Šta je novo?

Problem prilikom instalacije Windowsa

phantomr

Čuven
Učlanjen(a)
07.11.2003
Poena
755
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel 13600KF - DeepCool AK620
Matična ploča
Biostar B660GTA
RAM
64GB DDR4 3600
GPU
RTX 2060 Super
Storage
2TB+3TB+3TB+500GB SSD
Zvuk
Logitech Z5500
PSU
Seasonic s12ii-620
Kućište
Chieftec Dragon
Monitor
27+2*19
Miš & tastatura
Logitech g600
Mobilni telefon
87925984799
Steam
mgEdikeGD
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Kablovski internet
  3. ADSL
  4. Mobilni internet
  5. Wireless provajder
  6. ISDN
  7. Modemska 56k veza
Evo jedan problem sa kojim se mucim vec nekoliko dana, i dalje ga nisam resio, pa da iznesem neka moja zapazanja, mozda neko ima neki predlog ideju, a mozda neko i nauci nesto.
Elem, u pitanju je laptop prijatelja star 2-3 godina, nije pod garancijom i do sada je normalno radio. U pitanju je MSI c2d cx600x 4GB, Na njemu je bio Win 7 koji sam mu instalirao ne znam ni sam kada pre npr 1+ godina.
Pre toga na lapu je bio vajda XP ne secam se vise.
Pre neki dan prijatelj me zove uspanicen da mu je lap izbacio gresku prilikom paljenja disk boot failure press ctrl+alt+del.
Donese lap kod mene, pokrenem recovery konzolu, odradim chkdsk, i posle toga je lap podigao win.
Primetio sam da se lap dosta greje, a on mi je to i potvrdio da se vise greje nego pre, te da je kupio ono postolje - ventilator.
Pokusao sam da otvorim lap, ali sam odustao da ne bi nesto slomio, a njemu se zurilo pa je odneo lap kuci na svoje postolje za hladjenje :)

Sutra dan me zove, isti problem, opet lap kod mene.
Ovaj put odradim brisanje particije, i nov win 7, nisam nesto gledao dokj se intsaliralo, ali se sve zavrsilo normalno.
Posle toga klasika, update drajvera, windows update, desetak restarta itd...
Medjutim posle npr 5-6 restarta primetim da pokrece check diska, te da on proverava neke fajlove.
Skinem HD sentinel, koji odmah prijavi critical stanje na HDD, sa bad sectorima itd..
Pokrenem Hirens i onaj hdd regenerator da vidim sta ce da kaze, nadje brdo nekih bad sectora, sve "popravi" opet instaliram win7 , a njemu kazem da ce morati novi hdd.
Uspesno se opet instalira win, drajveri i ostalo. Uzme lap sa nadom da ce mu raditi koji dan dok ne nabavimo hdd (nova godina i ostalo).
Lap je vec prilikom prvog paljenja kod njega izbacio istu poruku press ctrl+alt+dell disk bot failure.

Opet lap kod mene , cekam zavrsetak praznika.
U medjuvremenu sam pokrenuo real temp i temperatura cpu mu je bila 75+C
Otvorio sam lap , ocistio cooler, izvadio cebe prasine, zamenio zvaku sa novom termalnom pastom.
Opet pokrenuo insalaciju Wina7, instaliralop se i temperatura se bila 46-50C.
Lap se opet zglupeo na isti nacin, pa sam sacekao novi disk, koji je dosao juce.

Juce ubacim novi disk WD Black Scorpio 500gb 16mb 7k (stari disk je toshiba 500gb 8mb 5k), bios lepo vidi disk, pokrecem win 7 instalaciju, ali promecujem da mi nekako dugo traje sve to.
Deo kada pravite particije, odnosno kada on kreira onu malu particiju, traje dosta duze nego sto bi bilo normalno, ali on to odradi nekako, i zapocne install, alikda dodje do druge stavke expand , pukne.
Greske koje izbacuje su error code 0x80070570 i ponekada Error code 0x80070057. Vidi se da se muci kod operacija sa diskom.

Svasta sam probao, razlicite verzije win7, (sa i bes sp1), insalaciju sa externog DVD-a, sa USB flasha, nista, isti djavo. Greska se desva u tom delu kada radi expand, nekada na 20% nekada na 50%, nekada na 70%.
Porbao sam i WIn 8, ni njega nisam uspeo da instaliram, a ni Win XP.

Vratio sam njegov stari disk, probao da opet na njegov disk instaliram Win7, ali sada ni na njegov disk, win nece da se intsalira, odnosno isto se ponasa kao i sa novim hdd.
Nadjem 3 disk , neki isto neispravan, (radi nekako, ali nije ok disk), probam i na njemu da pokrenem inst, ali na istom delu pukne.
Usput sam na njegov stari disk probao da instaliram Ubuntu, i to je proslo bez problema. (barem ih ja nisam uocio)

Sada sam dosao u servis i probam opet da pokrenem inst Win7 sa usb koja se juce glavila na expand files, i sada je prosla do kraja, kao normalno, ali se prilikom prvog paljenja wina kada treba da odradi dodatna setovanja zaglupeo u delu setup is updating registry settings. * nije se zaglupo dok kucam evo zavrsio je posle 10 min , sve traje uzasno dugo...

