Šta je novo?

Problem sa AM5 maticnom plocom (HITNO)

ace2189

Cenjen
Učlanjen(a)
10.02.2014
Poena
170
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 9700x (LC POWER 2x120, push pull)
Matična ploča
Asus Prime B650 PLUS
RAM
32gb DDR5 Kingston Fury
GPU
Asus Strix GTX1070
Storage
Corair Force MP50 480gb, Seagate Barracuda 2TB
PSU
Raidmax 1200w
Kućište
Thermaltake Core V71
Monitor
LG 4K UHD 27"
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Pozdrav ljudi!
Pre par dana sastavio sam konfiguraciju, kupio sam Ryzen 9700x, Asus B650 Prime - PLUS i 32GB DDR5 (2x16) Kingston beast 6000mhz CL30.
Racunar ne bootuje kada ubodem memorije u slot 1 i 3, probao i pojedinacno i npr slot 1 i 2 samo, 1 i 4, 2 i 3, 3 i 4 i nista. Dakle kad god je zauzet slot 1 ili 3, racunar ne bootuje. Kada ubacim u slotove 2 i 4, sve najnormalnije radi, EXPO profil na 6000mhz, dual channel, sve super sljaka i kako treba. Probao sam i sa update biosa ali nista nisam dobio. Da li neko ima neki predlog i savet ili da ploca ide na reklamaciju?

Otkaci sve kablove pa povezi sve opet. Ortaku smo pre neki dan radili BIOS na AM4. menjao CPU, isto tako nije hteo, bukvalno komp boot-ova samo sa jednim stapom rama u jednom slotu i nikako drugacije. Onda odjednom nije hteo ni da se upali, dok nije sve povadio i povezao opet i komp radi najnormalnije.

Под условом да се не зафркаваш,
Плоча је управо тако дизајнирана да ради.
Погледај квик старт упутство које си добио, и ту јасно пише који слот је за сингл, дуал и квад димм рад плоче.

Овако је код АМД још од појаве АМ4 сокета.

Screenshot_20250127-130230.png

Hvala za ovo, ne zafrkavam se naravno, samo mi je bilo nelogicno, presao sam na ddr5 sa ddr3, tamo je bilo koji slot radio, samo se zna kako ide za dual ch, kako za single...
Ovde mi je totalno nelogicno bilo da 1 i 3 za sebe ne rade i uopste bilo koja varijanta gde je modul zaboden u neki od slotova 1 i 3, nema boota uopste, dakle samo 2 i 4 oba popunjena ili pojedinacno, onda radi kop, naravano ako je pojedinacno onda nema dual ch...
1737979933253.png

Све то ради "алс ајн докса" ништа не брини, мењач у пету и цепај.

Ja sam ga razumeo da mu komp ne radi uopste ako ram nije iskljucivo u slotu 2 i 4.
Zar ne bi trebalo da moze 2 i 4, 1 i 3, sve zavisi kako ko zeli?

Nema sta, to je to onda, nisam u toku bio sa DDR5 memorijom uopste, vidim sad i po uputstvu... Hvala puno 🍻🍻

Trebao si da uzmeš H seriju umesto B koja ima dosta ograničenja, a i više je za kancelariju varijanta... :)

Gledao sam i nju ali cini mi se da nigde na stanju nije bila... Dobro, to je za sad, svakako sam prezadovoljan kako ovo sljaka, istestirao sam lepo sve, pa cemo videti dalje...

koja je to H serija? 🤔
kod Ryzen-a chipset-i su A, B i X

Izvinjavam se, moja greška. U glavi mi je bio Intel, a ne AMD kada sam preporučio seriju ploče...

Da da i ja sam ipak na drugu mislio...

Под условом да се не зафркаваш,
Плоча је управо тако дизајнирана да ради.
Погледај квик старт упутство које си добио, и ту јасно пише који слот је за сингл, дуал и квад димм рад плоче.

Овако је код АМД још од појаве АМ4 сокета.

Pogledajte prilog 478123
U manual-u te maticne nacrtano je da se RAM stavi u broj 1 i 3. :D Ne znam koja je fora onda... Cak u tu na slici pise da tako treba. :D
Cak je i na samoj maticnoj obelezeno 1st - slot A2-B2 (1-3)...

Poslednja izmena:
Nije, gledao sam, ipak je 2 i 4, video sam i na YT nekim videima, 2 i 4 mora...

Možda za određene vendore ide 1-3, a u 2-4 rade svi.

Деуш меу !

Пише горе лијепо на срБском, А2 и В2 , за два модула. 2 и 4 од процесора...
Има мало лијево и друга слика, обрати пажљу на стрелице испод

1737985565299.png

Vrh Dno