Šta je novo?

Problem sa brzinom preko kabla i wifi Supernova

josephgoldberg

Zapažen
Učlanjen(a)
25.01.2024
Poena
1
Pozdrav drugari potrebna mi je pomoc oko brzine interneta preko kabla.Prosle nedelje sam dobio opticki internet supernova 400/200 i na kompjuteru brzina preko kabla je limitirana na 100 Mb/s.U pitanju je cat 5 e standard kabla .Cak sam i zamenio konektore na oba kraja kabla i brzina ne prelazi 100 Mb/s .Televizor je isto direktno povezan sa kablom (cat 5e je isto u pitanju fabricki krimpovan ) i download takodje ne prelazi 100 Mb/s.Modem je ZTE ZXHN F680.U podesavanjima nisam uspeo nista da pronadjem sto se tice toga da nesto limitira brzinu na Lan portu.Imao sam problema i sa download brzinom preko WIFI ali sam to donekle uspeo da resim ''cackajuci u podesavanjima'' .Kvar je prijavljen sad se ceka da dodju ali dok ne dodju da probam nesto da uradim povodom toga .Lako bi ja zamenio kabl nego nije bas izvodljivo jer se ruter nalazi na drugom delu kuce i jako je komplikovano za izvodjenje a ne bih bas da uzimam novi kabl da trosim novac bezveze ako nije do kabla .Hvala unapred na odgovorima.

Do kabla je.

prvobitno kad su ugradjivali novi internet na prvom testiranju je isla brzina 200 mb/s i onda su monteri promenili punjac na ruteru i onda je kompjuter gurao punu brzinu na tom ''fabrickom kablu'' koji sam dobio uz ruter( cat 5e standard.).. i onda sam prebacio kompjuter na drugu lokaciju (gde je prvobitno i bio povezan sa istim kablom dok sam jos imao stari internet) ..na tom drugom mestu gura brzinu 100 mb/s ..televizor je povezan isto sa cat 5e kablom i tu isto gura 100 mb/s od maximalnih 400 mb/s...pa mi nije jasno kako to da na oba kabla gura brzinu 100 mb/s ne moguce da su oba u prekidu i slicno..sto se tice WIFi stanje isto nije bas najbolje max brzina mi ide na 200 mb/s(5 GHZ) a na 2.4 ghz gura do 65 mb/s ...i to sve zavisi od udaljenosti rutera od telefona..gore na drugom spratu imam donekle okej signal ali na prvom spratu skoro i da nema wifi mreze..tu sam malo cackao konkretno sam promenio beacon interval i rts treshold malo je bolji signal ali opet download je jako promenljive prirode cak i malo pomeranje menja drasticno download speed....i sad ne znam sta mi je ciniti prijavio sam kvar ..ali pitanje je kad ce oni doci to da provere istestiraju..jer sam na samu ugradnju optickog interneta cekao malo jace od mesec dana...da zamenim kabl koji vodi od rutera do kompjutera bi mi trebalo bar 15 metara kabla i vrvt ponovno busenje rupa itd ..nije bas jednostavan proces...a sto se tice wifi mreze ne znam sta da uradim mozda da kupim novi ruter pa da povezem sa tim sto sam dobio od njih pa da na taj nacin povecam wifi signal po kuci..

To da li je kabl CAT5, CAT6...itd je potpuno nebitan podatak. Na slikama koje si okačio se jasno vidi da je uspostavljena brzina 100Mbps od mogućih 1Gbps što jasno ukazuje na problem sa kablovima ili portovima na samim uređajima. Mogući razlozi za to su sledeći:

1. Pokidane parice.
2. Loše krimpovanje.
3. Loši RJ45 konektori.
4. Kabl je duži od 50m.
5. Koristiš 100Mbps switch.
6. Fabrički kablovi su 100Mbps.
7. Lan port na televizoru je 100Mbps.
8. Lan kartica na kompu je 100Mbps ili je neispravna.
9. Na mrežnom adapteru je ručno setovana brzina na 100Mbps.
10. Neki drugi X factor koji nisi spomenuo a može da utiče na negotiation speed.

