Šta je novo?

Problem - Realtek PCI GBE Ethernet Family Controller ne izvlači maksimum brzine iz opričke mreže!

PexArt

Poštovan
Učlanjen(a)
19.06.2016
Poena
55
Korisnik sam "SBB full optika" paketa brzine 500/50 Mbps.
Do Nokia rutera u sobi ide optički kabl, a od njega do deskotop računara (Win 10, i5, SSD, 16GB rama, 7 godina star :) ) klasičan lan kabl!
U računaru je "Realtek PCI GBE Ethernet Family Controller" koji podržava do 1Gbps...
Merenjem brzine (speedtest. com) dobijam ping:4, ~330/49 Mbps (u task menadžeru poisključijum sve background procese)
Kada iz desktop računara otkačim lan kabal i zakačim ga na "Asus TUF Gaming F15" laptop, merenjem dobijem zadovoljavajućih i stabilnih 487/49 Mbps!
Po ovome, problem je negde u desktop računaru. Pretpostavljam i da je SBB konekcija iza NAT-a pa i to još dodatno gnjavi PtP (torrent) downloade...
Ima li neko ideju gde je zagušenje što mi "sreću kvari"? :)

Poslednja izmena:
Probaj sa drugim lan kablom, možda pomogne, ali većina tih Realtek karti je uboga.
Imao sam situaciju na nekoj h81 ploči da forsira 10mbps lan i jednom u nikad predje na 100mbps.
Dok je za probu na istom kablu, laptop radio na 100mbps.
Sa drugim kablom je i h81 ploča radila kako treba.

Nvala na odgovorima.
@nagard
Mislim da nisu drajveri jer je kod mene poslednja verzija iz novembra prošle godine a ne postoji novija...
@Dušan 84
Sigurno ći probati i drugi kabl (moj serviser prodaje 3 metra kabla za 300 dinara Cat6 kategorije), dok je kod mene neki "zuti" nedefinisani kabl. :)

Za sada sam delimično rešio problem:
Juče sam uz pomoć Avast Cleanup-a, sredio gomilu "broken registry items", "broken shortcuts", "system junk", "browser cash" history..., "tracking & others cookies", stavio na spavanje gomilu nekih background programa koji su bili stalno aktivni, skenirao i optimizovao svih 5 diskova u mašini... i sada konačno dobijam relativno pristojnih ali stabilnih:

Nazad
Vrh Dno