HowlingWind
Slavan
- Učlanjen(a)
- 28.06.2004
- Poena
- 309
Upomoc, ljudi! Od skora imam fotoaparat i nisam se jos navikao. Veceras sam slikao nekoliko vecernjih snimaka, uglavnom ekspozicija preko 6 sekundi i dobio jako cudan fixed noise pattern. Nesto tackica je sigurno od prasine na objektivu, medjutim mene brinu ove uzasno vidljive debele horizontalne pruge koje mi izgledaju isuvise pravilne da bi bile samo "obican" sum (a ne moze biti difrakcija). Sve se ponavlja istovetno na svim snimcima sto se moze videti. Par rastrkanih pixela nije problem, medjutim kada je slika na foto aparatu kao slika na TV-u kad vetar okrene antenu, pocinjem da panichim. Isuvise los odnos signal/sum i to na ISO 100. Da li neko od vas moze da mi kaze da li je ovo normalno i da li se dobija i na vasim slikama ili je to neki defekt na chipu za obradu ili senzoru? Bio bih vrlo, vrlo zahvalan na pravom savetu, posto aparat imam svega par dana i voleo bih da odmah ulozim reklamaciju i zamenim aparat ako je neispravan dok je stvar sveza.
sve je slikano na ISO 100, manuelni fokus u beskonacnost, otvori blende variraju kao i shutter speed (od 6 do 15 sekundi). imam jos ovakvih snimaka, a ovi su resizeovani sa 2048x1536 na 640x480 (imam i originale i na njima je ova pojava jos izrazenija).
Hvala!
sve je slikano na ISO 100, manuelni fokus u beskonacnost, otvori blende variraju kao i shutter speed (od 6 do 15 sekundi). imam jos ovakvih snimaka, a ovi su resizeovani sa 2048x1536 na 640x480 (imam i originale i na njima je ova pojava jos izrazenija).
Hvala!