Šta je novo?

Problem sa DDD3 memorijom na Asus P5KC

Vick Tim

Cenjen
Učlanjen(a)
20.01.2011
Poena
154
Pozdrav.
Nakačih na svoju Asus P5KC matičnu ploču 2x2GB Kingston DDR3 na 1333MHz ali ništa me ne sluša. Prvo sto krene da radi kada uključim mašinu, zavrti sve ventilatore i drži tako dok ne isključim komp i uključim ponovo. Kada uključim ponovo, krene da učitava ali izbaci:
"Overclocking Failed! Please enter Setup to re-configure your system.
Press F1 to Run SETUP
Press F2 to load default values and continue"
na šta ja odgovorim sa F2, učitam sistem i sve navodno bude ok ali čim bukvalno otvorim više tabova u Mozilli, plavi ekran i dumpuje physical memory i slično.
Ima li ko ideju o čemu se radi i sta da joj radim? Probah i da menjam FSB frekvenciju na 333 i manuelno da dodelim da prepozna memoriju kao DDR3/1333Mhz ali ništa.

Poslednja izmena od urednika:
I ja imam tu plocu, opasna ploca....ja sam imao 3gb ddr2 memorije pa sam to hteo da prodam i da stavim isto kao i ti 2x2gb ddr3 rama ali su mi svi rekli da je bolja varijanta da dodam jos ddr2 memorije jer su se javljali problemi kod te ploce sa ddr3 memorijom i ako pise da podrzava, tako da sam dodao jos 2 gb ddr2 memorije i sada sa 5 gb radi perfektno. ja misli da tako isto vazi i za quad procesor,za nju pise da podrzava ali cisto sumnjam ,ipak je to stara ploca...ako mozes vrati taj ram ili prodaj i stavi ddr2 memoriju,razliku neces osetiti a sa ovom ddr3 ces imati stalno probleme...pozz

Zaboravih da te pitam koji procesor imas, jer ja imam Core 2 Duo E4500 2.20mhz a planiram u skorije vreme da stavim neki jaci Core 2 Duo???

Core 2 Duo E6750 na 2.66Ghz. Znači ti misliš da je to fora "i na autobusu piše Komercijalna banka pa ne daju pare"? :)

Core 2 Duo E6750 na 2.66Ghz. Znači ti misliš da je to fora "i na autobusu piše Komercijalna banka pa ne daju pare"? :)

DA, ja sam to isto hteo da uradim pa su me savetovali da je to kod njih problem tako da sam dodao ddr2 memoriju...ali sto se tice ploce sobzirom da je pre 4-5 godina vrh je

namestio sam da radi samo nisam do kraja testirao kako shljaka. :) sutra cu da okacim kompletno podesavanje biosa posto mora da se definise napon DRAMA i mozda jos par stvari da bi to sve bilo ok.

Za sad sam samo definisao napon DRAM na 1.80V, odradio ovo chudo http://www.memtest.org/ nekih sat vremena i za sada sve ok. Probacu samo to da drzim pa cu videti kako se ponasa. Prvobitno sam stavio FSB na 333Mhz, North Bridge voltage na 1.40V, latenciju 7-7-7-20, sve ostalo na Auto, iskljucio Dynamic Write, iskljucio Static Read al reko' ajd da krenem od minimuma pa da vidim kako se ponasa. Izvestavam o daljem razvoju dogadjaja. :)

Dap, ipak ima manje glitcheve dok se peglaju igre (konkretno prvi Dead Space). Ipak postavih malo detaljnija podesavanja.
Dakle:
Ai Overclocking: Manual
FSB: 333Mhz
DRAM Frequency: 1333Mhz
Latencija: 7-7-7-20, sve ostalo na Auto
DRAM voltage: 1.80V
North Bridge voltage: 1.40V
Static Read: Disabled
Dynamic Write: Disabled

tu bi kantijud... :)

Ipak... problemi. Ceo dan ukljucen komp, nista konkretno radjeno na njemu, ukljucen screen saver, zabod. Restartovan komp, ukljucena mozilla, par tabova pokrenuto, Winamp ukljucen, plavi ekran. Dobra je ploca ali je izgleda malo boli krstenica za noviju memoriju, bar sto se Kingstona tice. :)

Tako da ko je zainteresovan, Kingston 2x2GB 1333Mhz DDR3, cena kako se dogovorimo pa cimajte na prajvet. :) Moduli su skroz ispravni samo nekompatibilni za moju plocu, jelte; i imaju garanciju na 3 godine.

Poslednja izmena:
Ma nekompitabilni prichaj mi o tome, ti si trebao da znash da ce biti problema, mislim uvek bude sa ovim combo plochama. Kao prvo, trebash da updatujesh BIOS jer pokushavati bilo shta sa zastarelom BIOS verzijom i onda se zaliti kako neshto ne radi je jednostavno glupo. Garantujem ti da bi ja mogao da namestim da rade na mojoj plochi, evo imamo istu plochu i imali smo isti procesor(zamenio ga pre par dana sa novim Xeonom :) ). Za koliko bi prodao memoriju?

EDIT: Evo moze ovako, ja cu da updatujem svoj BIOS i uzecu drugove 1600MHz RAM stickove pa kad ih namestim da rade reci cu ti shta sam radio(samo se nadam da su njegovi stickovi ona stara verzija DDR3 gde su moduli imali visoke voltaze kao ta 2 tvoja). Naravno znam da P5KC ne podrzava tako brze stickove, ali downclockovace se oni lako.

Poslednja izmena:
Ja sam na P5KC stavio Mushkin 996829 DDR3 2x2Gb 2000MHz. Prvo, registruje da je ID memorije 991829!? Ajde to manje više, nego imam isti problem kao i ostali kada pokušam da je poteram na 1333MHz. Kada je u BIOSu spustim na 1066MHz, sve radi kako treba. Nisam dalje ništa pokušavao, ostalo sam sve ostavio na AUTO. Kada skupim pare, kupiće se ploča koja može da iskoristi ovu memoriju. Inače imam C2D E6550 na 2333MHz. Množilac, kada procesor nije pod opterećenjem je 6 (6x333MHz=2000MHz), a kada je pod opterećenjem 7 (7x333MHz=2333MHz). Za podizanje množioca je zadužen Speedstep u BIOS opcijama. Pokušao sam da podignem FSB sa 333MHz na 400MHz a da sve ostalo bude na AUTO. Zamislite, radi.

Vrh Dno