Šta je novo?

Problem sa ASUS 6800LE!!!

DavorNo

Slavan
Učlanjen(a)
22.01.2006
Poena
310
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel I7-14700K & ID-Cooling FX360 Pro
Matična ploča
MSI PRO Z790-P WIFI
RAM
G.SKILL 32GB Flare X5 DDR5 6000MHz CL30
GPU
Gigabyte GeForce RTX 2060 SUPER WINDFORCE OC 8G
Storage
Transcend NVMe 1TB, Lenovo Thinklife SSD 512GB, WD HDD Red 3TB
PSU
Antec HCG750 GOLD 750W
Kućište
Thermaltake Core V41
Monitor
Dell UltraSharp UP2716D, Dell UltraSharp P2719H
Miš & tastatura
Dell KM717, Rapoo V500, Logitech G502 Hero
Ostale periferije
Asus BW-16D1HT
Laptop
Lenovo ThinkPad T560
Tablet
Amazon Kindle Paperwhite
Mobilni telefon
Xiaomi 14
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Nabavio sam ASUS V9999LE ili 6800LE 128MB AGP sa Revoltec Cooler-om. OK, ubacim karticu, spojim napajanje od Revoltec-a na maticnu (jer je konektor veci nego na kartici, a i predvidjeno je da se spoji na fan konektor na maticnoj), ubacim napajanje u samu karticu, krenem da upalim masinu i... Nema slike, nema boot-a, nikakvog zvuka ili beep-a, procita mi IDE i SATA diskove, ali ne boot-uje Windows. Sve tako samo stoji. Monitor je kao na standby, kada resetujem na kucistu na momenat se upali zelena lampica na monitoru, ali onda opet na narandzastu i tako stoji. Pitanje: jel slabo napajanje (doduse imam Chiefteca 300W, ali sa njim napajam samo plocu, 1 SATA HDD i Audigy karticu)? Ostale uredjaje napajam sa dodatnim AT 300W napajanjem, cak sam probao samo od tog napajanja da ukljucim u karticu, ali nista, opet isto! Probacu sutra neko 400W i neku 64 plocu i procesor bez periferija i dodataka. Inace, probao sam karticu u jos jednom racunaru sa obicnim 300W napajanjem ali i tamo ista stvar. Masina je iz opisa.

Probano na napajanju od 400W i Sempronu64 2800 na ASUS-u K8N. Sve ostalo nije prikopcano. Ista stvar! Kada iskljucim napajanje kartice, kartica pisti! Da je problem do napajanja, pistalo bi svakako. Skidao sam i cooler da vidim da nesto slucajno nije leglo kako treba prilikom transporta, ali sve je OK. Nema nikakvih vidljivih znakova ostecenja. Sta moze biti problem?

mozda kartica nece da se upali iz razloga sto ne detektuje qler tj. zato sto qler nije prikljucen na nju, mada moj club3D 6800GT tako hoce da radi

ali posto je to ASUS, ko zna sta je zakljucano/otkljucano u biosu
probaj da joj nakacis nekeko qler na karticu ili bar stock qler koji dolazi uz nju

KIBLA`s je napisao(la):
mozda kartica nece da se upali iz razloga sto ne detektuje qler tj. zato sto qler nije prikljucen na nju.

Evo probao, i nista. Radi cooler preko napajanja na kartici ali kartica i dalje ne daje sliku na monitoru i nema boot-a, cak se ne cuje ni beep za memoriju.

EDIT
Gledao sam da li se GPU greje na dodir, i greje se. Da nije memorija zeznuta na kartici, ili je izgleda vrisnuo GPU!?!??! Karticu sam uzeo jer je mogla da se overklokuje i otkljuca 16/6.

Poslednja izmena:
Jesi li je testirao pri kupovini kod doticne osobe? Ako jesi i sve je radilo, mozda se nesto desilo u transportu.

mozda je bios pobenavio
probaj da je fleshujes
sa originalnim biosem

nema veze to sto si je otkljucavao, trebala bi bar u dosu da radi, posto se ona otkljuca tek po ulasku u windows

@Ralex2

Pa nisam je testirao, jer je kupljena u inostranstvu. Naravno, sve je opisano da je ok. Ali cim sam je ub'o, odmah je pokazala stanje kako sam opisao.

@Kibla's

Nemogu da je flesujem, jer nemam ni boot screen od ploce, nemam ni beep za memoriju, nemam ni DOS! Ne stigne ni da mi ocita BIOS od kartice a kamoli BIOS od ploce. Interesantno je da ploca ne daje nikakav zvucni signal, kao da je sve u redu. Prvo sam mislio da mozda DDR400 memorija ne pravi problem, ali ne. Cak sam probao da dignem voltazu AGP slota (ubacim GF4, namestim voltazu, ugasim comp i ubacim GF6800LE). Nista ne pomaze.

Poslednja izmena:
Nabavio sam PCI graficku (neku praistorijsku) kako bih probao da flesujem 6800LE, a sliku da dignem sa PCI. Naravno nista, jer ni boot nemoze da se odradi kako treba, tako da ni od te varijante nista. Predlozi?

pa sa PCI karticom bi morao da dobijes sliku na monitoru
probaj da i biosu stavis da prvo inicijalizuje PCI pa tek onda AGP
da li je ta kartica ispravna PCI?
ja sam tako vise puta flesovao, kad zeznem bios:d

KIBLA`s je napisao(la):
pa sa PCI karticom bi morao da dobijes sliku na monitoru
probaj da i biosu stavis da prvo inicijalizuje PCI pa tek onda AGP
da li je ta kartica ispravna PCI?

