Šta je novo?

Problem sa crkavanjem kompa

AnkalagonCrni

Slavan
Učlanjen(a)
24.08.2004
Poena
304
Konfiguracija:
Mb - a7v8x-x
Cpu – Athlon 2100mhz
Mem – 1gb twinmos
Graf – GF 3 Ti 200
Cd-rom, cd-rw
Hdd maxtor 40 gb 7200 rmp
Napajanje 300 w Mercury

Stvar je ovakva, ceo komp radi ok jedan vremenski period (nikada isti) sa neobjasnjivim restartovanjima (u igricama uvek Doom 3, Far Cry…), nije u pitanju pregrevanje procesora, nije u pitanju neispravna memorija i mislim da nije graficka, nije OS tako da nam ostaje napajanje, hdd ili mb!!! Aj sad neko pametan da mi kaze kako da lociram kvar!!

mozda je OS jel si probao da uzmes harddisk od ortaka i da ubacis kod sebe pa onda malo da maltretiras komp da vidis sta ce da se desi... po meni tako se komp ponasa kada hard nije sasvim u redu mada moze svasta da bude....probaj to pa javi..

A po cemu zakljucujes da nije pregrevanje ? po cemu zakljucujes da je memorija ok ? po cemu zakljucujes da OS nije problem ?
Meni ovo bas po opisu deluje da je do pregrevanja, mada stoji da napajanje i nije neko ...

moras da istestiras svaki deo dok ne nadjes kvar....to nek ti bude zlatno pravilo!! :)

Ja ne bih bio tako siguran u to da memorija radi OK, posto sam video x slucajeva kad na toj ploci jednostavno ne radi memorija kako treba. Probaj neki test za memoriju (>search), smanji takt memorije, olbavi setovanja, itd. Naravno moze da bude i napajanje, i (ne daj Boze!) oskrnavljen procesor i josh mnogo toga.

xexe, kad sam video naslov threda - problem sa crkavanjem kompa... xexe... to obichno baš jeste problem :p

elem, ja bih prvo napajanje i memoriju menjao (pozajmi od nekog i probaj kod sebe), mada može da bude i drugo... bilo šta... ali ovim redom bih krenuo, po meni je najverovatnije i najčešće

>>>>Hdd maxtor 40 gb 7200 rmp>>>>

Koji je model u pitanju?
DiamondMax+ 8?
Ako je taj...
obrati paznju da se jako puno greje...
i ako ga ne hladish dodatno
moze da pravi takve probleme...

pozdrav

Pa, da pojasnim, malo, iz licnog iskustva (sa boljom plocom i memorijom - ista situacija, hvala bogu bila u proslosti). HD je isti. Ostalo je manje bitno.
HD tesko i da trepne u igrama (FarCry), sa doticnih giga rama. Da memorija parcijalno ne valja, opet je ima dosta, a restart ili gasenje ne bi bilo u igricama, stalno, i bilo bi jos propratnih nelagodnosti.
Elem, ni grejanje nije problem.
A neces da napises kako si "dosao" do 2,1GHz. I sa kojim Athlonom.
Ja sam sa T-Bredom imao takve probleme pri 10x220, 10x200 a nisam ih imao sa 11x190 (doticnih 2100), kao da "ne trpi" mnozilac 10, a "najbolje" mi je radio (bez usporavanja butovanja) 11x183 (2GHZ), sa naponom 0,1 do 0,15 iznad difolta. Radilo je i 220x8,5. Bilo je ili magistrala "visoko", ili procesor.
Temperatura retko preko 38C.
Pa proveri te stvari, mozda ti je procesor "na granici", a doticne igre su zahtevne u preciznoj "komunikaciji" procesor - NB- memorija -AGP.
BTW mislim da se ni PCI magistrala ne "zakljucava", ali to Riva podnosi (i doticnu kartu sam imao).

Poz.

P.S. Sta da ti kazem, sada teram Preskota, i padaju u zaborav takvi problemi. Malo me Doom3 "plasio" (512MB, ATI 9500pro), ali nakon startovanja... :smoke:

Poslednja izmena:
E bas lep odziv :D, vidite ovako stoje stvari memorija nije u pitanju jer sam vadio i jedan i drugi modul i nosi kod druga, a usput sam ih testirao sa goldmemoriem, graficka nije sigurno jer sam je uzeo od druga koji je na njoj presao Far Cry a OS nije jer sam od preuzimanje te graficke (pre dve nedelje) dva puta instalirao win sa totalnim formatiranjem hdd-a (nisam siguran kakvo formatiranje ima veze sa ovim :)). Proc mi radi na nekih 65 stepeni (ovo pokazuje indikator u biosu), hdd se uzasno greje i napajanje je lose. E kontao sam da sutra nosim komp kod nekog druga da probam sa njegovom 5200 da vidim kako ce raditi, mislim da ta 5200-ca trosi daleko manje struje, da otkacim sa ploce sve sto mi ne treba a trosi struju i vidim dali je u pitanju napajanje. E sad sa cim mogu da opteretim posebno proc, hdd i ostale komponente??? BTW hdd mi je pre cesto izbacivao poruku boot disk failiur bla,bla,bla ali prestoa je da to radi u poslednje vreme!!! Mislim da mi se stvarno ceo komp respada!!! Dali da dam ovu svoju plocu i ati 9200 hiss 128bit-a sa 64mb-a za Abitovu NF7-cu?? Ako uspem koji proc da uzmem i sta da radim posto mi je komp jos pod garancijom???

