Šta je novo?

Problem prelaska sa dva Windowsa na jedan i Linux

• Začetnik teme Začetnik teme shtaps
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

shtaps

Čuven
Učlanjen(a)
25.12.2003
Poena
619
[/b]Trenutno imam na kompu win 98 i xp. Problem u samom startu je sto
ne mogu (ili mozda mogu?) da sklonim 98 a da mi ostane xp bez ponovnog instaliranja xp-a (problem sa bootovanjem). Takodje neznam sta da radim sa 60gb muzike dok budem sve to radio. Opet, hocu da eksperimentisem sa Linux-om. Koji Linux je najlaksi za pocetnike? Kako se on voza sa xp - om? Kako se ponasa hardver u ovoj kombinaciji (drajveri...)? Swap particija??? Linux??? :eye:

ti fino nadji knoppix i uzivaj
bez da se *****avas sa instalacijama i reinstalacijama
a za sve ostalo - gore na sredini imas dugmence "pretraga" a pomoce ti i cuveni www.google.com

Ako mislis na dualboot Windowsa 98 i Windowsa XP, problem je jednostavan. Obrisi Windows 98, i pronadji na c:\boot.ini i odatle ukloni boot deo vezan za Windows 98.

Sto se tice Linuxa, pricali smo o tome milion puta, potrazi malo. Ukratko, Windowsu XP ne smeta linux jer ga ne vidi. Linux ima svoje specijalne particije (root i swap) koje su EXT3 tipa. Velicina swapa je uvek dva puta veci od kolicine memorije koju imas.
Za pocetak probaj Knoppix - nema instalacije pa ako ti se dopadne (i prepozna sav hadrver) onda mozes poceti da se zezas sa ostalim distroima popu RH-a (Fedora), MDK, Suse i sl....

I koristite SEARCH ljudi, ovo nije humano 🙁

kUdtiHaEX je napisao(la):
Linux ima svoje specijalne particije (root i swap) koje su EXT3 tipa. Velicina swapa je uvek dva puta veci od kolicine memorije koju imas.
quote]
Da li je ovo tacno?
Swap je tipa "swap" a ne ext3, a velicina je promenljiva - tj.ti je odredis prilikom isnatalcije a mozes i da dodas kasnije
root takodje ne mora da bude ext3, moze i reiserfs ili stariji ext2
A to 2x veca od RAMa je samo preporuka za kernel 2.4.x, koju, naravno, ne moras da poslusas
To bi znacilo da sa 512MB ram MORAS imati 1gb swap a sa 4mb ram imas 8 mb swap, jel tako?

Ne. ne moras. To pravilo dupliranja je bila dobra preporuka kada su sistemi imali 16, 32 ili 64MB RAM-a. Generalno, 256-512MB je maksimum koji ti treba. Sta ce ti veliki swap sa pola giga ili giga RAM-a, kada zbog te kolicine memorije sistem ni nema potrebu nesto mnogo da swapuje (bar na desktop sistemima o kojima pricamo)??

Da se razumemo, radice sistem bez problema i bez swap particije.

silverglider je napisao(la):
Ne. ne moras. To pravilo dupliranja je bila dobra preporuka kada su sistemi imali 16, 32 ili 64MB RAM-a. Generalno, 256-512MB je maksimum koji ti treba. Sta ce ti veliki swap sa pola giga ili giga RAM-a, kada zbog te kolicine memorije sistem ni nema potrebu nesto mnogo da swapuje (bar na desktop sistemima o kojima pricamo)??

Da se razumemo, radice sistem bez problema i bez swap particije.
to i ja kazem ali mi ne veruju! 😀

Nazad
Vrh Dno