio to kao novu karticu, u kutiji, u original pakovanju (vidim da je gigabyte), i ako nema diska VRACAJ IM TO ODMAH! Kakav bre kolega iz druge firme i narezani diskovi, vracaj im to i neka ti daju nazad lovu. I na kom OS-u si, na XP-u ili Visti?

XP SP3.
Da i u DirectX testovima mi se ona kocka okrece hiper brzinom.

Zvao sam firmu gde sam kupio komp da mi posalju disk sa driver-ima, a oni mi kazu da nemaju i da ce mi poslati ako uspeju da narezu od kolega iz druge firme.

aaauuu bre, pa ne da teba da ih zoves, nego da odes i da ih propisno napusis, ne zato sto je tebi kartica tako stigla bez drajvera (nije njihova greska, vec pakera kod proizvodjaca), vec sto su dileje. PPPPFFFTTTT!!! "probace da nadju??!!??" - koja smejurija. da su "normalna radnja", za po sata bi imao na stolu narezan disk i kraj.
a sto se tice izbora drajvera, tj omega, ne shvatam posebno. ni ja ni gomila ljudi oko mene nisu imali ni jedan problem sa ATI-jevim catalystima... Omega su "budzeni" drajveri. nije to original. osim toga, probaj sa par catalyst drivera, da vidis dali ce ti se problem pojavljivati ponovo. ako da, nosi je gde si je pazario i reklamiraj. ili jos bolje, odneses komp gde si kupio i nek se oni "yebu sami da to srede".

Poslednja izmena:
i, da, svi 38xx modeli u 2d-u imaju takt 300MHz da manje trose struju, to je ok

Moja predhodna graficka je NVidia FX5600, kod nje nisam mogao da vidim clock u opcijama sa novim driverima ako prethodno nisam instalirao drivere koje sam dobio uz nju. Cini mi se da je to i ovde problem.
Nisam napomenuo da mi je sa Catalist driver-ima u svim igricama bio LOW FPS, u COD2 je je maksimalno postizala 60FPS a prethodno sam u konzoli COD-a stavio MAXFPS125.

Više od 60 FPS verovatno nisi imao zbog uključenog vsync-a.
Pominjanje maksimalnih rezolucija nema neke veze, pošto pretpostavljam da ti je monitor 1680x1050, pa je logično da ti drajveri nisu nudili više.
Nedostatak instalacionog diska ne vidim kao problem. Ne pamtim kada sam uopšte instalirao drajvere sa diska koji je došao uz karticu, uglavnom postoje već noviji na netu.
Za niže taktove su ti već objasnili, karta obara brzinu u 2d modu.
Jedino me te grafičke anomalije zbunjuju... šta si još čačkao u podešavanjima?
Da probaš opet normalne Catalyst-e umesto Omega drajvera, pošto oni ionako nisu zvanično podržani i ne možeš ni da reklamiraš kartu na račun toga.

Da, i kod mene u donjem polju u opcijama za graficku stoji 300 i 900, ali ni u kom slucaju se ne menja, kad pomeram slider-e za clock, opet se nista ne menja. Sa Catalist driver-ima mi na slider-ima za maksimalnu vrednost pokazuje oko 800 i nesto Mhz a za memoriju oko 1050 i maksimalnu rezoluciju 1680x1050. Kod Omega driver-a su mi te vrednosti duple a default mi je 780Mhz i 950 za memoriju, rezolucija ide do 2560x1600.

Čudne su mi te vrednosti za memoriju, evo kod mene kako stoji:
Kad se klokne ide stabilno do 860/1241
EDIT: Da nemaš ti onu verziju sa GDDR3 memorijom?

Prilozi

• Ati.jpg
    Ati.jpg
    67.8 KB · Pregleda: 108
Poslednja izmena:
Znaci problem nije sa driverima, nego to sto nisi znao da kartrica u 2d modu spusti klok da bi stedela struju i da bise manje grejala.
Ako hoces vise do 60 fpsa uncheck vsync.

Sada jos da pitas sto ne radi 3d mark. :D:D (sala mala)

Poslednja izmena:
Znaci problem nije sa driverima, nego to sto nisi znao da kartrica u 2d modu spusti klok da bi stedela struju i da bise manje grejala.
Ako hoces vise do 60 fpsa uncheck vsync.

Sada jos da pitas sto ne radi 3d mark. :D:D (sala mala)

Upravu si, to nisam znao, sto mi je i stvaralo problem a vsync mi je zagorcao zivot, nasao se tu da bi mi napravio jos vecu zabunu! ;)

Sto se tice 3DMarka, mislim da znam odgovor, trebam da skinem neki hotfix ili da ukucam neku komandu negde, to sam slucajno procitao negde dok sam trazio resenje za ovaj moj problem, hehehe!

!!!HVALA SVIMA NA POMOCI!!!

