Šta je novo?

Problem pri podizanju Win 2000...inaccessable_boot_device

• Začetnik teme Začetnik teme face
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

face

Čuven
Učlanjen(a)
06.05.2002
Poena
650
Instaliro sam Win 98 SE glatko sve drajvere instaliro i krenu da instaliram Win 2000 Pro na multi-boot.Sve lepo iskopiram fajlove,trazi mi restart i onda kad se sprema da ga startuje (mislim josh uvek je plav ekran ali je kopiranje fajlova gotovo) i kao trazi za instalirane komponente posle toga mi izlazi plav ekran sa errorom tipa 000000X000.f.000 bla bla i pishe INACCESSABLE_BOOT_DEVICE.
Sad imam dual sistem i plocu Abit BP6 i HPT366 kontroler.Rekoshe mi da je mozda do kontrolera pa sam u Win 98 instaliro sa njega drajvere glatko.Cak sam i u toku instalacije Win 2000 pritisnuo F6 i probo opet da ih instaliram sa diskete.Nece.Meni je chudno zato shto se ta poruka ispisuje posle pauze od nekih 15 sec ali ni hdd ni cd-rom ne rade nista za to vreme samo cute.Takodje su mi rekli da bi iskljuchivanje HPT366 iz BIOS-a pomoglo ali ne znam gde je to u BIOSU i kako se radi.Ako neko zna kako da reshim problem bio bih mu veoma zahvalan jer mi je stvarno neophodno da imam jedan stabilan sistem pored Win 98 a XP necu.
Hvala.

Re: Problem pri podizanju Win 2000...inaccessable_boot_devic

face je napisao(la):
Instaliro sam Win 98 SE glatko sve drajvere instaliro i krenu da instaliram Win 2000 Pro na multi-boot.Sve lepo iskopiram fajlove,trazi mi restart i onda kad se sprema da ga startuje (mislim josh uvek je plav ekran ali je kopiranje fajlova gotovo) i kao trazi za instalirane komponente posle toga mi izlazi plav ekran sa errorom tipa 000000X000.f.000 bla bla i pishe INACCESSABLE_BOOT_DEVICE.

Koji ti fajl sistem na particiji na kojoj instalirash Win2k
Ja sam imao isti problem kada sam stavio NTFS pa tu particiju.

Re: Problem pri podizanju Win 2000...inaccessable_boot_devic

face je napisao(la):
Sad imam dual sistem i plocu Abit BP6 i HPT366 kontroler.Rekoshe mi da je mozda do kontrolera pa sam u Win 98 instaliro sa njega drajvere glatko.Cak sam i u toku instalacije Win 2000 pritisnuo F6 i probo opet da ih instaliram sa diskete.Nece.Meni je chudno zato shto se ta poruka ispisuje posle pauze od nekih 15 sec ali ni hdd ni cd-rom ne rade nista za to vreme samo cute.Takodje su mi rekli da bi iskljuchivanje HPT366 iz BIOS-a pomoglo ali ne znam gde je to u BIOSU i kako se radi.Ako neko zna kako da reshim problem bio bih mu veoma zahvalan jer mi je stvarno neophodno da imam jedan stabilan sistem pored Win 98 a XP necu.
Hvala.

Moj savet iz iskustva ti je da zaobidjes HPT366. Zakaci disk na standardni kontroler, zatim instaliraj Win 98, pa Win 2000. Kada ti se podigne Win 2000 instaliraj drajvere za HPT366, ugasi racunar i prebaci kabl od diska na HPT366, trebalo bi da radi kako treba.

Ja imam problem da kada instaliram 2000 (nije full nego upgrade verzija) javlja mi Hardware error i da se obratim hardware vendor-u? Sta moze biti uzrocnik ovoga (CT AJA- KT133, duron, 256mb, voodoo3, i nema dodatnih disk kontrolera)? Inace pod 98 sve radi OK.

Poslusaj Acu, inace idi na Abit-ov site i skini poslednje driver-e za kontroler. Inace ja sam imao HPT366 na dodatnoj kartici i nisam mogao nikako da ga instaliram ni pod W2k ni pod XP-om. E da i u BIOS-u podesi boot sequence tako da ti prvi bude kontroler i za njega stavi da ti radi u UDMA mode 4.

