Šta je novo?

Problem: Procesor Phenom II X4 955 pod opterecenjem sam obara voltazu?

Milan81

Cenjen
Učlanjen(a)
08.11.2013
Poena
195
Imam problem vec duze vreme da mi procesor u toku rad sam obara voltazu na neki minimum cim dodje do odredjene temperature. Letos je temperatura pod load isla oko 55-60c, cim bi se pribizilo 60c CPU VCORE bi sa 1.368V pao na 0.996V i sa 115.5W na 20W, to bi trajalo desetak skundi nakon cega se vraca u normalu i sve tako u krug.

Pole toga sam zamenio pastu i ocistio kuler, nakon cega sam dobio nizu temperaturu od 50-55c i problem je manje vise nestao.

Medjutim, pre neki dan odlucim da ipak zamenim stock kuler sa LC Power C 120 i sada je uz bolje hladjenje situacija jos gora, stalno se javlja isti problem na oko 44-45c.

U medjuvremenu sam instalirao novi windows, drajvere, probao sam sa ukljucenim i iskljucenim Cool'n'Quiet, nista od toga nije pomoglo.

"Pad"
i1zcyt.jpg

Phenom II X4 955 Black Edition
Asus M4N68T-M LE V2
Silverstone Strider Essential ST50F-ES 500 W
GTX 550-ti

Probaj da isključiš APM u BIOS-u.

A naponska..prst metodom,proveri nju.

Throttling, izazvan visokom temperaturom ili padom napona.
Pogledaj plocu i stanje kondezatora, mozda da proveris procesor i stanje pinova.
Mozda premalo ili previse termalne paste?

Probaj da isključiš APM u BIOS-u.

Nisam tacno siguran sta je to i gde se nalazi?

553rky.jpg

A naponska..prst metodom,proveri nju.

Proverio sam ploca je hladna - mlaka.

Throttling, izazvan visokom temperaturom ili padom napona.
Pogledaj plocu i stanje kondezatora, mozda da proveris procesor i stanje pinova.
Mozda premalo ili previse termalne paste?

Plocu sam juce skidao kada sam montirao kuler, izduvao prasinu. Izgleda dobro, nema promene boje i sl. kao i kondezatori.
Pastu sa stavio na sredinu, velicine "manjeg zrna graska"

213ns3p.jpg

Ukoliko pustim kuler do kraja 1600 Rpm temperatura ne prelazi 39c i nema problema. Kada vratim na normalnih 800 Rpm temperatura se podigne do 44-45c i procesor opet trokira.

Mogao bi tako da drzim na max obrtaja ali mislim da mi to nije neko resenje, kuler je bucan i pitanje je sta ce biti kada dodje leto.

Pusi OCCT pa okaci da vidimo sta kaze?
U podesavanjima stavi sto vise parametara za pracenje.

Pise ti za APM cetvrta stavka...

Poslednja izmena:
Throttling, po ovim merenjima pukao je na drugom minutu.
Nema nenormalnih oscilacija na grani 12v, jedino da senzor za temperaturu laze?
Ima ovih oscilacija za VIN6 to je za NB napon, ali pocinju isto kad i throttling.
Hladnjak na NB da li je vreo na dodir?

Poslednja izmena:
Throttling, po ovim merenjima pukao je na drugom minutu.
Nema nenormalnih oscilacija na grani 12v, jedino da senzor za temperaturu laze?
Ima ovih oscilacija za VIN6 to je za NB napon, ali pocinju isto kad i throttling.
Hladnjak na NB da li je vreo na dodir?

Nije vreo, jedva mlak. To je ovaj levo Heatsink1 ? ( da budem siguran )

asus_m4n68t-m_v2.jpg

Da taj...proveri dobro kako naleze taj kuler na procesor.
Da nije klimav ili nagnut na jednu stranu.
Moze da se desi i da se naponska pregreva, to je 955 od 125w?
Ako mozes da namestis neki vent da duva u naponsku (ovako kako stoji izmedju natpisa "AM3 CPU Support" i socket-a)

Ako mozes da namestis neki vent da duva u naponsku (ovako kako stoji izmedju natpisa "AM3 CPU Support" i socket-a)

Da 955 BE 125w
Sad cu proveriti kako stoji i kuler.
Nego vidim da mi u HWM monitoru stoji TMPIN2 -42c?

i1zcyt.jpg

Gledaj temp iz AMD overdrive-a.

Hehehehe meni je TMPIN2 82C stalno :d (isti procesor samo gigabajtova ploca je u pitanju 870a-u3). Elem, kako sam imao probleme sa dosezanjem temperature od 63C tokom leta a 62C je gornji limit za ovaj procesor odlucio sam da ga undervoltujem. Uglavnom za svakodnevni rad (igre :D) procesor je na 1.216 koliko ocitava HWMonitor, sada ne znam da li je u biosu na 1.215V ili 1.220V. Probaj da ga undervoltujes mozda ti bude pomoglo u svakom slucaju ne gubis nista.

E *** sad'...pa to je BE,trebao bi da radi bar na 3.8GHz i podignutim naponom.
Ili tako ili nikako.. :D

Interesantna pojava, stvarno pokusaj sa obaranjem napona na recimo 1.25V pa vidi da li ce opet da throttluje - s obzirom da ce to oboriti i potrosnju i zagrevanje, mozda i pomogne. Procesor se definitivno ne pregreva, a cisto sumnjam da ta ploca ima zastitu od pregrevanja naponske sekcije. Mozda bi vredelo pokusati sa updateom BIOSa?

