Šta je novo?

Problem sa bezicnim telefonom na 900Mhz

outlaw

Uzvišen
Učlanjen(a)
11.01.2002
Poena
2,525
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen™ 7 5700X w/ AMD Wraith Prism LED RGB Cooler
Matična ploča
MSI B450 Tomahawk Max
RAM
16GB (2x8) DDR4 3200MHz A-DATA AX4U32008G16A-ST50 XPG
GPU
GeForce RTX™ 3070 Ti GAMING OC 8G
Storage
ADATA XPG SX8200 Pro NVMe SSD 512GB M.2 2280 PCIe & WD Red Plus WD40EFPX 4TB CMR
Zvuk
Creative Sound Blaster Z
PSU
BeQuiet Pure Power 12M 750W ATX 3.0
Kućište
NZXT H5 Flow w/ 4x Arctic P12 PWM PST A-RGB 0dB & 2x Arctic P14 PWM PST A-RGB 0dB circus
Monitor
Samsung SyncMaster 2443BW 24" 1920x1200
Miš & tastatura
Logitech G502 Hero & Logitech K740 Illuminated Keyboard
Mobilni telefon
Samsung Galaxy S24 Ultra
Pametni uređaji
Samsung Galaxy Watch4 Classic 42mm
GoPro HERO12 Black
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Narode, imam jedan problem sa telefonom Panasonic KX-TC1484...

Naime, telefon uzasno pocne da drci, cvrci, zuji, pucketa i pusta grozne zvuke cim u njegovoj blizini neko koristi mobilni telefon (bilo da prica ili salje poruku)...

Pokusao sam da izmestim bazu na sva moguca mesta po kancelariji, cak i kada izadjem iz kancelarije sa slusalicom, i dalje se cuje zujanje?

Pomagajte, sta da radim? Kuci imam obicni Panasonic KX-TC1000 na 49Mhz koji radi kao sat, a ovaj bukvalno ne moze da se koristi pored mobilnog?!

Da li se i DECT telefoni (npr. toliko hvaljeni 500 model Panasonic) slicno ponasa, ako je tako, da ni ne razmisljam o zameni? Hmmm... :confused:

Sistem poksaja i mozda uspes da resis problem, jer ja do sada nisam nasao neko ustaljeno pravilo. Evo, trenutno mi je NT1 zavrsetak (za ISDN) "izolovan" kutijama od STR8-a (znas one toaletne vode u metalnim kutijama...ima ih na svim pijacama :)) u zoni gde se nalaze analogni konektori (RJ11). Isto tako mi baza od Siemens Gigaseta stoji na istoj takvoj kutiji. Ako bilo sta od pomenutih kutija pomerim moj KXTC1700 je neupotrebljiv zbog smetnji...

Mozda mobilni smeta bazi, mozda slusalici, a ne bi me iznenadilo da ometa i obliznju telekomovu centralu :mad:

Mislim da je ipak u pitanju slusalica...

Ali zasto onda TC1000 nema ama bas nikakvih smetnji? Ovaj na 900Mhz bi trebalo da bude kao jaci, bolji, pametniji...? :)

Sa DECT telefonima nećeš imati takvih problema. To jest, sa Siemens Gigaset serijom sasvim sigurno, pa pretpostavljam da nećeš ni sa Panasonicovim.

E sad, DECT telefoni su pak izvor smetnji za sebe, i oni prave zujanje u obližnjim analognim uređajima, kako njihova baza (konstantno), tako i slušalica.

outlaw je napisao(la):

Zasto onda pravi problem i kada se udaljis od mobilnog telefona?
Vidi sta sam se upravo setio: moja devojka ima telefon iz serije 14xx i jednostavno je neupotrebljiv kada mobilni pocne da zraci! Jednostavno moras da odmaknes slusalicu od uha!!!

Mogu da proverim tacnu oznaku ako ce ti znaciti. Mozda je problem do 14xx serije....

PJ je napisao(la):
...

Mogu da proverim tacnu oznaku ako ce ti znaciti. Mozda je problem do 14xx serije....

Samo da potrvrdim da definitivno postoji problem, jer i ja imam 1481, i kad zazvoni mobilni blizu baze onda pocinje zurka...definitivno prelazim na DECT.

PJ je napisao(la):
...Zasto onda pravi problem i kada se udaljis od mobilnog telefona? Mogu da proverim tacnu oznaku ako ce ti znaciti. Mozda je problem do 14xx serije....

Da znas da sam se odaljavao i do pet-sest metara, ali i dalje se desava isto?!

Mislim da cu poslusati SyncMastera i preci na DECT... Ne moze da skodi ;)

JA sam imao isti taj 1484 i presa sam PAnasonic DECT 705 i nikad vise nsam imao smetnje.Taj model 1484 je kod nas jeftin jer je radjen za americko trziste a njima mobilni telefone ne rade kao nama na 900Mhz,pa se iz tog razloga javljaju smetnje

outlaw je napisao(la):

Ali zasto onda TC1000 nema ama bas nikakvih smetnji? Ovaj na 900Mhz bi trebalo da bude kao jaci, bolji, pametniji...? :)

Hiljadarke rade na 41–49MHz, 14xx na 900MHz.
Ako bas zelis model na 900MHz uzmi neki iz serije 17xx ili 18xx, ili jos bolje 2215 (ili slican) koji radi na 2GHz. Opcija je i neki DECT, cene su slicne...

Dect rade na 1800 ili 1900Mhz i veza je potpuno digitalna,nikad nema sustanja ili imas vezu ili ne,kao na mobilnom

Vrh Dno