Otprilike sam tako nesto i mislio da uradim ali onda je iskrsnuo problem.Kad sam otvorim kucishte ne znam koji je taj obichan kontroler tj. kako da iskljuchim hard sa HPT366.Imam hard iz njega ide kabl sa dva prikljuchka,plavi i sivi.Sivi je slobodan,a plavi ulazi na odgovarajuci ulaz na ploci.Tih ulaza je dva jedan do drugog.Ne verujem da se po necem razlikuju jer sam probo da taj plaviprikljuchak gurnem u jedan i drugi i nece.Pokusho sam i sa slobodnim plavim prikljuchkom pa nece.Sad cu opet da uzmem da chachkam ali bio bih zahvalan kad bi mi neko reko ne bih bash preterano da eksperimentishem.Znachi treba mi objashnjenje za plocu Abit Bp6 kako da iskljuchim hard sa HPT366 i prikachim ga na normalan kontroler.Sad cu odem i na sajt bp6.com da vidim dal oni znaju neshto.Inache boot sequence mi je C,a,ext valjda znam da je c prvi.Jel to ok?I kako posle da namestim normalan kontroler da radi na UDMA 4?Iz bios-a ili?
Hvala.

p.s. na bp6.com imaju proceduru kako to da se uardi ali po njima treba da flashujem bios sa milion nekih beta verzija a sumnjam da ce to pomoci.Pre mi se chini Acin odgovor tachan samo josh da mi objasnite kako to da uradim.Hvala.

E vidi taj kraj prikljucka koji ti je isao iz hard diska u plocu treba da izvadis iz ploce i stavis ga u drugi priljucak na ploci (onaj drug i pored ovog iz kojeg si ga izvadio, ala sam objasnio 🙂 ), nije svejedno kako stavljas prikljucke jer sa jedne strane imaju malo ispupcenje u sredini koje bi trebalo da udje na ulegnuce koje ima konektor na ploci. E sad u BIOS-u stavi da ti je Boot Sequence: ext,nesto,nesto, takodje u BIOS-u moras da podesis sta znaci ext, nadji negde tu opciju i podesi je na UDMA mode4 ili UDMA66 zavisi vec kako pise. Obican kotroler ne mozes dapodesi da radi u UDMA66 mode nego samo u UDMA33.
Evo sad bas gledam sliku ploce ako je hard bio prikljucen na crne konektore onda ga sad stavi na bele ili obrnuto, sve ovo vazi ako dobro vidim sliku posto je veoma mala.

Svakim satom sve vishe i vishe napredujem.Ovako situacija je sledeca.
To sto vidish su 2 crna i 2 bela prikljuchka (inteligentno hehe).
Ovako crni su ti IDE 1 i IDE 2.U IDE 1 chini mi se ulazi mi cd-rom.
Oni belu su IDE 3 i IDE 4.Ja sam u IDE 4 gurnuo hard i sad je on primary/master tako mu je i jumper nameshten.Sa harda ide kabl normalno.To je kako abit reche 80-conductor kabl sa 40-pinskim prikljuckom.Taj kabl ima vec sompenuti plavi konektor koji ulazi u IDE 3 (beli na ploci) , ima sivi gde se prikachi slave i crni koji ulazi u sam hard naravno.Znachi crni i sivi su nebitni bitno je da plavi ide i IDE 3.
Sad ja sam fleshovo moj bios sa onim koji sam skinuo sa abitovog sajta.Sada pre dizanja sistema imam HPT366 bios u koji mogu da udjem.Tu namestim ono sto si reko tj. UDMA 4 sto je i nameshteno i namestim da mi se primary prvo dize i to je nameshteno.U normalnom biosu mi je namshteno da boot sequence bude ext.,a,c chini mi se.To je sve ok.ALi on mi josh uvek nalazi glupavi HPT366.
E sad da se vratimo na crne slotove na plochi tj IDE 1 i IDE 2.U ide 1 ulazi kabl od cd-rom koji je 40-conductor.E sad iz cd-rom izlazi kabl (ovaj sto ga spomenuh) i grana se na 2 dela.Jedan ulazi u vec spomenuti IDE 1 (crni) a drugi deo kabla je povezan na FIOKICU za hard gde po potrebi stavljam drugi hard.Naravno i napajanje je sprovedeno u fiokicu.Sada jedan chovek koji mi cesto pomaze oko kompa mi je reko da uzmem hard i povezem ga na kabl koji ide od cd-rom,a ne ide u plocu znachi na kabl koji je povezan sa fiokicom tj. da gurnem hard u fiokicu tak😵k ja to uradim (jumper na hardu sam probo da stavim i na master i slave) i da probam da dignem sistem jer je kabl sa cd-rom 40-conductor pa ata66 nece raditi tj. hpt366.E kad ja to probam prijavi mi da nema diska sa kog se moze dignuti sistem.Probo sam i biosu da promenim boot sequience na c,ext,a ali nece.
Ono sto si ti reko da kabl od harda koji ulazi u beli slot (IDE 3) gurnem u crni (IDE1) je nemoguce.Taj 80-conductor kabal ne moze da stane tu ali ne zbog ispipchenja vec sto daj 80-conductor cabl ima 2 pina manje na jacku od crnog (IDE1) slota upravo na konto tog ispipchenja koje si spominjo.
Znachi pitanje ostaje i dalje isto.
Kako da hard sa iskljuchim sa HPT366 i prikljucim na obichan kontrolor.Bio bih zahvalan ako bi neko skrenuo Aci paznju na ovu temu posto je on to predlozio pa ako moze da mi objasni detaljnije sta da radim.
Unapred hvala.