Imam i ja jedno pitanje vezano za klok kartice u 2d i 3d modu (HD3870)
Naime znam da kartica u 2d smanji klok na 300, a za 3d sam stavio klok na 830/1250. Sve to sam podesio sa CCC.Ali da bi to funkcionisalo CCC mora da se podize sa Winom.A ja hocu da izbacim CCC da se ne podize sa Winom..Znaci hteo bih da koristim samo Rivu..
Rivu koristim da podesim brzinu ventilatora jer u CCC nema ta opcija.
E sad interesuje me da li sa Rivom mogu da podesim da mi kartica u 2d radi na nizem kloku ,a kad pokrenem 3d da klok skoci sa ovi mojim podesavanjima, kao sa CCC-om ??
Sve lepo radi (Riva) kad podesavanja stoje na default.U 2d radi na 300 ,ali u 3d klok skace samo na 777/1156.. A ja hocu da u 3d kolok ide na 830/1250.
Probao sam sa Rivom da podesim, medjutim kad stavim recimo 830/1250 klok se odmah podigne i u 2d.
Evo slike kako sam to probao.Ako moze neko da mi kaze da li ovo sto hocu moze da se podesi iz Rive i kako??
:wave:

Prilozi

• sshot-8.png
    sshot-8.png
    47.5 KB · Pregleda: 55
  • sshot-9.png
    sshot-9.png
    35.6 KB · Pregleda: 53
Poslednja izmena:
Ja koristim samo CCC za dizanje klokova karte,ali sam prethodno editovao bios sa RBE editorom, gde sam pojacao samo vent za 20% i nista vise.Flash sa Winflash-om i zavrsis pricu,i onda sve lepo sljaka:D(stace ti Riva kad sve imas u jednom, to jest u CCC) jedino ako ti fali memorije pa ti nedostaje tih 100 MB.:wave:

Ako ovako podesim da li to znaci sledece:
-u 2d radice 300/1126
-u 3d radice 836/1231
-fan ce da radi sa 55% kad temp bude 45C
Jesam li ovo dobro podesio??
Sta je ovo UVD Clocks?? Jel on treba da bude isti sa High 3D Clocks ili ne??

Prilozi

• sshot-8.png
    sshot-8.png
    44.4 KB · Pregleda: 52
Poslednja izmena:
Sa ovim odradi,ja sam kod mene stavio ovako kao na slici:wave:

Prilozi

• RBE_110.rar
    92.8 KB · Pregleda: 39
  • winflash2011.zip
    381.8 KB · Pregleda: 42
  • untitled.JPG
    untitled.JPG
    28.9 KB · Pregleda: 56
Jel moze ovako??

Prilozi

• sshot-1.png
    sshot-1.png
    59.4 KB · Pregleda: 60
  • sshot-8.png
    sshot-8.png
    53.8 KB · Pregleda: 50
Ako radi stabilno na tim klokovima bez flesa onda valjda moze,a ako se dere na tom procentu vent ti ga smanji.Ja sam moju menjao 10-tak puta dok nisam nasao sto mi odgovara.Nisam menjao klokove preko RBE nego samo vent,a njih dizem preko CCC-a.Probaj i ti izmenu samo venta pa preko CCC nadji stabilan klok(ali ne za 5 minuta nego se malo "igraj",pa ako radi OK onda menjaj i klokove u biosu karte).Tamo lepo pise da sve radis na svoju odgovornost.

Jos da te pitam u vezi AtiWinflash-a..
Da li flesujem iz Wina .
Kad u Winflash ucitam filename(ovaj novi bios) sta radim dalje??
Pritisnem na "program" ili odmah na "Save"??
Je li to sve??
Inace karta mi sad radi na fix fan 55% u 3d na 830/1250 i temp ne prlazi 70 C..
Izvini ako sam malo dosadan ,ali prvi put koristim ove programe..
:wave:

Prilozi

• sshot-82.png
    sshot-82.png
    32.6 KB · Pregleda: 55
Poslednja izmena:
I ja sam isto tako pitao po forumu:D
Fles je iz wina,ucitas bios,program i kad odradi ,restart.:wave:

Lepo,jel to radi i u 3D?Kod mene je ovako, mada smo odavno promasili temu i otisli u OF.:wave:

Prilozi

• gpu-z.gif
    gpu-z.gif
    16 KB · Pregleda: 57
Lepo,jel to radi i u 3D?Kod mene je ovako, mada smo odavno promasili temu i otisli u OF.:wave:

Ne, na 931Mhz kreću tačkice, ali kod mene je 3850 sa def. naponom 1.214, sa većim naponom može i veći clock za 3dMark.

I ja sam isto tako pitao po forumu:D
Fles je iz wina,ucitas bios,program i kad odradi ,restart.:wave:

@spaad...
U medjuvremenu sam isprobavao podesavanja kontrole fana.Polako se snalazim mada nije bas precizna.
Videcu kasnije da flesnem noviji bios sa vecim boot i 3d klokom..
Dobre stvarcice RBE i Winflash..:)
Hvala na pomoci..:wave:

Poslednja izmena:
Uh, sad ste me zagolicali sa ovim, taman sam resio jedan problem, cini mi se da cu drugi da napravim! :)
Prvo da pitam, koliko je opasno flash-ovanje biosa GPU i da li se gubi garancija?

Po meni minimalno, ako samo moduješ svoj BIOS - još manje.
Ako stavljaš BIOS druge kartice postoji verovatnoća da neće raditi kako treba, pa će morati blind flash da se uradi ili u težem slučaju flash sa drugom grafičkom u sistemu.

Ako samo moduješ svoj BIOS zbog rada fan-a - ne vidim što bi to remetilo garanciju, pogotovo ako ne diraš clockove kartice i ostaviš CCC-u da se time bavi.

Nazad
Vrh Dno