Šta je novo?

Problem sa Barracuda 1.5 TB

pera451

Slavan
Učlanjen(a)
19.07.2008
Poena
319
Dobio sam na poklon disk iz naslova.

Sa njim imam solidne probleme u Linux masini. Sve izgleda lepo, ali cim pocnem nesto da kopiram na njega - kraj.

Ploca je Intel 945 sa Atom-om.

Rado bih ga probao u eksternoj fioci na drugoj masini, ali nikako da nadjem neku koja podrzava ovaj kapacitet - uglavnom su sve do 1 TB.

Sta preporucujete?

Probaj kod nekoga u drugom računaru pa vidi kako će se ponašati.

Probaj da ga podelis na 2 ili 3 particije i vidi kako se onda ponasa...

Dekstop masine su i pod Linux-om, a tu se vise nikako ne "ponasa".

Zato sam i mislio da ga stavim u fioku, pa da nastavim na nekoj Windows masini...

Dobio sam na poklon disk iz naslova.

Sa njim imam solidne probleme u Linux masini. Sve izgleda lepo, ali cim pocnem nesto da kopiram na njega - kraj.

Sta znaci - kraj - ?

Objasni malo detaljnije....

Obelezim fajlove za kopiranje, on krene, iskopira, recimo, 40 MB i tu stane. Kraj...

moras li onda da resetujes pc ?

U principu ne. To nije sistemski HDD, tako da samo ubijem proces.

ne znam sada tacno ima ili taj HDD jumpere pozadi, ali meni je WD 1TB isto tako, krene da kopira i samo zamrzne......
problem sam resio stavljajuci jumper na pinove 1 i 2 (Spread Spectrum Clocking)

Na kojoj ti se to distribuciji dešava?

Evo detaljnije.

Distribucija je Debian Etch. Disk je formatiran kao NTFS, koriscen ntfs-3g (FUSE). Problem se desavao nezavisno od toga da li kopiram unutar Debian-a, ili kroz mrezu iz Windows-a XP (putem Samba-e).

Slicno je bilo i kada je disk bio ugradjen u dve spoljne fioke koje imam. Ali u slucaju fioka je mozda razlog to verovatno nisu predvidjene za toliki kapacitet?

Disk je prvo bio u fiokama, a onda u Linux masini.

GPARTEDIT je prikazivao kapacitet diska kao negativnu vrednost, ali dozvoljavao formiranje particija.

Da li je moguce da su fioke "zbunile" disk? Da li bi mozda low-level format pomocu SEATOOLS-a za Linux popravio stvar?

Ili da nosim disk kod nekog pa da koristimo SEATOOLS za Windows?

GPARTEDIT je prikazivao kapacitet diska kao negativnu vrednost, ali dozvoljavao formiranje particija.

Ovo je najverovatnije uzrok problema.NTFS-3g ne bi trebao da pravi problem (dovoljno je sazreo), tako da mi je najverovatniji uzročnik problema upravo gparted.Pokušaj da disk formatiraš ponovo, ali iz windows-a, ili ako ga koristiš samo u linuxu da ga formatiraš u ext3 fajl sistemu.

Nasao sam ortaka voljnog da ga stavi u masinu, pa cemo valjda biti pametniji.

Postoji li kod nas fioka koja moze da ga podrzi?

Postoji, ali je skupa.
Inače, uglavnom firmirani enclosure-i su se pokazali kao jako dobro rešenje u smislu da sigurno rade i sa većim hardom koji se naknadno izbaci.
Provereno sa 1,5 TB hardovima rade Macally Enclosure-i koji mogu da se nabave u GlobNet-u (Apple Premium Reseller), ali je cena overkill.
Konkretno ovaj model sigurno radi:
http://www.macally.com/EN/Product/ArticleShow.asp?ArticleID=215

Nesto ga ne vidim na www.applecentar.rs, ali je cena u svakom slucaju "solidna" :(.

Ima ga u radnji u Maksima Gorkog, bio sam.
Inače model sa sva četiri interfejza (eSATA, USB i FW 400/800) košta celih 15000 RSD sa pdv-om, tako da je cena sa sajta u $ prava bagatela.
Ali radi sa 1,5 i 2 TB hardovima, provereno.

Poslednja izmena:
Evo i rezultata probe.

Disk je stavljen u Windows masinu. Pri prvom ukljucenju videla se NTFS particija. Na njoj je bilo i onih pomenutih 40 Mb podatak. Ortak je pokusao da ih obrise, cisto da vidi kako izgleda pristup disku. Racunar se zaglavio.

Posle resetovanja racunar vise nije video disk ni u BIOS-u, ni u OS-u. Kada je izvadjen iz masine bio je veoma vruc, iako je radio samo toliko da se utvrdi ovo napred opisano.

Nema 'leba od njega. Da li se ovo uklapa u poznate simptome?

Izgleda da je disk otishao u vechna lovishta...

Saljem ga u Nemacku na zamenu :).

Imate li preporuku za neki disk slicnog kapaciteta koji nema ovako losu reputaciju?

Poslednja izmena:
Pa nema on losu reputaciju, samo ti je zapao los komad i to moze da se desi sa bilo kojim drugim hardom. Ali ako hoces da zaobidjes Seagate ti uzmi WD, Hitachi i neces se prevariti.

Nisam mislio na Segate generalno.

O Barracuda-ma od 1.5TB na Internet-u ima stvarno puno loseg da se procita...

Vrh Dno