Šta je novo?

Problem s internetom u kuci (wireless)

No_LiMiT

Slavan
Učlanjen(a)
09.12.2007
Poena
380
Vec par dana imam cudan problem s wirelessom na mom PCu.

Imam Wimax koji je konektovan s wireless AP-om(linksys wap54g), ethernet kabal u njega i to je to. Nista specijalno nije podesavano na njega i sve radi kako treba. Konektujem par PCa, mobilne telefone i konzole kad god treba i sve radi... do prije par dana.

Na mojem PCu(zvat cu ga glavni) brzina padne katastrofalno. Download ispod 10kbps ide(2mbit konekcija), nista se ne otvara i slicno. Sve kablove povadim iz routera i APa, vratim nakon par minuta i repairujem konekciju. Jednom je proradilo ali nakon toga nije, nastavi losa brzina.
Danas kad se desilo kabal sam direktno u PC stavio i sve je radilo kako treba, sto znaci da je problem ili do WAPa ili moje wireless kartice.

E sad, sve je radilo kako treba do prije par dana, sve radi sada kako treba(nekad mu "prodje" pa pocne da radi). Takodje evo jos jedan cudan primjer:
ne radi na PCu, uradim speedtest i dobijem 0.2 ili tako nesto. Upalim laptop i uradim speedtest na njemu sve super radi. Uradim zatim speedtest na PCu i sve super radi! Ugasim laptop PC konekcija opet prestane radit!!
Nekad takodje na laptopu i drugom PCu radi sve fino a na glavnom-e nikako.

Sta bi ovo moglo biti? Da li neko ima ideju? Sta da radim, probam itd?

Skenirao sam PC s ad aware i avastom i ccleaner iskoristio, nema problema sto se toga tice. Takodje sam siguran da se niko nije konektovao na moju konekciju jer nema domet toliko velik + je dobro zasticena.

Ako treba jos info-a pitajte, treba mi pomoc hitno.

Poslednja izmena:
Šta si menjao pre nego što ti se to desilo!!!! Jesi probao dal se to dešava kad povežeš direktno računar bez AP-a??

Nista nije radjeno, odjednom je pocelo.
Takodje mislim da mi se ovo bilo pocelo desavati na visti ali sam formatirao i XP instalirao zbog nekih drugih razloga pa se ne sjecam tacno...

A gore sam rekao da radi sve kad je direktno povezan bez APa.

A jel mreža između računara radi punom brzinom tj 54Mbs a to bi bilo tranfer rate 5.4 MB u teoriji ili oko 2 MB u praksi

Izmedju APa i PCa jest 54mbs i radi to kako treba. Tj prije je sve bilo ok, a sad recimo nije brzina pala na nista ali kao da se ogranicila oko 100-150kbps :/

Pa ako ti je između AP-a i PC-a dobra brzina, onda definitivno ti se neko kači na wireless

Pogledaj u logu od AP-a ili imaš negde koje su MAC adrese nakačene. Trebalo bi da ima neki log gde upisuje ko se kad nakačio.

Mozda si instalirao naknadno neki firewall, odnosno kaspersky internet security ili slicno?
Ako jesi mozda on koci nesto, probaj da ga iskljucis pa vidi kako ce se onda ponasati.

nema to veze sa firewallom, taj će ga ili blokirati ili ne

Samo windows firewall ima, koji je od pocetka tu. A nista novo nisam instalirao.

Nisam par dana mogao probati ali evo 2 dana pokusavam i nikako ne mogu da udjem u setup page APa...

Konektujem wap>pc direktno kablom, stavim static ip adresu neku ali nikako ne mogu da otvorim adresu setup page-a...
Ubacio sam cd od njega i tu u setup njegov nasao mrezu sto je napravljena(koju koristim).

Kad sam kupio bio wap mogao sam uci, sad ne znam sto je problem, a ne bih da radim reset da ne bih izgubio konekciju pa da je ne umijem napravit ponovo :/

Ne može naka statička IP već moraju da budu u istom IP opsegu, npr. 192.168.x.x

Ma znam, stavljao sam je. Kao krene loading al posle par minuta time outuje...

Ipak ćeš morati da resetuješ wap, verovatno se zaglupio

Znaš sumnjivo mi je što ne možeš da se uloguješ na AP.

Primer: Vrlo je lako naći čak i administratorske šifre za npr. ove Telekom rutere što ih oni dele za ADSL. A kad ti se neko nakači na mrežu, vidi default passworde šta će ga sprečiti osim savesti da se ne uloguje kao admin i zaključa podešavanja novim passwordom (koji ti nećeš znati), a pre toga je već sebi dozvolio pristup tvojoj wireless mreži? :type:

Ah da... Takav čovek i nema savest...

I nažalost upotreba sile :smackbum: za zaštitu je nemoguća. Tu se može delovati samo preventivno. Prvo zaštitiš mrežu, a onda koristiš. Prosečni korisnici ne znaju da razbiju enkripciju. E sad ako u komšiluku imaš nekog recimo linux eksperta...

Možda je objašnje malo mračno, ali definitivno postoji kao varijanta.

Nazad
Vrh Dno