Šta je novo?

Problem sa dizanjem Viste

Maler_BG

Slavan
Učlanjen(a)
06.12.2006
Poena
304
Problem se javio kad sam juce po prvi put pokrenuo boot-abilni disk narezan u Neru.Nero je napravio disk sa nekom varijantom Caldera DOS-a,koja prepoznaje i NTFS particije.Ali je prepoznao samo D particiju dok C na kojoj je instalirana Vista prepoznao je samo da postoji ali je bilo nemoguce pristupiti folderima i fajlovima.Zatim sam pokrenuo ghost2k3 za dos,koji izmedju ostalog osim pozdravnog ekrana nije radio.I kada sam resetovao racunar posle Acerovog welcome ekrana docekao me je crni ekran na kome se nalazila bela trepteca crtica.I tu se racunar zaglavi i ne desava se nista.Nikakva prijava greske,nedostatka nekog fajla ili slicno. Sta moze da bude uzrok ovome?Je l mogu nekako da podignem Vistu ponovo,da nije narusen MBR ili nesto slicno?

Ne znam sta je moglo da dovede do ovoga,ne verujem da jedan reset sa ctrl+alt+delete i promena boot sekvence u BIOS-u mogla da dovede do pada sistema.Kao jedino resenje mi pada na pamet Acerov D2D Recovery ali time cu izgubiti sve podatke sa C particije,a nisam stigao da bekapujem brdo podataka tako to ne dolazi u obzir.Je l ima neko ideju kako bih mogao da podignem sistem bez brisanja podataka?

Ako nisi vratio boot sekvencu u BIOS-u na predjasnje stanje onda je verovatno tu problem.

Vratio sam boot sekvencu to je prvo sto sam uradio.Vratio sam da prvi uredjaj bude Hard disk.Ali ne vredi,cak sam vratio sve na default vredosti u BIOS-u ali i dalje samo treptuca crtica na crnom ekranu!

Mozda pomogne repair viste?Nadji negde Vistin DVD pa boot-uj sa njega i odradi repair (sa odgovarajucom verzijom- home/premium ili sta si vec imao instalirano). Trebalo bi i da licenca ostane (ako je Vista bila original).
Podaci ce biti tu, samo nemoj da formatiras HDD.

Nisam dobio uz laptop nikakav software na diskovima sve je bilo preinstalirano.Tako da sam dobio licenciranu Vista Home Premium.Posto to nemam na diskovima original da li ce da odradi posao bilo koja drugi disk sa nelicenciranom Vista Home varijantom?I da,kako se radi taj repair samo preinstaliram preko starog ili moram to da odradim iz konzole kao na XP-u?

^Trebalo bi da moze.Licenca ostaje (posto, koliko se secam, za repair ne treba serijski broj ili nesto slicno).
A repair radis klasicnim putem, stavis u bios-u da bootuje sa DVD-roma, zatim u Vista installeru odaberes repair i to bi trebalo da bude to...

Posto je to lap-top, uvek nesto moze da se ispreci...koliko znam, lapovi imaju zasticen deo na HDD-u gde se nalazi upravo backup OS-a, ili nesto slicno...***. nisam imao prilike da se bakcem s time, ali trebalo bi da postoji nacin da se OS popravi i pomocu toga.

Poslednja izmena:
Ne vredi,smorio sam se samo tako.Probao sam i sa nekog update Visa DVD-a,cak i sa Boot-abilnog cd Knopixa,ne instalira se samo se ucita u ram.Ni on ne moze da pristupi disku.Cak sam probao i D2D recovery diska sa Alt+F10 ali i to ne uspeva.Samo mi prijavljuje "A disk read error occured"! Sta da radim,sad mi je samo bitno da osposobim disk i ako mogu bilo sta od podataka da sacuvam!?

Moras da uradis MBR repaid sa Hiren's Boot-om, tu ces resiti problem, prvo ides MBR Clean na Zero konfiguraciju, nakon toga upises standardni MBR sa MBR Tool alatom na pomenutom disku i to je to. Problem sam resavao na isti nacin vise puta. Ukoliko zapne, javi.😉

Posto to nikad do sada nisam radio,gde da napravim taj Hiren's Boot(u Neru?) i na koji nacin.Ako mozes da mi objasnis detaljno postupak kako da sredim MBR pomocu tog Hiren's-a?

Nasao sam neki Hiren's Boot CD 7.7.Ali ima vise tamo programcica vezanih za MBR.Ima MBR Tool,ima MBR Works,Bootfix MBR, i jos mnogi...Koji od ovih programa ce resiti moj problem i na koji nacin da iz tog programcica povratim MBR?

Ima tamo dosta programcica kao sto rekoh.Pokusao sam sa MBR Works ima neka opcija "Reset MBR to Zero" ili tako nesto,ali nisam smeo da idem do kraja,upozorio me je da ce sve particije na disku biti obrisane...Kojim programom iz Hiren's paketa bih resio problem.Unapred hvala!Hitno mi je,izgoreo sam!

Imas Mbr Tool, slobodno mozes da uradis Clean bez obzira na upozorenje. On te upozorava da ti te particije nece biti u Active Boot sekvenci ali tebi to i nije bitno vec da ti Boot Sekvencijalna particija bude upravo ta na kojoj ti stoji sistem. Kada odradis Clean sa MBR Tool-om, instaliraj klasican Mbr Code preko njega i stavi Active Particiju na hard disk broja 0 posto ti je to tvoja particija gde ti je sistem. Ako ti deluje konfuzno sve ovo sto sam ti napisao, posalji mi PM pa cu ti objasniti kako i sta, ima malo vise da se radi.

Izgleda da je C particija definitivno pukla.Qparted u Knoppix-u i Acronis Director vide C particiju kao undefined file system.Dok Ubuntu Live prepoznaje C particiju kao skoro praznu bez ijednog fajla ali 3GB zauzeto, a D particiju vidi kompletnu ocuvanu.E sad na D particiji se nalazi i ERDATA folder u kome bi trebalo da bude sav Acer-ov licencirani softver.Zanima me da li bih cistim kopiranjem na eksterni hard cele D particije bilo moguce kasnije kad preformatiram i "ispartcionisem" disk mogao da pokrenem Vista Recovery iz biosa sa D particije ili moram da radim Ghost D particije ili nesto trece da bi proradilo? Mada mi i dalje nije jasno kako su nestali svi podaci sa C particije,a na D particiji su svi netaknuti?!

Definitivno sam preparticionisao ceo hard i preformatirao Acronisom,a pre toga sam bekapovao D particiju,ali ne vredi iako sam sačuvao kompletan ERDATA folder Acerov fabrički Visra recovery ne radi?

Je l zna neko da li ikako mogu pomoću ovog foldera da povratim kompletnu Vistu (recovery sa Alt+F10 ne radi) ili neka druga varijanta?

Nazad
Vrh Dno