Šta je novo?

Problem s napajanjem?

mickeyrs

Čuven
Učlanjen(a)
11.05.2005
Poena
745
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 9800X3D + CM Atmos 2 240
Matična ploča
Asus ROG Strix B850I Gaming
RAM
KLEVV 2x24GB 6000@CL30
GPU
MSI Ventus 2080Ti
Storage
Kingston KC3000 1TB + Samsung 980 Pro 2TB
Zvuk
Edifier R1700BT
PSU
Corsair SF1000
Kućište
FormD T1 2.0 Black
Monitor
Dell U2724DE + Dell U2724D + Alienware AW2724DM
Miš & tastatura
Logitech MX Keys S +MX Master 3S
Laptop
Lenovo T14s Gen2 + Anywhere mouse 3S
Mobilni telefon
Sony Xperia 5 IV
Pristup internetu
  1. Optički internet
Ljudi, jel' može mali hint šta da gledam kad se vratim s posla - kad se podigne Win, izleti mi prozorče da grafička ne dobija dovoljno struje i da će raditi na smanjenom taktu. Sad sam na brzinu stavio Aquamark i 3DM03 i stvarno daje duplo manje, 38K i 6300. Ništa nije petljano sa hardverom već nekoliko meseci, a poruka se javlja od pre par dana iako je temperatura u stanu stabilnih 26 stepeni.

Mašina je DFI LP 250 nf3, A643000+ trenutno @2.4GHz, ASUS V9999 GE (nije OC, znači default 350/1000), 2x512MB, 200+2x160GB, DVDRW i Antec TruePower 480W. Napajanje ne deluje kao da je opterećeno, ne prebacuje fan u glasniji mod sem kad se potera procesor malo jače ili neki 3D...

Izvinjavam se sto sam okacio u OC forum, pozdrav za moderatora.

mickeyrs je napisao(la):
Ljudi, jel' može mali hint šta da gledam kad se vratim s posla - kad se podigne Win, izleti mi prozorče da grafička ne dobija dovoljno struje i da će raditi na smanjenom taktu. Sad sam na brzinu stavio Aquamark i 3DM03 i stvarno daje duplo manje, 38K i 6300. Ništa nije petljano sa hardverom već nekoliko meseci, a poruka se javlja od pre par dana iako je temperatura u stanu stabilnih 26 stepeni.

Mašina je DFI LP 250 nf3, A643000+ trenutno @2.4GHz, ASUS V9999 GE (nije OC, znači default 350/1000), 2x512MB, 200+2x160GB, DVDRW i Antec TruePower 480W. Napajanje ne deluje kao da je opterećeno, ne prebacuje fan u glasniji mod sem kad se potera procesor malo jače ili neki 3D...

Da vidis da li je 6pinski kabl za napajanje dobro utaknut u graficku. Ako jeste, izmeri napone na njemu u 2D-u i 3D-u. Gornja tri pina (bliza izbocini) su mase, a donja dva na krajevima su 12V. Donji u sredini nije povezan nigde.

Poslednja izmena:
proveri kontakt na molex-u na grafickoj

Ovo nam je danas stiglo od technical supporta Club-3D:

'It seems that an insufficient power message may pop-up on some systems combined with performance loss when running 3D applications. You can solve this with the new driver 91.33. In that case you need to remove the old driver from your system first before installing the new one. If you have difficulties removing the driver, start Windows in safe mode and remove the NVIDIA driver.

http://www.nzone.com/object/nzone_downloads_winxp_2k_32bit_91.33.html'

Ehhhh, evo opravio sam ga, možda će neko reći 'pa normalno da nije tako trebalo da se poveže', ali šta je tu je. Ponadao sam se u zormijevu varijantu sa drajverima, no pošto nije pomoglo, palo je zavlačenje pod sto. Napajanje ima 2 grane sa po 2 molexa +FDD, jednu sa 3molexa i jednu sa dva + jednu za SATA diskove, pa sam ja maestralno uzeo ovu samo sa dva i njena dva nabacio na grafičku da smanjim gužvu s kablovima. Sad kad sam bunario po uputstvu vidim da ima neka šemica na kraju gde je, u samim konektorima, sitno ispisano FAN ONLY na ta dva što su sami na grani... Dobro da je i radilo do sad. :wall:

E, stvarno sam mentol :lupko: - ovo da ostane kao primer privremene neuračunljivosti člana foruma, naravno da nisu bile FAN only linije na grafičkoj nego ova jedna 'normalna' sa dva molexa, one fan only sam spakovao negde gore pored napajanja pa se i ne vide. To što ja gledam u uputstvo pa čuketam gluposti nadam se da nije problem. Izvinjavam se na šumu. Problem rešen.

Ili ipak nije - zabode se malopre cela mašina i posle restarta opet prijavljuje isto... Grrrrrr... Moraću to temeljnije da ispipam... :crash:

Poslednja izmena:
mickeyrs je napisao(la):
Ili ipak nije - zabode se malopre cela mašina i posle restarta opet prijavljuje isto... Grrrrrr... Moraću to temeljnije da ispipam... :crash:

Na kraju je ispalo da fan na grafičkoj nešto brljavi, te radi, te ne radi, pa sam iskoristio priliku da razmontiram ceo comp i sad seckam jedan stock Intel hladnjak za hlađenje memorije + šmirglanje ostalih hladnjaka, pa ću da okačim u OC forum kako je ispalo, ako koga bude zanimalo. ,)

Nazad
Vrh Dno