Šta je novo?

Problem sa 4850 (drajveri ili ne?)

puzgolac

Slavan
Učlanjen(a)
04.01.2009
Poena
365
Odnedavno je počeo da mi se javlja problem sa Asusovom 4850 karticom. Tokom igranja Mass Effect (vrlo brzo, posle nekih 5 min, ili malo više), ekran se odjednom "ušareni", tj, pojave se neke šarene kocke, ili linije i onda se zacrni. Greške koje mi prijavljuje su ili "display driver has stopped working propperly", posle čega mi spusti podešavanja na 640x480 i 4 bit, pa moram da resetujem komp da bi se vratilo na normalu. Druga varijanta je da se pojavi plavi ekran i prijavi da je "driver caught in an infinite loop" i da je problem sa fajlom atkdisp i javlja da radi "dump of physical memory". Mislim da mi se nekad desilo i da se komp ugasi, ali nisam više siguran.
Od instaliranih igara trenutno imam Mass Effect i GTA IV (u obe se javlja ovaj problem), kao i PES 2010, gde ga nema.

Obrisao sam sve drajvere koje sam našao pomoću Advanced uninstaller pro i instalirao nove sa AMD sajta, ali to ne rešava problem. Smanjivanje rezolucije i detalja takođe ne pomaže. Nisam još pokušao da obrišem Asus Gamer OSD i još one neke gluposti koje idu sa njim. Našao sam negde na netu da možda to pravi problem, mada ima dosta ljudi koji kažu da brisanje toga nije rešilo ništa. Inače temperatura kartice u idle je oko 64 stepena, tokom igranja Mass Effect je negde između 97 i 100. Usisavao sam kućište, ali to nije donelo neko smanjenje u temperaturi kartice. Pomislio sam da je možda problem u pregrevanju, ali mi se desilo jednom ili dva puta da igram i da se ne javlja ovaj problem, ja taman pomislio da se rešilo, kad sledeći put opet zeza.

Dodatno me zbunjuje što se ovo nije desilo čim sam instalirao ove igre - GTA sam prešao bez ikakvih problema, Mass Effect sam igrao ukupno nekih 15ak sati i tek onda je počeo da se javlja ovaj problem.
Svaka pomoć je veoma dobrodošla, pošto mi ovo već ozbiljno ide na živce.

Mašina:
Asus P5QL-E
4Gb RAM (mada windows vidi samo 3)
Intel Core2Duo E8400 3Ghz
Asus 4850 1Gb
Windows XP professional sp 3
ako nešto znači - monitor Samsung T220 1680x1050, što je i rezolucija u kojoj igram praktično sve igre

To su prevelike temperature, idle od 64c je previše, a tek 100c, obavezno je detaljno očisti.
A koje napajanje imaš?

Najgore je to sto to nisu neobicne temperature za 4850.
Kakvo hladjenje imas za karticu?
Ako je ovakvo onda mozes lako da uzmes da otvoris karticu i da je ocistis od prasine koja se nakupila. Uzmi samo novu termalnu pastu.
amd4850-1.jpg

Ma gde nisu, ta kartica gori i pokazuje klasicne znake pregrevanja. Ocisti je detaljno i napravi ventilaciju u kucistu, ako mozes uperi neki ventilator da pirka preko kartice

Napajanje je MS pro 550atx p4. Koliko sam uspeo da vidim (tj fotografišem :) ) kartica nije ista kao ona koju je postavio Solesoslav. Ima ventilator i oko njega rebra, a samo iznad tih rebara ide kružni plastični deo. Moram sad na posao, probaću večeras da postavim neku sliku. Inače, kućište je Antec nine hundred, ventilatore sam podigao na maksimum.

Ocisti je svakako a napajanje ti je kinez vrste najgori. To prvo menjaj.

Znači nije referentna, ovakva je: asus-4850s.jpg
Napajanje jeste loše, bolje ga menjaj, uzmi ovo chieftec , a možeš i jeftinije od 400-450w...

Prvo je očisti temeljno i zameni pastu.

Poslednja izmena:
Jeste ova kartica koju je postavio Marko16.
Hvala svima na odgovorima i sugestijama! Znači verovatno je ipak u pitanju pregrevanje, a ne drajveri. Odradiću to čišćenje i zamenu paste verovatno za vikend, samo da nahvatam drugara koji je vičniji tome. Ja se nisam nikada bavio tim stvarima, pa ne bih da nešto zeznem. Kad završim to, napisaću da li je problem rešen.
Što se tiče napajanja, kolika je potreba da ga menjam? Konfiguraciju sam kupio sklopljenu, to je neki od MSGW modela, s tim što sam tražio da mi ubace ovaj Radeon umesto neke nVidie. Komp je kupljen pre tri i po godine i do sada nisam imao problema sa njim, pa ni sa napajanjem (kuc, kuc, kuc, pljuc, pljuc, pljuc i ostalo protiv uroka :) ). Imam želju da uzmem nešto novo, mada ne znam koliko će to biti skoro (a ni koliko će još ova konfiguracija moći da podržava novije igre). Zato pitam da li da menjam to napajanje sada, ili bi moglo da radi posao još eventualno nekoliko meseci?

Stigao sam konačno da detaljno očistim kućište i grafičku (a bilo je prašine kol'ko hoćeš) i zamenio sam pastu. Temperatura je značajno pala, idle je sada oko 55, u toku igranja oko 68 stepeni i za sada sve igrice opet rade normalno :happy: Hvala još jednom svima na savetima. Napajanje za sada neću menjati, nadam se da ću uskoro biti u mogućnosti da promenim celu mašinu.

Vrh Dno