Šta je novo?

PROBLEM SA ŠTAMPANJEM - SPUŠTEN SADRŽAJ

RazbojNick

Čuven
Učlanjen(a)
05.02.2004
Poena
865
Imam problem da, kada štampam dokument (Word i PDF do sada), ceo sadržaj na stranici bude pomeren naniže za oko 1,5-2 cm. Pošto ovaj štampač (HP DJ 2050) već ima dosta veliku donju marginu, 1,5 cm, ovo dovodi do odsecanja 2 ili 3 poslednja reda na strani i pravi mi veliki problem. Podešeno je da štampa A4 stranu, sa te strane nije greška.

Ako u dokumentu pomerim prvi red na sam vrh lista (margina 0,0), odštampani sadržaj je opet spušten za tih 1,5-2 cm i tek tako sadržaj lista dodje na normalnu poziciju. Pošto se pojava javlja u više programa, problem je ili u hardveru ili u nekom podešavanju drajvera/softvera štampača, ali ne znam gde i šta da podesim.

Šta mogu uradim, a da nije kupovina drugog štampača?

When you click file then print, the box comes up and half way down is a box called 'Page Scalling'
make sure this is set at 'fix to printer margins' or set to reduce to printer margins.

Evo neki predlog sa net-a
A verovatno imas u podesavanjima samog stampaca na printing preferences nesto sto te zeza, vidi tu prosmuraj

When you click file then print, the box comes up and half way down is a box called 'Page Scalling'
make sure this is set at 'fix to printer margins' or set to reduce to printer margins.
U Wordu 2007 je scaling postavljen na "No scaling", kao što i treba jer u properties štampača već stoji da štampa A4 format, nevezano za program koji šalje materijal za štampu. Nema tih opcija "fix to primer margins" i "set to reduce to prinet margins", već samo skaliranje na odredjenu veličinu papira.

U Sumatra-PDF po default stoji "Shrink pages to printable area (if necessary)".
Evo neki predlog sa net-a
A verovatno imas u podesavanjima samog stampaca na printing preferences nesto sto te zeza, vidi tu prosmuraj
Već sam preorao sva podešavanja za štampač koja sam uspeo da pronadjem, ali ništa se nije promenilo.

Poslednja izmena:
This printer can print only to a certain margin.

–bottom border is 0.57”, the top border is 0.06” and the left and right borders are 0.125”. So If you try to print beyond this margin the print will be cut.

Vidim dosta se ljudi po net-u zali na to, neki su pokusavali da instaliraju druge drajvere, neki rucno namestali preko margina itd...
Verovatno je problem u samom stampacu, tj nemogucnosti da se to lepo podesi, sta znam...

Ne verujem da je problem u samom štampaču, jer kad štampam sliku, nema problema. Samo tekstualne dokumente poremeti.

Vidi dal ti je podesen a4 u drajveru.

Sećam se ove greške na nekom HP kada se štampalo iz delfija, tj. korišćenjem neke PS emulacije. Dolazilo je do rotiranja stranice za 180 stepeni i onda mi nismo koristili tu emulaciju nego pravi PS. Dal smo radili capture port iz win/dos, pa onda u..._
Uhhhh... baš davno to beše, ali možda je neko skorije to radio pa se seti postupka... Možda je menjan i print processor.... ne znam...

Polgedaj da li u drajveru imaš Rotated portrait.

Znači, problem je bio što ti na ekranu vidiš marginu kako treba. Gore 0,5cm/dole 1,5cm. Program pošalje tako i na printer stigne tako formatirana stranica od worda, ali on štampa s guza, obrne margine i tebi odseče text...

Ne znam da li ti je rešenje u wordu ići na print preview pa dati veće margine. Da li ti to kvari dokument?

Mogu li se u drajveru dati obe margine na 15mm?

Vidi dal ti je podesen a4 u drajveru.
Naglasio sam gore, podešeno je na A4 (210x297mm).

Sećam se ove greške na nekom HP kada se štampalo iz delfija, tj. korišćenjem neke PS emulacije. Dolazilo je do rotiranja stranice za 180 stepeni i onda mi nismo koristili tu emulaciju nego pravi PS. Dal smo radili capture port iz win/dos, pa onda u..._
Uhhhh... baš davno to beše, ali možda je neko skorije to radio pa se seti postupka... Možda je menjan i print processor.... ne znam...

Polgedaj da li u drajveru imaš Rotated portrait.

Znači, problem je bio što ti na ekranu vidiš marginu kako treba. Gore 0,5cm/dole 1,5cm. Program pošalje tako i na printer stigne tako formatirana stranica od worda, ali on štampa s guza, obrne margine i tebi odseče text...

Ne znam da li ti je rešenje u wordu ići na print preview pa dati veće margine. Da li ti to kvari dokument?

Mogu li se u drajveru dati obe margine na 15mm?
Nema rotated portrait opciju.

Prethodna dva štampača su štampala s kraja, pa nisu obrtala margine. Ne verujem da je ovo u pitanju, jer je onda sistemska greška. Da me samo Word zeza, čeprkao bih po njegovim podešavanjima, ali isto radi i Sumatra-PDF (a pre njega Foxit i NitroPDF) koji ne može da ima siromašnije opcije za štampanje...

Print procesor je hpzppw71 > RAW, mada ovo nema veze.

Drajver ima samo izbor predefinisanih formata (A4, A5, Letter,...).
-----------------
Kačim printscreen strane iz PDF dokumenta i skeniranu istu stranu posle štampanja. Podebljao sam ivice stranica. Uočite veličinu zaglavlja.

Izgleda kao da tretira stranu kao sliku, pa je ugura u A4 margine, ne mareći za blanko prostor na vrhu originalne strane. Što se štampača tiče, to je popunjeno sadržajem koji treba da se odštampa, dok po pitanju donje margine kao da štampa dokle može, pa šta se odštampa. Ovde je, srećom, bilo taman toliko da ništa ne pretekne na kraju, inače bi odsekao tekst.

U pravu si. Nije ono sto sam iznad napisao slucaj kod tebe :(

Ima li iko neku ideju za rešenje ili bar šta bi bio uzrok? Nije mali problem, kao što se vidi iznad.

Tako taj model radi. Trebao si da kupis stampac koji ima mogucnost da stampa bez margina iliti od prvog milimetra do poslednjeg na strani. To mogu canon pixme skupljih serija. Hp nema taj borderless printing sem profi klase.
Imas opciju print preview pa pogledaj kako ce izgledati ono sto zelis da se odstampa.

Poslednja izmena:
Da li vidiš gornje slike? Kakav crni borderless printing, hoću normalno štampanje kao što sam imao na još jevtinijim HP modelima, DJ 3920 i 1550. Koji bolid smatra prazan prostor u zaglavlju stranice kao materijal koji treba da se odštampa umesto da se uračuna u marginu?! Ako je nekome ovo normalno štampanje, neka se odmah obesi.

NEMA opcije Print Preview u svim programima, štaviše, nema je u VEĆINI programa. I još, preview i rezultat ne izgledaju isto.

Poslednja izmena:
Vrh Dno