65!!! stepeni u leru ???

AnkalagonCrni je napisao(la):
..... hdd se uzasno greje i napajanje je lose. ...

......... BTW hdd mi je pre cesto izbacivao poruku boot disk failiur bla,bla,bla ali prestoa je da to radi u poslednje vreme!!! .............

tipujem i dalje na hdd.....

probaj da ga dodatno ohladish.......

................................................

kjgkreek je napisao(la):
65!!! stepeni u leru ???

Ako ikad pogledas koje procesore AMD ima u svojoj paleti, videces da nigde ne postoji taj 2100+. U pitanju je CPU koji si dobio u tray varijanti i ko zna koji ga je kosooki "fabricki" OC-ovao !
Tako da pregrevanje tog CPU-a moze stvarno da bude u tvom slucaju problem. ionako kazes da se desava posle nekog vremena igranja zahtevnijih igrica.

Mislim da je tih 65 stepeni PREVISE....
Moj ortak ima istu tu plocu, Athlon XP 2000+, i jedno vreme komp mu se restartovao na svakih 2, 3 minuta u igricama. I njemu je bio dosta zagrejan procesor, mislim da je to resio sto je stavio novi kuler, i novu pastu izmedju kulera i procesora, mada, nemam pojma, ja bi tu plocu menjao...
I vidi u Biosu podesi memoriju optimalnije, smanji malo taktove, i tako to....

E na mojoj plochi na copermine-u pise 90 kad ukljuchim komp.
Ja tipujem na plochu. Ona je u celoj toj kombinaciji najmanje kvalitetna mada taj disk boot moze da zeza ali ne mislim da je do grejanja.
Pipni kuler ako mozes da drzis prst nije strasno.Jel ti je ikada taj kompijuter radio ili si ga sad uzeo pa zeza.
Nikola

Kako ti je podesen procesor? Mislim na setovanja a BIOSu. Posto ne postoji takav, verovatno si nesto ili kloknuo, ili je pogresno podesen (mozda se i zato greje...). Stavi sve na default, pa vidi temperature ponovo.

Pitao si za menjanje ploce+vga za NF7. NF7 kosta 65€, a taj HIS R9200 oko 60€, plocu mozes da prodas za 35€. razmisli, mislim da je jako losa kombinacija, pogotovo ako imas procesor koji se enormno greje. Ta ploca moze da radi sasvim lepo, samo bez ikakvih egzibicija. Ako nemas neke extra zahteve, posluzice i ovako ako ga lepo podesis.

Srga je napisao(la):
Ako ikad pogledas koje procesore AMD ima u svojoj paleti, videces da nigde ne postoji taj 2100+. U pitanju je CPU koji si dobio u tray varijanti i ko zna koji ga je kosooki "fabricki" OC-ovao !
Tako da pregrevanje tog CPU-a moze stvarno da bude u tvom slucaju problem. ionako kazes da se desava posle nekog vremena igranja zahtevnijih igrica.

Ahahhah ma sklapan u zikinoj garazi.2100+ postoji sa paolomino, tb A i tb B jezgrom, a ta glupost sa tray i box varijantom je vec mali milion puta prezvakana i da te razocaram ima ga tj bilo ga je (da li ga trenutno ima ne znam) i u box varijanti.

Mislim, bas si uporan. :)

Proc ti je na 65 (ko Preshot), a ti "mucis" graficku i memoriju. A tek vruc HD. Trebao bi da probas da ga dodatno ohladis, i konacno da napises setovanja u biosu za proc. Koji napon, koja magistrala i mnozilac.
A lepo bi bilo da napises i sta pise na procesoru.
Dotle, mozes i prozore da operes, situacija se nece promeniti. ;)

Srga je napisao(la):

Zapravo AthlonXP 2100+ itekako postoji...

AXDA2100DUT3C
PR: 2100+
Freq: 1733MHz
Mult: 13x
FSB: 133Mhz

i nema nikakve veze sa O/C- oma kosookih...

E sad, ne postoji AthlonXP na 2100Mhz okruglo, to je vec drugo... mada mislim da je chovek kada je pisao mislio na PR...

Edit:
kjgkreek je napisao(la):
Ahahhah ma sklapan u zikinoj garazi.2100+ postoji sa paolomino, tb A i tb B jezgrom, a ta glupost sa tray i box varijantom je vec mali milion puta prezvakana i da te razocaram ima ga tj bilo ga je (da li ga trenutno ima ne znam) i u box varijanti.

