Šta je novo?

Problem sa APC RS 800, 540w

milanm1979

Cenjen
Učlanjen(a)
23.04.2010
Poena
154
Imam UPS APC RS 800, 540W i danas sam zamenio baterije uzeo sam "TRIAX POWER 12V 9Ah RBC17", i problem je sledeci kad sam montirao baterije i hteo da odradim Kalibraciju, ( napunio baterije i pikopcao sijalicu od 75W) ups je izdrzao oko 20 sec. cim sam ponovo prikljucio napojni kabal on mi pokazuje baterija puna odradim opet kalabraciju isto oko 20sec, i ups zakuca crvenu lampicu "overload" ili "Replece battery" posto sam probao par puta. Sad sam ga diskonektovo sa baterije, povezao ponovo, ukljucio u struju bez potrosaca i sija samo zelena lampica On Line. Dali je problem u ups-u ili nesto neradim kako treba? Mislim da je malo ovo 20 sec. za sijalicu od 75w trebao bi dosta duze da drzi.

Mozda da probam sa PowerChute Business Edition, neznam kakva su vasa iskustva.

Koliko ti je "mator" taj APC? Da li si i koliko punio tu bateriju, pre pokusaja kalibracije? Mislim da se kod "back-up" modela to i ne radi, vec samo promeni baterija...
Triax je lose [ali jeftino] resenje. Ima mnogo boljih akumulatora, bas za ups uredjaje, ali je mozda do samog uredjaja.
Hoce, posle nesto godina, da "oslabi" ili ne radi uopste punjac u uredjaju i umesto da puni, polako prazni akumulator...
pozz

sinoc sam povezao ups na struju i ukljucio sijalicu od 75w. posle 12 sati takvog rada iskljucio sam strujni kabal i ups je drzao sijalicu upaljenu 18min. sad sam opet ukljucio da se puni ups zajedno sa sijalicom. Dali je ova minutaza koju je izdrzao na ups na baterijama dobra i jel sam negde pogresio sa kalabracijom.

Ako ces da radis kalibraciju, moras ici sa bar 30% opterecenjem...Znaci, 200W ili nesto vise.
Mozes napraviti sam, sa sijalicama od po 100W, samo vodi racuna gde ih stavljas, da ne bi nesto zapalio ili istopio!
Pusti ga da se napuni, bar 12h, a dijagram, opterecenje-minutaza, imas na njihovom sajtu, cisto da imas neko ravnanje...
pozz

Koliko ti je "mator" taj APC? Da li si i koliko punio tu bateriju, pre pokusaja kalibracije? Mislim da se kod "back-up" modela to i ne radi, vec samo promeni baterija...
Triax je lose [ali jeftino] resenje. Ima mnogo boljih akumulatora, bas za ups uredjaje, ali je mozda do samog uredjaja.
Hoce, posle nesto godina, da "oslabi" ili ne radi uopste punjac u uredjaju i umesto da puni, polako prazni akumulator...
pozz

Ćale ima APC SmartUPS SU700 iz 99-te, dakle 14godina star. Menjane baterije svake 3-4 godine, još uvek radi kao švajcarski sat... A ja imam SU1000i iz 2006-te, drugi put nedavno zamenio baterije pa i on radi kao sat... Neopterećenu (idle, tj. surf i sl.) moju mašinu drži skoro sat vremena. Baterije doduše nešto većeg kapaciteta i sigurno dosta kvalitetnije od triax-a, 2komada CTM CTC14-12 12V 14Ah, VRLA GEL, 12godina životni vek (navodno, a biće naravno dobro ako realno izdrže 5g).

Znaci uzeo sam najlosije moguce baterije :smash:, znacu za sledeci put, mozda je i zbog toga slabije drze brze se prazne.

Ja koristim, vec godinama, CTM baterije, ali su one skuplje od Triax-a. 12V/9Ah je oko 1000din skuplja. 7Ah je 2200din, a 9Ah je 2800din.
Imam 5-6 APC Smart Ups uredjaja, a kod njih su po dve baterije, pa se onda kalibrise i miran si nekoliko godina, dok kod ostalih [back-up, RS,CS,starih BK], samo ubacis i prekontrolises, da li kako pune...
Tvoj ups ima samo jednu bateriju, tj. radi na 12V, pa je u pitanju dosta velika struja praznjenja, pa mu je potrebna kvalitetna baterija.
Kontakti moraju biti cisti i jako cvsti [na klemama].
pozz

Nazad
Vrh Dno