Sinoc sam pustio MemTest, 4 sata i nijednu gresku nije nasao, probao sam i ovaj novi hdd sa onim HDAT2 , nema bad sectora ispravan je.
Citao sam na netu, ima brdo postova o toj gresci ali nism skapiroa sat je tacan problem.
Spominju memorije, sata kabl (koji nemam jer je lap , a konktor je zalemljen na plocu).

Nisam pametan na sta vise da sumnjam, maticna ploca, cpu ? Veujem da je lap duze vremena bio izlozen visokim temperaturama ali je tako radio, jer me ortak nije zvao.
Eto za sada toliko, idem dalje da eksperimentisem, pa ukoliko saznam nesto javljam, svi predlozi dobrodosli :)

p.s. memorija nikada nije menjana, dosla je sa laptopom, 2 x 2gb

Poslednja izmena:
Meni lici najvise na maticnu... Imao sam iste probleme i na desktop i na laptop masinama

I meni, ali eto pokusavam jos da se drnadam i nesto saznam uradim...
Probacu kasnije linux na novom HDD, ako se XP opet zglupi. (mada evo sada gledam , instalira lepo xp).
Evo sada ide neki XP sp3 opet, i primetio sam da se sa istim hardwarom i sowtwarom drugacije ponasa. Isti HDD isti win, i uglavnom pukne prilikom operacije epxand, ali nekada i prodje.
Komsiji nosim laptopove koji imaju problem sa plocom (grafika chipset), pa nekada pomogne fen, a nekada mora da ide na kuglanje, ali su problemi obicno drugaciji, pa ne znam sta bi sada grejao, kuglao i da li bi to pomoglo ?

Poslednja izmena:
Ma vrlo moguce da je chipset pregrejavan vise puta i da ce prekuglavanje dati rezultate. Jedino je smor sto je to mukotrpan proces i nema garancije da ce raditi... Ako i proradi prodajte ga :D

Evo pukao i WinXp Sp3 prilikom instalacije. BSOD stop 0x00000f4 windows.
Sada cu da probam Ubuntu, on se juce jedini instalirao (njegovi zahtevi su zbilja skromni, samo net , muzika filmovi)
Hmm, nisam pametan, sta da mu kazem,, kupio je disk pre 2 dana po mom savetu, njegov disk definitivno nije ispravan, ali sta ce mu sada novi disk ako komp nije ispravan :S
Nemogu to tako da prodajem, od ovog zivim a preporuka mi je jedina reklama.

Poslednja izmena:
Hocu, probao sam da izvadim jedan modul i instaliram sa jednim, ista prica ali posle nisam menjao da probam ovaj drugi. Moduli su identicni, i juce sam testirao sa memtest i sve je bilo ok, nijedna greska.
Usput sada sam se vratio a Ubuntu se nije instalirao i dalje je na nekom delu 48 od 89, ko zna mozda i zavrsi za koji sat. ali je jasno da to traje isuvise dugo i da nije normalno.
Mislim da je ortak odlucio da kupi polovan neki lap za malu svotu novca, a ovaj ce meni da ostane u amanet verovatno :)
Smorio sam se sto sam mu rekao da kupi HDD, pa sada opet da ga vraca nazad, a ne znam da li ce mu vratiti novac, ili ce morati da ga prodaje sam.

Probacu malo kasnije sa drugim stapom memorije.

Poslednja izmena:
Evo sada sam izvadio novi HD WD i vratio njegov disk sa bad sectorima, takodje sam izvadio i jednu memoriju (onu koju do sada nsiam vadio), i onu preostalu stavio u slot 2 (do sada je uvek jedna memorija bila u slotu 1), i pokrenuo opet onstalaciju wina 7 (nemam pojma koja je vise verzija win7) sa usb-a. Ono sto sam odmah primetio je, da deo prilikom kreiranja particije brze prodje, sto je bio pocetak problema, jer je se tu vec primecivalo da nesto nije u redu. Sada radi expand i onaj prvi deo copy je brze prosao. Nista idem da vidim sta ce da ispadne, da li to ima veze sa memorijom da je to sada brze, ili sa starim hdd-om, ili mu se samo posrecilo :)
Sve testove sam obavio sa napajanjem dok je baretija bila izvadjena (mislim da mu je bateija ok), mozda kasnije probam samo sa baterijom bez struje.

Poslednja izmena:
Ladno je prosla normalno instalacija sa nejgovim diskom, i onom jednom memorijom u drugom slotu. Probacu opet ali sa obe memorije.
Vratio obe mamorije nazada, i pokrenuo instalaciju iz pocetka, i definitivno particionisanje u instalaciji win7 sa starim diskom radi normalnom brzinom i drasticno brze nego sa novim hd-om.
Voleo bih da imam barem jos neki hd 2.5 za koji znam da radi, a da nije od novijih.

Poslednja izmena:
Nabavio sam sinoc za probu neki polovan sata disk od 120gb, win 7 instalacija prosla bez problema, brisanje i kreiranje particija traje normalno par sekundi, evo sada se instalira 8, sve ide normalno.
Rezime, hard disk WD Black 500GB ne radi dobro sa ovim laptopom, odnosno nisu kompatibilni.
Ukoliko se nesto promeni u

Nazad
Vrh Dno