p.s. bash sam smorio chak i sebe.

face je napisao(la):
Svakim satom sve vishe i vishe napredujem.Ovako situacija je sledeca.
To sto vidish su 2 crna i 2 bela prikljuchka (inteligentno hehe).
Ovako crni su ti IDE 1 i IDE 2.U IDE 1 chini mi se ulazi mi cd-rom.
Oni belu su IDE 3 i IDE 4.Ja sam u IDE 4 gurnuo hard i sad je on primary/master tako mu je i jumper nameshten.Sa harda ide kabl normalno.To je kako abit reche 80-conductor kabl sa 40-pinskim prikljuckom.Taj kabl ima vec sompenuti plavi konektor koji ulazi u IDE 3 (beli na ploci) , ima sivi gde se prikachi slave i crni koji ulazi u sam hard naravno.Znachi crni i sivi su nebitni bitno je da plavi ide i IDE 3.
Sad ja sam fleshovo moj bios sa onim koji sam skinuo sa abitovog sajta.Sada pre dizanja sistema imam HPT366 bios u koji mogu da udjem.Tu namestim ono sto si reko tj. UDMA 4 sto je i nameshteno i namestim da mi se primary prvo dize i to je nameshteno.U normalnom biosu mi je namshteno da boot sequence bude ext.,a,c chini mi se.To je sve ok.ALi on mi josh uvek nalazi glupavi HPT366.
E sad da se vratimo na crne slotove na plochi tj IDE 1 i IDE 2.U ide 1 ulazi kabl od cd-rom koji je 40-conductor.E sad iz cd-rom izlazi kabl (ovaj sto ga spomenuh) i grana se na 2 dela.Jedan ulazi u vec spomenuti IDE 1 (crni) a drugi deo kabla je povezan na FIOKICU za hard gde po potrebi stavljam drugi hard.Naravno i napajanje je sprovedeno u fiokicu.Sada jedan chovek koji mi cesto pomaze oko kompa mi je reko da uzmem hard i povezem ga na kabl koji ide od cd-rom,a ne ide u plocu znachi na kabl koji je povezan sa fiokicom tj. da gurnem hard u fiokicu tak😵k ja to uradim (jumper na hardu sam probo da stavim i na master i slave) i da probam da dignem sistem jer je kabl sa cd-rom 40-conductor pa ata66 nece raditi tj. hpt366.E kad ja to probam prijavi mi da nema diska sa kog se moze dignuti sistem.Probo sam i biosu da promenim boot sequience na c,ext,a ali nece.
Ono sto si ti reko da kabl od harda koji ulazi u beli slot (IDE 3) gurnem u crni (IDE1) je nemoguce.Taj 80-conductor kabal ne moze da stane tu ali ne zbog ispipchenja vec sto daj 80-conductor cabl ima 2 pina manje na jacku od crnog (IDE1) slota upravo na konto tog ispipchenja koje si spominjo.
Znachi pitanje ostaje i dalje isto.
Kako da hard sa iskljuchim sa HPT366 i prikljucim na obichan kontrolor.Bio bih zahvalan ako bi neko skrenuo Aci paznju na ovu temu posto je on to predlozio pa ako moze da mi objasni detaljnije sta da radim.
Unapred hvala.

p.s. bash sam smorio chak i sebe.

Vrlo prosto, uzmi obican UDMA 33 kabal (recimo taj od CD roma) ubodi ga u disk i u IDE1 port na ploci. Ukoliko ti nije jasno najbolje daj nekom verziranijem da ti odradi tu instalaciju.

Evo samo da se javim da sam uspeo sve da dignem.Povezo sam sve kako je Aca reko,ali je posle nastala jebada nemogu sada da pishem mozda nekom drugom prilikom upravo sam 3-ci dan za redom buljio 7-8 sati u ekran.Elem hvala svima na pomoci zaista ste mi pomogli.
Josh jednom hvala.

face je napisao(la):
Evo samo da se javim da sam uspeo sve da dignem.Povezo sam sve kako je Aca reko,ali je posle nastala jebada nemogu sada da pishem mozda nekom drugom prilikom upravo sam 3-ci dan za redom buljio 7-8 sati u ekran.Elem hvala svima na pomoci zaista ste mi pomogli.
Josh jednom hvala.

Dobro je, eto vidis da nije nista strasno, malo se pomucis i sve lepo radi. 😉

Nazad
Vrh Dno