Šta je novo?

Problem sa AM5 novom konfiguracijom (U servisu ne znaju sta je u pitanju)

Marinovic

Poštovan
Učlanjen(a)
17.01.2023
Poena
55
Pozdrav,

Imam jedan problem sa novom konfiguracijom računara koji sam nedavno kupio, pa ako možete da mi pomognete. Konfiguracija se sastoji od

Asus Tuf B650M-Plus matične ploče, Ryzen 5 7600x procesora,
16GB DDR5 RAM-a 5400MHz,
RX 560 (slaba tačka, ali nije to poenta)
i Falcon 600W napajanja.

Nakon što sam sve komponente povezao, primetio sam da računar ne može da se pokrene. Kuler se okreće, RGB na RAM-u se pali, ali nema prikaza na monitoru.

Pokušao sam da izvadim grafičku karticu jer procesor ima integrisanu, ali ni to nije pomoglo. Na matičnoj sam primetio da imam 8-pin konektor, ali da je na starom napajanju bio 4-pin. Kupio sam novo napajanje Falcon 600W sa 8-pin konektorom, ali ni to nije pomoglo.

Otišao sam kod prijatelja koji se bavi računarima kako bi mi pomogao, i primetili smo da bela lampica (VGA) na matičnoj ploči treba 20-30 sekundi da se upali, narandžasta (DRam) oko 10-15 sekundi, a crvena (procesor) samo 2-3 sekunde. Međutim, četvrta lampica (boot) se uopšte ne pali. Testirali smo RAM po jedan po jedan i ustanovili da su ispravni. Menjali smo kable za monitor, ali nije do toga. Kada smo ubacili zvučnik na matičnu ploču, čuli smo jedan dugi beep i dva kratka beepsa kada je bio jedan RAM stick ubačen, ali nismo čuli nikakav zvuk kada smo ubacili oba RAM stick-a.

Odlučio sam da odem u servis, a tamo nisu znali do cega je, ali su mi predložili da kupim jače napajanje (750-850W) i da povežem 12-pin konektor umesto 8-pinskog, ali ja nisam siguran da li je to rešenje. Bio bih zahvalan ako biste mi mogli pružiti savet o tome šta dalje da radim kako bih rešio ovaj problem.

Hvala unapred.

KovacTibor

Cenjen
Učlanjen(a)
04.11.2021
Poena
195
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 3600 & LC CC 120
Matična ploča
MSI B450-A Pro
RAM
Geil Evo Forza 2x8GB (GAFY416GB3200C16BDC)
GPU
Sapphire RX 6600 XT Nitro+
Storage
Samsung SSD 1TB 860 EVO
Zvuk
Int.
PSU
Fractal Desing Ion+ 760P 760W Platinum
Kućište
MS Industrial Cyclops V, Artic P12 PWM PST
Monitor
AOC 24G2U/BK
Miš & tastatura
Asus ROG Gladius III & Redragon Kala K557 RGB
Mobilni telefon
Oneplus Nord 2 5G
Pristup internetu
  1. Optički internet
Prvo update biosa, ako ne znas kazi odakle si pa vidi mozda neko mozda dodje pa ti to zavrsi oko update biosa.

niki999

Slavan
Učlanjen(a)
14.02.2005
Poena
425
Mislim da bi najlakše bilo da probaš kao što su ti ljudi rekli:

1. Novi BIOS ako ga ima
2. Clear CMOS
3. Probaj da nađeš neki drugi DDR 5 modul ili module pa zameni RAM, Ako ne možeš da nađeš drugi ram probaj da oboriš brzinu RAMa, za početak ne koristi nikakve OC profile za RAM (XMP i slično)
4. To napajanje koje si kupio je bezveze ali bi trebalo da omogući da se sistem podigne ako je ispravno.
5. Probaj neko normalno napajanje, Iz iskustva i normalna napajanja mogu da baguju, a ne ova no name.
6. Ako ništa od ovog gore ne radi servis ali neki kršteni, ako je u garanciji onda nositi kod onog kod kog je kupljeno.

Meni miriše da je ipak RAM to što ploča kaže da je prošao test ne znači ništa.
Isto tako probaj jedno primitivno rešenje izvadi DP ili HDMI pa ga ponovo utakni u GPU (ako GPU ima više ulaza/izlaza probaj da utakneš u drugi ulaz/izlaz), takođe probaj da promeniš kablove.

Poslednja izmena:
Vrh Dno