Šta je novo?

Problem ploca i/ili procesor

Tesha

Slavan
Učlanjen(a)
28.11.2008
Poena
320
U pitanju je konfiguracija iz potpisa... Dodjem veceras kuci, upalim komp, zablokira prilikom podizanja sistema, restart, crn ekran.....wtf! Ventilatori se svi vrte osim na procesoru (kada promenim izvor napajanja ventilatora sa 4-pinskog na 3-pinski ventilator se normalno pokrene), hdd-ovi rade, graficka vrti vent ali nista od slike ili barem da se biper oglasi. Jedno po jedno sam vadio (ram, hdd, grafica) i probao da upalim komp i uvek isto. Merio unimerom napone i u granicama normale su 12.10v, 5.04v... Sta bi moglo da bude problem? Hvala unapred.

Da odgovorim sam sebi... ploca gecrkt! Pozajmio sam drugi procesor i ista prica.
Tema moze da se obrise.

Malo mi je to cudno da nemas nikakvu signalizaciju da je nesto crklo. Probaj da izvadis graficku, onesposobis integrisanu preko dzampera i tako upalis racunar. Trebalo bi da pocne da pisti ili da daje svetlosnu signalizaciu o kvaru - u uputstvu od ploce imas detalje u vezi toga.

Srecno.

Pre nego što doneseš definitivan zaključak da je ploča pokvarena isključi sistemski HDD i onda uključi računar .

Uvek pokusaj najpre sa drugim napajanjem, pa tek onda sumnjaj na ostalo.
To sto ti ventilatori vrte ne znaci ama bas nista.
i naravno probati bez sitemskog hdd-a, modema, usb-ova itd, sve osim ploce, procesora, rama i graficke treba da se iskljuci

Poslednja izmena:
Bolje neka prvo proba bez grafike - da vidimo da li pisti, tj da li joj radi sistem za error reporting kako treba, pa onda sve ostalo. [PC Speaker mora da ti bude prikljucen!- takodje neke ploce imaju to odradjeno direktno preko zvucne karte, svetlosnih effekata itd. - proveri dokumentaciju].

Ako ne daje gresku da nema graficke - sto je evidentan kvar - onda ceo error reporting pada u vodu. U tom slucaju se moze odraditi flesovanje biosa na nevidjeno, kao poslednja nada da ce proraditi...

Sve te kombinacije sa vadjenjem hardvera sam probao, to sam vec naveo u prvom postu. Maticna je pokvarena 100%, zamenuo sam je i sve sad sljaka kako treba.

Vrh Dno