Što se wireless-a tiče, to su te brzine. Veće možeš dobiti kupovinom boljeg uređaja.

Sto se tice TV-a sad sam proverio na netu nema podataka tacno kolko moze brzina preko cabla ..nasao sam samo podatak za wifi .vrvt je max 100 Mb/s kao sto si naveo(preko kabla)....ili je kabl negde u prekidu ili su losi konektori(krimpovao sam 2 puta na oba kraja kabla tako da ne verujem da sam lose iskrimpovao) .Racunar je skoro upgrade-ovan to sam isto proveravao prvobitno tako da ne verujem da je problem u tome..Da li se isplati mozda da kupim uredjaj neki za proveru kabla do 1000-2000 dinara ili da eventualno pozajmim od nekog drugara pa da sa njim proverim kabl da li bi to nesto pomoglo da pomogne ..cisto da budem siguran da je problem u kablu ...trebalo bi mi sigurno 15-20 metara kabla da sprovedem od modema na drugom spratu do racunara na prvom spratu

Ne bacaj pare na stvari koje ti ne trebaju. Iscimaj se i prebaci ceo komp kao što je Saša napisao i proveri. Ako imaš laptop (ti ili neko od poznanika) biće ti još lakše.

Ne bacaj pare na stvari koje ti ne trebaju. Iscimaj se i prebaci ceo komp kao što je Saša napisao i proveri. Ako imaš laptop (ti ili neko od poznanika) biće ti još lakše.

onda je kompjuter gurao punu brzinu na tom ''fabrickom kablu''

gurao je brzinu 400 mb/s na ''fabrickom kablu'' i onda sam prebacio dole na prvi sprat PC gde se nalazi drugi kabl koji vodi od modema na drugom spratu do kompjutera na prvom spratu ..i tu gura 100/100 brzinu ..ali taj dan kad su ugradjivali je isto bio problem na tom fabrickom kablu(koji je kasnije radio normalno)guralo je 200 mb/s brzinu u pocetku...,nakon toga su zamenili punjac na modemu,cak su i hteli da zamene modem ali je komplikovana procedura pa su odustali..zbog tih cudnih desavanja sam mislio da nije problem do kabla nego da je problem do modema da je neispravan(plus problemi sa wifi-jem)ali ocigledno je problem do kabla koji vodi od modema na drugom do PC -ja na prvom spratu... cak sam i nekoliko puta krimpovao posto imam visak tih konektora ali jednostavno se sve isto desava....moguce da se ostetio negde posle toliko godina koriscenja..sve u svemu verovatno cu morati kabl novi da kupim najverovatnije i u nekoj skorijoj buducnosti da se pozabavim sa prosirenjem wifi mreze u kuci posto sa ovim modemom je wifi katastrofa... dole na prvom spratu skoro da nemam signala uopste jedino u sobi ispod modema i ostalim sobama jedva dobaci ili nema signala...citao sam po forumima dosta njih ima slican problem sa tim modelom ZTE F680 ..

I oko brzine mreze smart televizora nema svrhe da se cimas, zato sto je gotovo sigurno da tv ima ethernet maksimalne brzine 100/100. Samo preko WiFi 5GHz ces na TV-u mozda dobiti vise od 100, ako je ruter dovoljno blizu, tj. u istoj prostoriji.

kupio sam novi kabl 15metara CAT6e sutra ili prekosutra cu da zamenim pa javljam .

jedan cu ostaviti fabricki kako je a drugi cu da zamenim posto ce taj deo morati da ide kroz zid ..kupio sam i rezervne konektore da imam

U tom slučaju taj kraj koji sečeš moraš terminisati isto kao što je fabrički sa druge strane. Ne prate svi proizvođači šemu od gore. Bitno je da ide pin na pin.

Nazad
Vrh Dno