Šta je novo?

Problem sa ASUS P5KC matičnom pločom

Kule90

Cenjen
Učlanjen(a)
24.12.2010
Poena
151
Imam problem sa pločom asus p5kc. Kada npr. nestane struje u kući matična neće da radi dok se ne resetuje bios. Znači nagli prekid struje i to ne bitno da li je računar uključen ili ne.
 Čitao sam svašta po netu i izgleda da se radi o fabričkoj grešci, zato što je ploča combo tj prima ddr2 i ddr3 ram... E sad, verzija biosa je poslednja, na njoj je dva puta po 2gb ddr3 rama. Da li je neko imao sličan problem, ili zna kako bi i da li bi uopšte moglo da se reši?
Probao bi da umesto ddr3 ubacim ddr2 ram pa da sam izazovem nestanak struje...
Možda da na matičnu zalemim žice i izvučem neki prekidač van kućišta pa da se na dugme resetuje bios... 
Ovo me jako iritira, kao poslednju mogućnost ostavio sam zamenu matične ploče. Želeo bi da čujem mišljenje nekog ko je stručniji...

Uđeš u bios pa odabereš Power --> APM Configuration i stavku Restore on AC power loss promeniš sa power off na power on .

Uđeš u bios pa odabereš Power --> APM Configuration i stavku Restore on AC power loss promeniš sa power off na power on .

Hvala ti na savetu, pokušao sam ovo i došlo je do nekog napretka.
Kad je računar ugašen i nestane struje, može da radi bez resetovanja biosa kad se ona vrati.
Ali kad nestane struje dok računar radi, mora se resetovatio bios da bi matična radila...
A samim tim resetovanjem poništavam ovu opciju koju si mi ti rekao da izmenim, tako da je opet moram vratiti...
Polovičan uspeh...

Ja sam imao slicnih problema sa p5k-se.. kada iskljucim napajanje, ploca nece da se pokrene 20-30 min. Pomislio sam da je do napajanja, pa sam zamenio i stavio novo. Posle toga nije bilo problema.
Od nedavno windows je poceo da prijavljuje probleme sa SATA/IDE kontrolerom.

Da li se ta greska odnosi na p5k-se ili samo na p5kc?

E zaboravio sam najvažnije , kad ti nestane struja i ponovo dođe pozadi na prekidač isključi napajanje pa ga posle desetak sekundi upali i ploča će da startuje :) .
yooyo probaj da ismenjaš kablove ili da promeniš položaj na ploči ne umem da objasnim ali mi je ovo uvek pomagalo .

E zaboravio sam najvažnije , kad ti nestane struja i ponovo dođe pozadi na prekidač isključi napajanje pa ga posle desetak sekundi upali i ploča će da startuje :) .
yooyo probaj da ismenjaš kablove ili da promeniš položaj na ploči ne umem da objasnim ali mi je ovo uvek pomagalo .

Ništa, i dalje isto...

Mozda je problem u bateriji? Imam istu plocu ali nisam imao do sada takvu vrstu problema..

Evo, danas sam isprobao kombinaciju sa DDR2 i opet ista greška, probaću i sa novom baterijom za bios, mada mislim da i ova nije starija od par meseci...

Probaj da skines bateriju sa ploce pa ako imas mogucnosti izmeri napon na njoj, moze da se desi da i ona pravi problem.

Vrvatno je baterija. Probaj rifleshnuti taj poslednji bios ili neki stariji. To obavezno radi iz biosa (mnogo lakshe) ili iz dosa, nikako iz win-a. Ako nishta od ovoga ne pomogne probaj sledece, povadi sve napolje, skini cpu, proveri pinove u soketu, proveri plochu fizichki, nakachi samo najosnovnije shto treba da komp baci sliku na ekran...ochisti sve lepo od prashine....predlazem ovo jer sam vidjao svakakve tripove

Koristim DDR3, 2x2gb, verzija biosa poslednja (1203).

Ja imam p5kc trenutno je kod drugara u računaru. Kod mene je radila i sa ddr3 i ddr2 memorijom trenutno je kingston 1066mhz ali nikada nisam imao nikakvih problema niti ih ima moj drugar i još radi sa originalnom baterijom a to je već sada 6 godina bogami. Odlična ploča.

Ne znam koliko tu baterija predstavlja problem. Najverovatnije pokušaj sa nekim drugim biosom, upgrade za bios (kod P5KC ploče) znači da ćeš jedino menjati procesor u budućnosti :D, jer koliko sam video na Asus-ovom sajtu samo za to bios upgrade služi :D . jedino ako si možda uzeo neki custom upgrade 1203-ke sa otključanim AHCI modom. vrati stariji model BIOS-a pa javi...

Gde mogu naći tu verziju 1023? Instaliran ssd ali nažalost u biosu nema podrške za AHCI.

Imao sam tu plocu skoro 5 godina i nije pravila problem takve vrste probaj da pregazis bios ,proveri kablove od napajanja -probaj sa drugim napajanjem,a mozda su samo gremlini

Nazad
Vrh Dno