Pa problem je u tome sto GF6800LE kad je uboden u AGP, racunar nemoze ni da se boot-uje, iako nema slike na monitoru. Znaci, ako i ubodem PCI da imam sliku, meni opet racunar nemoze uopste da se startuje. Da, u BIOS-u sam stavio da dize sa PCI, i kada izbacim GF6800LE meni se podigne boot i ima slike (ispravna je PCI kartica :) ).
Kao da racunar blokira i nemoze da se boot-uje zbog kartice. Barem da mi pisti ploca zbog graficke, ali nista. Sve se vrti, sve se sjaji, ali kartica ne radi :crash: !!!
Evo i slika.

Prilozi

• Photo 0001.jpg
    Photo 0001.jpg
    144.9 KB · Pregleda: 72
  • Photo 0002.jpg
    Photo 0002.jpg
    86.9 KB · Pregleda: 92
Poslednja izmena:
nema slike
onda je sigurno nesto riknulo na kartici, sto i nije neki zakljucak :d,
pogledaj je malo mozda je nesto vidljivo na oko, ili je fotkaj sa makrom i u veceoj rezoluciji i posalji mi na [email protected]

e a sta je sa 6600GT

Saljem ti sutra slike, GPU, a memoriju neznam jos, treba da odlepim hladnjake. Verovatno cu to i uraditi.
6600GT radi ko zmaj, nazalost nisam ni pomislio da cu imati problem ove prirode, pa sam je prodao drugaru :wall:
Malo sam tesan sa vremenom (jer postoji mogucnost da karticu vratim, MOZDA, iako je iz inostranstva), pa bi bilo dobro da sto pre nadjemo neko resenje, ili barem da pokusamo sto vise stvari :whip: .

Imao sam isti problem samo sa 5900xt,jer kuler na njoj nije okretao jer se pokvario,zamenom drugog kulera kartica je proradila,znaci ti treba da taj tvoj kuler ubacis u leziste za napajanje od same kartice inace nece raditi.Pozdrav.

kalla89 je napisao(la):
Imao sam isti problem samo sa 5900xt,jer kuler na njoj nije okretao jer se pokvario,zamenom drugog kulera kartica je proradila,znaci ti treba da taj tvoj kuler ubacis u leziste od same lartice inace nece raditi.Pozdrav.
covek je vec to probao
malo citanja nikom ne skodi:p

Poslednja izmena:
@ Kibla's

Evo majstore saljem danas, arhiva je 8MB. Oces na mail ili da ti posaljem neku web adresu pa da sam skines? Nisam mogao juce, obaveze.

@ Kalla89

Probao sam vec i nema pomoci. Ista situacija.

Nova saznanja!!!

Tada prilikom ubadanja graficke (to nisam napisao, mislio sam da nije bitno), menjao sam i memoriju. Imao sam Twinmos 2x512MB, dvostranu. Sada sam nabavio isto Twinmos ali jednostranu. Ubacio sam novu memoriju na ista mesta kao i prethodnu (Dual Channel).
Kada nisam prvi put dobio sliku, mislio sam da je zbog memorije. Odmah sam je promenio ali bilo je isto, nije bilo slike. Zato sam i odbacio mogucnost da je memorija problem. Danas sam ubacio iste module, hteo sam da proverim kako se memorija overklokuje, iako mi je stara graficka sada u racunaru. ISTO!!! Kada sam upalio racunar, OPET NEMA SLIKE NA MONITORU, NEMA BEEP DA JE OCITANA MEMORIJA, potpuno ista situacija! Kada sam izvadio i vratio staru memoriju (i molio Boga da i ova graficka nije otisla u vecna lovista), sve normalno!!!
Memorija (jednostrana) je ispravna, radi na drugom kompjuteru, kod mene mozda nece DUAL, probao sam i druge slotove, to sada nije ni vazno, vratio sam staru i to je to. E sada!!! Da li je moguce da je nesto na relaciji RAM->PLOCA->GRAFICKA otislo do Djavola? Sta moze da prouzrokuje preko memorije a da utice na graficku?

Za karticu u servisu PC Centra mi nista nisu znali reci, potvrdili su kvar, ali je bilo malo vremena da se sve ispita. Sada je u Nemackoj. Da li ce se uspeti zameniti, neznam, a neki servis tamo... Pokusacu.

Da li je moguce da niko nije imao slicna iskustva?

verovatno nije nista otislo na toj relaciji ploca, memorija, graficka
cim sa starim komponentama radi normalno
probaj da uradis update bios-a
probaj da samo sa tim jednim jednostranim modulom podignes masinu
a za dual je pozeljno imati identicne module

KIBLA`s je napisao(la):
verovatno nije nista otislo na toj relaciji ploca, memorija, graficka
cim sa starim komponentama radi normalno
probaj da uradis update bios-a
probaj da samo sa tim jednim jednostranim modulom podignes masinu
a za dual je pozeljno imati identicne module

Pa, nije otislo nista, osim graficke :mad: . Ali je problem bila memorija. Jer zbog nje nije htelo oba puta da bootuje sistem. I dvostrani i jednostrani moduli su identicni. Jedan modul (jednostrani) kad ubodem, radi! Ali ne sa 6800le. Doduse 6800le uopste vise ne radi bilo gde. Udate bios-a nemogu vise da uradim jer je kartica otisla za Svabiju. Zanima me da li je moguca neka veza izmedju svih tih komponenti pa je zbog toga kartica rekla ADIOS :guitar: . Da li moze sa epromom bios na grafickoj da se ubaci (jer ja nisam mogao da pridjem kompu i slici kad je ona bila ubacena)?

Nazad
Vrh Dno