Šta je novo?

Problem pri rezanju Cd-Dvd-a

• Začetnik teme Začetnik teme mojzo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

mojzo

Slavan
Učlanjen(a)
04.11.2006
Poena
301
Imam problem pri rezanju koji se manifestuje tako da mi je uvek narezani cd ostao
nezatvoren (na cd-u se uvek jasno vidi onaj ostatak koji nije narezan)
Upotrebljavam Nero, Ones i Ashampoo Burning Studio 5 i sa svima je isto i kad
rezem u session at once (closed) i sa opcijom track at once.
Predpostavaljam da je neka graska u sistem ali gde?

to nema nikakve veze. ako disk moze da se ocita bez problema znaci da je sve u redu.

a to sto spolja ostaje nenarezan prsten je zbog toga sto nisi popunio disk do kraja.
pored toga, i kad popunis disk do kraja, ostane oko 1mm nenarezano, i to je normalno.

Gresis, mada si donekle u pravu. Oba moja opticka citaca su u redu, znaci rezu i rade, ali. Uzmi originalni narezani disk, pogledaj ga na svetlosti i videces da je ujednacena povrsina do samog kraja ( ne racunajuci ona poslednja 2-3mm. Na mojim narezanim cd-r videces granicu i tacno bi mogao da kazes da si narezao 400mb npr., e tu je problem.

Gresis, mada si donekle u pravu. Oba moja opticka citaca su u redu, znaci rezu i rade, ali. Uzmi originalni narezani disk, pogledaj ga na svetlosti i videces da je ujednacena povrsina do samog kraja ( ne racunajuci ona poslednja 2-3mm. Na mojim narezanim cd-r videces granicu i tacno bi mogao da kazes da si narezao 400mb npr., e tu je problem.

Kakvi su ti "originalni narezani" diskovi?

Ako je original nije rezan, a ako je rezan, verovatno nije original...

Dobro su ti rekli ostali.

Turbo

Slabo poznaješ materiju 🙂
Kod rezanja se rupe zatopljavaju nakon proizvodnje diska (tj. kad ti uzmeš da režeš) i potpuno je prirodno da narezani deo nije iste boje. Kod fabričkih je drugačije, disk se u startu proizvodi sa upisanim podacima ali je podloga drugačijeg sastava pa se razlika ne vidi. Mada postoje i fabrički diskovi gde se vidi dokle su podaci.

I da, "zatvaranje diska" ne znači popunjavanje diska do kraja, nego upis završnog "prstena", tzv. lead out u programima za rezanje, i služi da signalizira rezaču da nema daljeg dorezivanja. Lead out je jako kratak i na oko teško možeš da razlikuješ zatvoren i nezatvoren CD koji ima isti sadržaj.

Nazad
Vrh Dno