Šta je novo?

Problem sa AC97 zvukom

ciki022

Slavan
Učlanjen(a)
16.05.2006
Poena
379
Intel P4 na 1.7 Ghz na MSI 845 Ultra-C (MS-6566) ploči.
Win XP pro SP1
Drajveri su Realtek 3.52, 3.62 kao i Alc 5.6 ( piše da su to 4.85 drajveri )
Instalacija navedenih drajvera ( probao sam sve ) prolazi bez problema, međutim posle restarta se ne čuju zvuci, pri izboru Volume Controla otvara se prozor sa porukom
"There no active mixer devices available"
i kaže da idem na Add Hardware i instaliram mixer devices.
Međutim u System devices postoje sve stavke u Sound, video and game controllers, pa ne može da se instalira ništa novo, pa ni mixer device.
Kada uninstaliram MPU-401 Compatible MIDI device, Realtek AC97 Audio, Standard game port i Unimodem Half-duplex Audio device i uradim Scan for hardware changes, tada se instaliraju ponovo isti uređaji ali sada mogu da izaberem Volume Control, ali zvuka nema ( to kaže i test iz Voice taba - "Your system cannot play sounds" )
Šta da se radi ( reinstalacija Windowsa ne dolazi u obzir ) ?

Jel taj sistem nekad radio pa prestao da radi ili? Mogao bi biti neki konflikt resursa ili hardverski kvar.

Ako je u Device Manageru sve Ok proveri u Sounds and Multimedia da li je svuda podesen AC97
Mozda je doslo do greske pa je sistem prebacio na modem i nemas ton...

I meni se slicno desava i palo mi je napamet to za modem izvadio sam ga i pokusao bez njega,ali meni uopste ne otvara Volume Control. Radilo je sve ok sa XP SP1 ,a sada sa SP3 nece

Posle milion pokušaja zvuk je proradio, ali ...
Zvuk radi samo do restarta kompjutera, kada više ne radi već moram da u Device manageru uninstalliram MPU-401 Compatible MIDI device, Realtek AC97 Audio, Standard game port i Unimodem Half-duplex Audio device, uradim Scan for hardware changes, i tada zvuk proradi, ali samo do restarta.
Kako to sad da rešim ?

Probaj sa disable (ne uninstall) ta 3 uredjaja sem Realtek AC97 Audio.

da skratim www.pcitree.de
tamo skini istoimeni program i vidi iz njega kako ti prijavljuje taj ac 97 pa skini za prijavljeni drajver. I to je to naravno ako aparatura nije bacila kashiku il je keva usisavala i pomerila kablic pozadi

t.o.
Probao sam da uninstalliram ta 3 uredjaja sem Realtek AC97 Audio i isto se ponaša

to3a
Program pcitree sa navedenog linka kod mene ne radi, javlja cannot initialize neki fajl

A da slucajno kada prodje instalacija drivera odes u DXDIAG i proveris kakvo je stanje sa DirectX-om?Mozda je sve u redu sa driverima a da je pukao DirectX

Klavir_shtimer

U dxdiagu imam tri kartice za sound Sound1, Sound2 i Sound 3, redom.
U Sound 1 device je Modem #0 Line playback, u Sound2 je intel integrated audio, ima i drajver instaliran, i test zvuka iz tog dela radi , U sound3 je Modem #1 Line playback.
U Sounds and Audio properties, na Audio kartici default device je Modem #0 Line playback, a može se izabrati i Modem #1 Line playback, ali INTEL INTEGRATED AUDIO ne postoji ( sve dok iz Device managera ne uninstaliram Intel 82801BA/BAM AC'97 Audio Controller i uradim Scan for hardware changes, tada proradi ( automatski se postavi na default device u Audio kartici )

mozda je malo glupavo ali... proveri stvari na nivou biosa jer je jedan moj drugar "slucajno" disejblovao ac97 u biosu.

februarski
Zvuk RADI, znači nije disejblovan u biosu, samo što me smara stalno uninstaliranje i dodavanje uređaja pri restartu ...

Pa ako je reinstalacija XP-a problem,kupi za 5E neku CMI8738 karticu i resio si problem.

Malko me muci ovo Sound 1,2 i 3...Pogledaj IRQ-ove mozda se malcice kolju...Probas i uninstall-modem+sound card pa instaliras sve ponovo...Ko zna,mozda i upali :)

sasa022 je napisao(la):
Pa ako je reinstalacija XP-a problem,kupi za 5E neku CMI8738 karticu i resio si problem.
Nije problem reinstalacija XP-a, radio sam to x puta, vec je stvar u tome da se mali problemcici ne resavaju reinstalacijom Win-a

sasa022 je napisao(la):

Nazalost, mislim da CMI 8738 karte na plocama koje vec imaju integrisan Realtek AC97 ne rade bas kako treba (t.j. ne rade svi kanali).

Vidjao sam vec windowse koji su se zeznuli na taj nacin ali ti nekad bude veca zezancija da popravis tako nesto nego da reinstaliras windows ponovo.

[Mancha] je napisao(la):
Nazalost, mislim da CMI 8738 karte na plocama koje vec imaju integrisan Realtek AC97 ne rade bas kako treba (t.j. ne rade svi kanali).
A ako se AC97 disejbluje u BIOS-u?

Nazad
Vrh Dno