Šta je novo?

Problem sa brzinom skidanja preko WiFi-a

DaliborM

Zapažen
Učlanjen(a)
26.09.2023
Poena
1
Imam problem sa brzinom skidanja preko WiFi-a.
Koristim laptop preko Wifi-a sam vezan na internet. Imam statički IP adresu i brzinu 300/150.
Na SpeedTest-u prema našim internet provajderima brzine skidanja su od 100-130Mbps a slanja oko 150Mbps.
Merenja prema bilo kom drugom provajderu van Srbije su od 10-22Mbps a skidanja oko 150Mbps.
Nakon reseta modema sve radi ok neko kratko vreme ali se opet vrati na staro.
Kad spojim preko LAN kabla brzine su sve ok.

1695732051450.png

1695732082709.png

Može da bude neka nekompatibilnost čipseta / drajvera u laptopu sa onim u ruteru, može da bude zagušen etar, može da bude da se 5GHz mreža isključi recimo na DFS kanalu, pa sve pređe na 2.4GHz...

Teško će ti bilo ko reći bilo šta smisleno bez da provede neko vreme kod tebe u stanu, da proba sa više uređaja, da prati kroz vreme šta se dešava...

Kakve brzine dobijaš na telefonu recimo kad ti na laptopu opadne brzina?

Kod mene je DFS kanal pravio problem kao sto rece @poglavicas a to resis tako sto na ruteru za 5GHz mrezu ugasis automatski odabir kanala i manuelno stavis da bude 36 ili neki od drugih non-dfs kanala.

Brzina bezicnim putem zna da varira iz dosta razloga, a najcesci je nekompatibilnost wifi kartice sa modemom, kao i udaljenost od samog modema.
Pogledaj da li ti je konektovatno na 5G ili 2,4G
Ako laptop nije u istoj prostoriji gde je modem, moguce da je problem do samog signala zbog konstrukcije zidova i vrata. Imao sam prilike licno da vidim kod SBB Cisco modema u jednom stanu, laptop je u kuhinji, a modem u sobi, deli ih doje vrata kroz hodnik, kada se zatvore vrata signala za wifi na laptopu nema. Posle toga me vise nista ne moze iznenaditi.
Ne znam kako se kod ostalih korisnika ponasa Yettel-ov modem ali ja sam morao na stpratu kuce postaviti jedan ruter jer mi je na spratu jako slab slignam, jedino mi je dobar kada ptikacim wifi antenu od 64 decibela, u svim ostalim slucajevima signal je katastrofa.

Za sada problem rešen.
Ruter je ZTE H298Q. Nemam pojma šta mu znači da ima po 4 kanala za SSID-ove za 2.4Ghz i 5Ghz.
Prebacio na SSID6, Band Width na 80MHz i kanal postavio sa Auto na 36.
Hvala Vam svima na savetima.

Pozdrav. Da ne otvaram novi topic,imam problem sa brzinom interneta na win 11 sa wifi karticom Realtek 8812BU.
Karitica je dala normalno brzinu na win 10 dok sam koristio na starom racunaru,max od provajdera 120mbps,dok na win 11 ne prelazi na 5G preko 10mbps.
Mislio da instaliram program od kartice,al podrzava win 11.
Jel moguce da zbog programa od kartice nece da max brzinu?
.

Nazad
Vrh Dno