Kasno sam video da je vec objashnjeno ;)

Poslednja izmena:
@Nikola: komp je radio odlicno sa atijem 9200 koji je bez kulera na sebi I trosi sigurno manje od ovog gf3 ti 200!!!
@Gsimon: cime da ga hladim za te pare sto bi dao za nekog zalmana ili nesto drugo cu da ga promenim!!
@Boris lozac: memoriju (twinmos 433mhz) stavim na 266 sa najlabavijim setovanjima I isto se desava!!
@ Duks88: sta da ti kazem osim da je solidno vruc, mislim mogu da drazim prst na hladnjaku ali iskljucivo zbog toga jer sam ja uporan deck :D
@Lephafta: ja sam bas bio ubedjen da je to jako dobra ploca, koliko da pristanem da doplatim za Abit nf7-s ili sta drugo da uzmem!!!
@Vladd: ma proc radi na default podesavanjima tako mislim da nije to u pitanju 1700mhz mu je takt!!! ThyponX je objasnio koji je proc u pitanju i svi ostali podatci su isti!!

Koje mi programe i koje metode mi preporucujete da isprobam komponente ponaosob!!

Skini Prime sa neta i istestiraj procesor, garant ce ti pokazati da je on uzrok (65 C je ipak malo mnogo)

pozdrav

AnkalagonCrni je napisao(la):
@Lephafta: ja sam bas bio ubedjen da je to jako dobra ploca, koliko da pristanem da doplatim za Abit nf7-s ili sta drugo da uzmem!!!

Recimo, po meni 35€ doplate za tu plocu bi bilo realno, ali ne verujem da ce iko da se menja :) a po radnjama ti nece zameniti 100% (mozda za neke silne pare). Zavisi sta hoces da radis sa plocom, nema logike da uzimas nesto sa SATA kontrolerom i FW adapterom i sl ako ih ne koristis. Ja bih sacekao sledecu generaciju/platformu.

Da te malo ispravim. Po referencama R9200 trosi ~35W a Gf3 Ti ~30W.

Srga je napisao(la):

jesi se ti rodio glup ili neobrazovan ? 2100 postoji u svim varjantama. Ako nesto ne znas , nemoj pisati...

Typhoon.X je napisao(la):
Zapravo AthlonXP 2100+ itekako postoji...

AXDA2100DUT3C
PR: 2100+
Freq: 1733MHz
Mult: 13x
FSB: 133Mhz

i nema nikakve veze sa O/C- oma kosookih...

Sorry, ali za poslednje dve godine zaista nisam nigde, ali nigde video 2100+ u box varijanti. Ako stvarno postoji onda sam ili slep ili neobavesten.
A upakovao sam par tih 2100+ tray u kante koje su posle radilo jako dobro ali i dalje sumnjam da postoji takva box varijanta.
A i malo sam otisao u offtopic ;)

nisi otisao u off topic jer se tice onog koji je postovao topik. AMD sasvim regularno pravi (pravio je) xp2100+ procesore, to sto su ovde bili retki je druga stvar

lephafta je napisao(la):
Recimo, po meni 35€ doplate za tu plocu bi bilo realno, ali ne verujem da ce iko da se menja :) a po radnjama ti nece zameniti 100% (mozda za neke silne pare). Zavisi sta hoces da radis sa plocom, nema logike da uzimas nesto sa SATA kontrolerom i FW adapterom i sl ako ih ne koristis. Ja bih sacekao sledecu generaciju/platformu.

Da te malo ispravim. Po referencama R9200 trosi ~35W a Gf3 Ti ~30W.

Pa zato sam i hteo da uzmem NF7 jer ima sve sto mi treba (NF2 chipset), a NF7-s ima sata i fw koje stvarno nebi koristio a i likovi kod kojih sam uzeo komp su mi neka vrsta "prijatelja" tako da ce mi menjati sigurno, mislim najvise bih uzeo tu plocu zbog nf2 chipstea jer imam dve 512-ce. Ako uzmem Burtona 2500+ BOX na koliko bi on smeo da radi i koliko ad doplatim u odnosu na ovo moje toplo cudo???

Kada kupis Bartona, probaces i videces tokle moze "tvoj" primerak.
A za pocetak, skini kuler sa proc-a, obrisi postojecu pastu (ako je box pakovanje, skini doticnu "zvaku" ili "foliju" sa kulera i procesora), stavi novu pastu ( u tvom slucaju bilo koju, posto nisi OC), pa pazljivo namesti kuler nazad, i proveri "novu" temeraturu.
A zamena ploce sto pre.

Poslednja izmena:
Ta memorija se verovatno ne slaze sa procesorom, ne znam kako je na VIA plocama, ali na Nforce 2, najbolje je da ti i memorija i procesor rade na istom taktu....
Probaj da stavis memoriju na 133 mhz, da bude isto kao procesor, pa javi....

Vrh Dno