Šta je novo?

Problem sa BIOS-om i podizanjem BIOS-a i OS-a?!

Karbo

Čuven
Učlanjen(a)
07.11.2004
Poena
645
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Modemska 56k veza
Poslije iznenadnog nasilnog gasenja kompjutera, vise nece da se podigne ni BIOS a ni OS?!
Ploca je Asus P5Q Delux. Dodje mi na pocetni BIOS prikaz i tu kao da zaledi. Ni da mrdne sta god da probam.
Identicno kao na slici...
pundit_20_thumb.jpg

Prvo sam se istripovao da tastatura ne radi, promjenio 2-3 i opet isti efekat. "Ocistio" CMOS (clear), pa zatim izvadio CMOS bateriju na 2 sata i opet isto. Zaledi tu i ne mrda nigdje.
Jel imao neko od vas neki slican problem?!
I sta raditi?

Da napomenem, nisam prije tog "nasilnog" gasenja niti updateovao BIOS niti ista ikad prije radio na toj ploci sa BIOS-om?!

Trenutno OS mi je 7 64bit.
5GB RAM memorije
C2D E8400

Poslednja izmena:
Jedino sto mi pada na pamet, je da probas sa obicnom tastaturom, ne USB. Meni nekad odredjeni USB ulazi prolupaju. Nadajmo se da je samo to.

a da li si mozda radio update biosa ili sta

a da li si mozda radio update biosa ili sta

Covek je napomenuo da nije radio update BIOS-a.

Moja preporuka:

Pokusaj da podignes sistem samo sa jednim stapom memorije (izaberi po zelji), ako nece onda odkaci sve nepotrebne komponente pa probaj tako...javi sta si uradio.

Usput pretresi i sata kablove. Ostavi samo disk na kome je os i probaj stavi drugi sata kabl na njega.

Odma da se zahvalim svima na predlozima.

Ljudi nema sta nisam radio i uvijek isti efekat/rezultat??!!!

Znaci NISAM UPDATE-ovao BIOS.

Probao i sa USB a i sa obicnom tastaturom i misom. Nema razlike?!
Probao sam da dignem sistem i sa jednim a i sa raznim kombinacijama RAM-a. Jer trenutno imam 5GB (2+2+1).
Zatim iskljucio sva tri SATAII HDD, pa probao samo sa HDD-om koji ima OS instaliran.
Onda sam putem PIN-ova "ocistio" CMOS i opet nista.
Na kraju izvadim bateriju (vise puta pokusavao u sve duzim i duzim intervalima) i nista. Uvijek isti rezultat.

Izvadi sve SATA kablove iz maticne ploce i upali racunar.

Pregledaj kondenzatore na ploci pazljivo, vidi da li ima naduvenih.

Probaj sa drugim napajanjem.

Izvadi sve iz kucista i probaj tako.

Da li dobijes zvucni signal kad upalis kompjuter?

mislim da ti prso bios, meni se desilo vise puta da mi bios na asus plocama rikne, promenio 2 ploce za sada, izgleda da im je to slaba tacka.

pokusaj da uradis Clear cmos po uputstvu iz prilozene knjizice " znam da si rekao da si to odradio" ali pogledaj celu postupak, , izvadi iz struje , izvadi bateriju, prebaci jumper na clear CMOS 10 minuta ako to neradi , servis ti negine ili ako je u garanciji menjaj.

PS. jel imas neku zvuk sa ploce

mislim da ti prso bios, meni se desilo vise puta da mi bios na asus plocama rikne, promenio 2 ploce za sada, izgleda da im je to slaba tacka.

pokusaj da uradis Clear cmos po uputstvu iz prilozene knjizice " znam da si rekao da si to odradio" ali pogledaj celu postupak, , izvadi iz struje , izvadi bateriju, prebaci jumper na clear CMOS 10 minuta ako to neradi , servis ti negine ili ako je u garanciji menjaj.

PS. jel imas neku zvuk sa ploce

+1

Asus i BIOS su cudo...

Kao shto reche drmilengele Asus i BIOS su chudo. Imao sam jednu staru plochu, i bez obzira shto izvadim bateriju, o prebacim jumper na ClearCMOS, BIOS nije hteo da se restartuje bez 20h(chudno ali tako je). Zatim mi je jedan ortak rekao jedan trik:

Iskljucish sve spoljne uredjaje iz kompa(tastaturu, mish, modem, zvuchnike, napajanje, monitor...) izvadish bateriju, prebacish jumper, i jedno 2-3 minuta pritiskash dugme za paljenje racunara. Shta ja znam, valjda izvuche struju iz kompa isl. Nakon toga CMOS bi trebalo da je 100% restartovan.

Govorim ti ovo iz iskustva, na nekim Asusovim plochama CMOS je veoma teshko obrisati(chitaj - treba mnogo vremena, bez ovakvih trikova) :)

Ajd pa javi shta si uradio :)

Veoma je moguce da je BIOS, ali neke Asus ploce imaju problema sa prikljucenim SATA kablovima i dok se ne izvade nece da prodje "post". Neki "bug" u BIOS-u.

Zvao me juce lik iz servisa i kaze da kod njih ploca normalno radi?!
E ko je sad ovde lud?!! :crash:

Samo da javim da mi je stigla nazad ploca i da sada sve radi u najnormalnijem redu.
Pitao sam juce lika (kineza) iz servisa o kakvom se problemu radilo. On je rekao da su u Asusu samo stavili neki od jumper caps (one plasticne kapice sto idu na jumpers) na svoje mjesto i da je sve radilo ok?! Pitao jel u pitanju CMOS jumpers kinez je odgovorio da nije to u pitanju nego neki drugi i promrsio, sigurno ni sam sebe nije razumjeo sta je rekao?!!
E sada sto mene najvise zbunjuje je to sto ja njih (ostale jumpere) nisam dirao (jedino sto sam dirao je CMOS jumpers al sam ih vratio na pocetno mjesto)?!

Meni se slican problem desio kada sam na 2Gb ubacio jos 2Gb racunar se uopste ne pali...tj krene i stane odmah....sve sam probao clear cmos vise puta itd itd i na kraju proradi sama....inace moja ploca je asus p5q se2...I imam jos jedan problem kada se pali komp pocnu da duvaju ventilatori i ugasi se na trenutak jedno 2-3 sec i opet se upali ....i tek onda krene da se ucitava bios...Zasto je to tako da li neko zna?

Nazad
Vrh Dno