Šta je novo?

Problem oko instalacije XP- II deo

Kerry

Čuven
Učlanjen(a)
07.02.2002
Poena
604
Podsećanja radi:

Imam disk od 20G podeljen na 2 particije - na 1. je WinMe, a na 2. bi trebalo da bude WinXP. Nabavio sam bootabilni WinXP Pro (jer prethodne verzije nisu uspevale da mi urade upgrade sa Win98 i WinMe). Medjutim, sada se i sa bootabilnim diskom dešava gotovo ista stvar - instalacija počne, prvi meni - biram novu instalaciju na praznu particiju, drugi meni - pita me da li želim da preformatiram particiju (FAT32) u NTFS - pri čemu mi po defaultu kao opciju daje da ne diram ništa, tako da je ostavljam takvu kakva je, kreće instalacija, kopiraju se fajlovi, restartuje se mašina, kod boota me pita na koji OS želim da se logujem, i kada izaberem WinXP i krene loading... sistem se zakucava, tačnije, izleće plavi ekran sa sledećim obaveštenjem:

Da ako po prvi put vidim ovu poruku to je zato jer se sprečava ozbiljnije oštećenje hardwera. Da ukolnim novo instaliran hardwer i softwer (TAKVOG, nažalost, NEMAM). Da restartujem mašinu (URADIO!), te ako se pojavi ponovo poruka (POJAVILA SE), da izvršim scan disk-a (URADIO) i skeniranje virusa (takodje URADIO).

Instalaciju sam pri tom ponavljao XYZ puta - skidajući jedan po jedan antivirus program, system restore programe (kao što je GoBACK), preko clean boot-a, periferne uredjaje (štampač i modem, recimo) i svaki put se dešavalo isto.

Napominjem, da sam svojevremeno istu verziju XP-a radio kao upgrade na WinME i da je sistem funkcionisao solidno, ali da, kada sam odlučio da XP skinem sa harda, i isti preformatiram iz DOS-a, više nije bilo moguće uraditi ni upgrade, ni clean instalaciju, niti novu instalaciju, ništa.

U nadi da iko zna o čemu se radi i na koji način se može uraditi instalacija XP-a,

Unapred hvala,

Kerry

Bilo je slucajeva (vecina) da na hardu na kome se vec nalazio XP ne moze da se uradi ponovna instalacija sistema, probaj da ponovo formatiras hard, ocisti mbr, a ja bih mbr popunio nulama , sa zerofill utility-em. Nakon toga ako pravis dualboot na c instaliraj win9x po zelji, a pri instalaciji xp-a izaberi novu instalaciju na d particiji ( preporucljivo na ntfs-u), xp ce ti napraviti dualboot i ne bi trebalo da bude ponovnih problema. Znaci moje misljenje je da je problem do harda i konflikta u mbr-u.

I sam sam pretpostavio da je došlo do konflikta u Master Boot-u, medjutim ne znam ni jedan program koji omogućava rad sa MBR-om, a ruku na srce, nemam nikakva iskustva sa tim.

Program koji spominješ - zerofill utility - obzirom da se radi o WD-u, pretpostavljam da je utility koji izdaje proizvodjač hard diska. Za sada sam na netu našao samo zerofill utility za Quantum Fireball i pretpostavljam da ne mogu da se koriste kod Western Digital-a (ili možda grešim). Potrebna sugestija oko navedenog, poželjen link ka pomenutom utility-ju.

Ono sa formatiranjem diska i instalacijom dualboota - OK.

Puuuuuuuunooooo hvala.

Kerry

Mbr mozes ocistiti i sa obicnom komandom iz dos-a "fdisk /mbr"

Sta konkretno radi zerofill sto ne moze fdisk/mbr?

gladiac je napisao(la):
Sta konkretno radi zerofill sto ne moze fdisk/mbr?
Dovodi ti disk u fabricko stanje, sve jedinice menja nulama, to je vrlo bitno za mbr.

Ok to znam, nego sta radi onda fdisk/mbr

Odradio posao sa zerofill utility-jem, formatirao disk, podelio na 2 particije i radio:

1. Instalaciju WinXP na čisto, s tim da mi bootuje sistem sa CD ROM-a.

2. Instalaciju WinMe na C i novu instalaciju WinXP na D.

3. Upgrade WinME sa WinXP.

Sva tri puta posle 1. restartovanja (nakon pripremanja instalacije, a pre same instalacije WinXP-a) izbacuje plavi ekran sa istom porukom - da se proveri hard disk, kontroleri, etc,etc. Pored toga, kod upgrade, ne dozvoljava ni Cancel WinXp prilikom startnog boota, već se zakucava na identičan način, izbacujući navedenu poruku.

Nesto mi je nejasan tvoj postupak, posto formatiras na c trebas prvo da instaliras me, nakon toga na d xp i to bi trebalo da bude to ... i boot-uj sistem sa c particije.

Ne, nisi razumeo.

Ono pod 1, 2, i 3 su tri varijante jednog te istog postupka koji sam radio. Pošto mi je posle svake od njih davao plavi ekran, morao sam da preformatiram disk i uradim fdisk/mbr. Što znači:

prvi put, radio zerofill preko celog diska, onda podelio disk na 2 particije od po 10Gb iz DOS-a, na prvu instalirao Me, a onda pokrenuo novu instalaciju XP iz Windowsa na d. Sve bilo OK, do prvog restarta i boota na XP kada se sistem zakucava i pojavljuje se plavi ekran.

drugi put, nakon što sam preformatirao disk, pokrećem instalaciju iz BIOS-a (da mi bootuje sa CD-roma) ponavlja se ista priča.

treći put, nakon što sam preformatirao disk, radio instalaciju Me preko svih 20Gb, a onda upgrade sa XP, isto se ponovilo, s tim što mi ovoga puta ne daje čak ni opciju da uradim cancel xp-a i sistem vratim na Me.

Non stop izbacuje STOP error message

*** 0x00000007b (pa u zagradi opet neki kod, tačnije 4 koda)

Ma za*ebi XP i samo opusteno. Mozda nije "kompatibilan" sa nekim HWom i to je to. Glupo zvichi ali uzmi drugi CD pa probaj. Probaj i home i professional, mozda je do toga. Ja sam dosta davno imao problem sa 98om. Stalno neke greske, 3 dana nisam mogao da uradim instalaciju. Uzmem drugi disk, kada ono sve u redu.

Problem je u tome, što sam već probao i Home i Professional na Me i na 98-ici i instalacija nije uspevala. Još gore od svega toga, što mi je ista - bootabilna verzija XP-a ranije solidno radila kao upgrade na Me, a sada neće. Što se problema sa HW-om tiče, na kompatibiliti testu pokazuje da sa HW-om nema konflikata ! (izuzev onog sa HD posle prvog restarta HP-a).

Vrh Dno