Edit: Pogledah na ASUSovom sajtu changelog novih BIOSa za tu plocu, i usput vidim da ta ploca ima EPU i neki Anti-Surge protection. Pokusaj sa gasenjem nekih od tih opcija.

Poslednja izmena:

Bili ste u pravu ipak je pregravanje ploce, malo sam bolje proverio toplotu ploce posle maksimalnog opterecenja i ona 4 "cipa" ili sta su vec sa oznakom R68 su bila vrela. Raniji stok kuler je bio nizi i duvao je vazduh preko njih, dok je novi kuler dosta vishlji tako da vazduh jedino prelazi preko "cipova" ako je na max obrtaja.

Resio sam problem za sada, po savetu "ugradnjom" jos jednog venta sa strane koji duva direkno na plocu. Posle pola sata stres testa u prime95 procesor ne prelazi 50c i sve radi bez problema.

w3U41Hs.jpg

Hvala na savetima i pomoci. :)

Poslednja izmena:
Eto ti.. :p
To sam ti jos jutros rekao da proveris...

Poslednja izmena:
Imas na KP,male hladnjake koje mozes da nalepis preko naponske,a isti covek prodaje i termalnu samo-lepljivu traku..

Ja bi zamenio ploču jel su prilično jeftine za taj cpu.

Bas da kazem,ima jeftino i u bench oglasima..neko vec kupio. :p

Moj predlog je da ako ej moguce spustis ventilator sa hladnjaka procesora sto nize tako da duva po ploci i stavis jedan ventilator na kuciste da izvlaci vazduh. Tako sam ja kod mene namestio.

Interesantno.

I meni se ovih dana dešava sličan problem.
Primetio sam fps dropove u igrama, koji magično prestaju gotovo istog trenutka čim se kućište otvori. CPU temperatura je oko 52°C a GPU 65°C, sve pod maksimalnim opterecenjem. Konfiguracija je iz podpisa.
Na mojoj ploči postoji hladnjak na vrm-ovima koji je dosta vruć na dodir. I kod mene je (na žalost) tower cooler na procesoru pa ne stize mnogo vazduha do vrm-ova
I hladnjak na NB-u je prilično vruć na dodir, ne znam koja se količina toplote smatra normalnom za isti.
Ploču ću definitivno da šaljem na servis pošto je (još kratko) pod garancijom. Samo me brine da li će i oni tamo uvideti problem pošto je pri nekom normalnom radu sve ok, problem se dešava samo u zahtevnijim i CPU bound igrama.

Mislio sam da im, pored opisa kvara, pošaljem i video koji lepo prikazuje problem - tačno se u jednom tejku vidi razlika u preformansama u igri u zavisnosti od toga da li je kućište otvoreno ili ne, kao i maksimalne CPU i GPU temperature.
Da li ima neko neki predlog šta još da im pošaljem? Možda screen-ove iz tog OCCT-a?

Ocigledno da ti se nagomilava toplota u kucistu, usled cega ti se javlja throttling.
Obaranje kloka procesora zbog pregrevanja, promeni termalnu pastu, ocisti kuler od prasine...
Okaci OCCT da pogledamo.

Ocigledno da ti se nagomilava toplota u kucistu, usled cega ti se javlja throttling.
Obaranje kloka procesora zbog pregrevanja, promeni termalnu pastu, ocisti kuler od prasine...
Okaci OCCT da pogledamo.

Kućiste bi trebalo da je dobro provetreno - ima 12cm vent napred koji uduvava vazduh i jedan 12cm nazad pri vrhu koji izduvava. Na CPU je Xigmatec Gaia tower cooler sa 12 cm ventom.
Sve je detaljno očišćeno od prašine. Pasta (Arctic MX-4) je stavljena pre koju nedelju.

Rekao bih da temperatura procesora nije problem pošto je idile oko 30°C, load 52°C. Clock je na stock 3,2GHz.

Ploču imam skoro tri godine i ovaj problem se nikad ranije nije dešavao.

Okačiću OCCT čim budem stigao.

Poslednja izmena:
Najverovatnije se pregreva naponska na ploci pa da zato "throtluje". Ta ploca je poznata po tome.

plus 125w TDP proc na tu ubogu plojku...

Da ne ostanem nedorečen.

Problem je premošćen obaranjem voltaže na procesoru i "odvrtanjem" CPU i case ventilatora na maksimum (nisu preterano bučni pošto su sve 12-ice).
CPU Vcore je inače po defaultu bio viši na ovoj ploči nego što je trebalo - 1,456 na default clock-u pa sam ga oborio na 1,304. Sada se naponska na ploči manje greje i problem je za sada potpuno nestao. Sve radi stabilno.

Definitivno mi je ploča slaba za Phenom II 955 a još dodatno odmaže CPU tower cooler dizajn koji za razliku od stock varijante jednostavno ne hladi dovoljno VRMove na ploči, što se pokazalo i kod korisnika Milan81.

U svakom slučaju, hvala svima na trudu.

Vrh Dno