Šta je novo?

Problem pri ukljucivanju racunara

Beshla

Slavan
Učlanjen(a)
06.08.2006
Poena
304
Prilikom ukljucivanja racunara na on/off dugme kucista cuje se pokretanje "masine" ali na monitoru se nista ne pojavljuje. Tek ako ga tako ostavim par minuta (po pravilu vise od 5min), a zatim resetujem normalno se pokrece OS i sve funkcionise kako treba! Imate li slicnih iskustava, odnosno da li treba da ga nosim u servis (garancija je istekla)?

Poslednja izmena:
Sta imas od konfe?
Koliko dugo imas komp?
Kada si reinstalirao Win poslednji put?

Sumnjam na graficku...
Ipak, slazem se sa barabom:), potrebno je vise informacija...
Koje su ti komponente u racunaru? Ali sve, od napajanja pa na dalje?

Za pocetak pogledaj kondezatorena ploci, da li se kojim slucajem nisu naduli. Za grafiku mislim da nije jer bih se u tom slucaju cuo alarm iz kucista, posto to nije navedeno podrazumevam da se alarm nije oglasavao, ako jeste onda to menja stvari.

Javljalo se i sa starom grafickom GF4, a i sada sa novom. Ranije je bilo dovoljno da ga odmah samo resetujem, a sada moram da cekam par minuta. Konfiguracija je:
Asus A7V8X-X
AMD Athlon 1,8
512MB Kingston
Radeon 9250
Win XP SP1...

Proveri napajanje, memoriju i plocu.

mislim da ti je najbolje da proveris sve na ploci lepo ocistic kako treba ili ti neko da ti ocisti vrati na svoje mesto pa da vidis dali je onda ok ako nije probas da odradis novi sistem ako i dalje postoji problem testiras prvo HDD da nesto ne zeki pri citanju pa memoriju ako i tad neradi e onda kod nekog ko ce malo strucnije da pogleda masinu

ljude za popravku i proveru mozes da nadjes i ovde na forumu mislim da ce ti biti jeftinije nego u servisu ;)

pozzz........:wave:

Ja bih eliminisao plocu, mislim da to ne bi trebalo da bude opcija.

Ono sto sam ja uradio pre par dana je da sam skinuo plocu, delimicno je ocistio (usisao), dodao novih 256 RAM-a i sve ponovo vratio na svoje mesto. Napajanje nisam proveravao (neznam kako) a HD ne pokazuje greske. I opet je sve po starom ...

Napajanje proveri unimetrom. Ako nisi siguran posavetuj se sa nekim koga znas da se u to razume. Nije tesko i ne traje mnogo.

Poslednja izmena:
Imao sam slican problem sa istom takvom maticnom, resenje je bilo suludo, tj. nije htela da prihvati cd (ili sta god stavio, cdrw, dvd, combo...) i hdd na istom kablu, i to se manifestovalo tako da nece nikako da ukljuci graficku, pa makar ga i resetovao x puta, vec trazi iskljucivo odvojene kablove i to jedan ata100 za hdd i jos jedan isti takav za cd. Tek kad sam stavio odvojene kablove, radila je bez problema.
Nisi napisao koje ti je napajanje, ali ako je neko kinesko (nedaj boze JNC) nemoj da se cimas sa proverom unimerom, posto tako mozes da izmeris samo napone, ali ne i jacinu struje koje daje, vec ti probaj sa drugim, boljim napajanjem, ako mozes od koga drugara da pozajmis Chieftech bilo bi najbolje

Mom drugaru se dešava ista stvar sa starim kompom. Menjali smo napajanje, a problem je ostao. Znači 100% je do ploče (tj. do kondenzatora na ploči kojima treba više vremena da "akumuliraju" dovoljno struje). Jedina stvar koju možeš uraditi je da zameniš kondenzatore (odlemi stare, vidi kapacitet, kupi nove i zalemi ih na ploču) ako ti je ova ploča "prirasla za srce", ili da nađeš odgovarajuću polovnu ploču.

Ovo što je rakao zcpr4 nema veze, jer ploča ne može da ne prihvati EIDE uređaj ako je EIDE kontroler ispravan i ako je sam uređaj ispravan. Na istu EIDE granu može da ide bilo koji EIDE uređaj. Samo treba da se postave džamperi na uređaji u pravi položaj (primary master, primary slave za primarnu EIDE granu i secondary master i secondary slave za sekundarnu EIDE granu).

@ceranic1:
Naravno da je tako, dzamperi su bili postavljeni kako treba, ali ipak komp nije hteo da se digne, i naravno da sam to proverio bar 3 puta...
Problem je resen onako kako sam opisao, cak ni sa posebnim ata33 kablom na cd-u nije komp nije hteo da se digne, vec samo sa posebnim ata100.
Druze, znam da je to sto sam napisao nelogicno, veruj mi i ja sam se krstio (zato sam i rekao da je resenje suludo), ali sta ces, nikad dosta gremlina ili poluispravnih eide kontrolera na ploci:)

Poslednja izmena:
Moguće. I meni su se dešavale različite gluposti sa kompom.:d
Dobro kažeš, gremlini. :crash:
Hahaha...

Pozdrav :D

Vrh Dno