Šta je novo?

Problem Nvidia 250 gts - Pomoc?!

Mladen1505

Cenjen
Učlanjen(a)
29.12.2009
Poena
154
Pozdrav svima:wave:. Nov sam na forumu pa bih zatrazio pomoc, ako neko moze da mi pomogne. Stvar je sledeca. Pre mesec dana sam uzeo racunar, mozete videti konfiguraciju u potpisu i desava se sledece:
Temperatura maticne ploce je 36 a graficke 39 u idle( ako se tako kaze stanje mirovanja( nemojte mi zameriti)) a u loadu( tj. kada igram igrice, maticna 65 a graficka 70) nakon 15 min igranja.
Otvorim kuciste, pipnem cipset i grafu u idle, mlako. Medjutim kada sam pipnuo to isto u igri graficka je bila vrela a posto je cipset blizu najverovatnije da se zagreva od graficke.
Nisam neki strucnjak, ponesto se razumem, npr. podigao sam sistem win 7 ( mada tu i ne treba neka pame ) i sve radi super. Drajveri najnoviji za win 64Bit.
E sad, pokrenem program GPU-Z kad ono kuler radi samo 4%. Ostavim da prati program i kada igram, odnosno izadjem iz igre kuler i dalje radi sa 4%.
http://gpuz.techpowerup.com/09/12/29/chu.png
Sta da radim:wall:, kako da povecam broj obrtaja kulera, ili nesto mi drugo predlozite inace ode grafa u vecna lovista?

Poslednja izmena:
Dobrodosao na forum:)

Prvo- 70C za graficku u load-u i nije neka temperatura zbog koje bi trebalo da se zabrines:)

Drugo- instaliraj Everest Ultimate, tu mozes pratiti temperature svega, pa i cipseta na ploci (ako postoji senzor). Pasivno hladjeni cipsetovi (bez onih malih ventilatora) su obicno vruci na dodir, kad je komp opterecen nekim poslom, i to takodje nije neki razlog za brigu, jer pravu temperaturu jedino mozes videti iz nekog programa, kao sto je everest.

Sto se graficke tice, instaliraj evga precision, tu mozes videti temperature graficke (mozda GPU-Z ne cita kako treba), i menjati broj obrtaja ventilatora. Ako tvoja kartica to podrzava, posto ima dosta modela gde kontrola obrtaja nije moguca.
Mada mislim da i odokativno mozes utvrditi da li se vent vrti na 4% - to je jako malo, skoro da se i ne vrti.

Dobrodosao na forum:)

Prvo- 70C za graficku u load-u i nije neka temperatura zbog koje bi trebalo da se zabrines:)

Drugo- instaliraj Everest Ultimate, tu mozes pratiti temperature svega, pa i cipseta na ploci (ako postoji senzor). Pasivno hladjeni cipsetovi (bez onih malih ventilatora) su obicno vruci na dodir, kad je komp opterecen nekim poslom, i to takodje nije neki razlog za brigu, jer pravu temperaturu jedino mozes videti iz nekog programa, kao sto je everest.

Sto se graficke tice, instaliraj evga precision, tu mozes videti temperature graficke (mozda GPU-Z ne cita kako treba), i menjati broj obrtaja ventilatora. Ako tvoja kartica to podrzava, posto ima dosta modela gde kontrola obrtaja nije moguca.
Mada mislim da i odokativno mozes utvrditi da li se vent vrti na 4% - to je jako malo, skoro da se i ne vrti.

Hvala, hvala.
Kao prvo, ne zabrinjava me ta temperatura odokativno, medjutim kada stavim prst na grafu, kao da stavim na ringlu. To me brine, pa zbog toga mislim da je tacno 4%. Nisam naveo da prilikom podizanja sistema, jedan hladnjak, a mislim da je od grafe, se vise cuje. To se desava sve dok ne udje u sistem, tj tek posle prolazka windows start se ne cuje toliko.
Drugo, everest vec imam, 5.0 verzija Ultimate koji takodje pokazuje temperature iste kao GPU-Z. Jos da navedem da je na ovom modelu Zalman fan.
Probacu sa tim programom(evga precision) pa javljam da li moze.

Poslednja izmena:
To sto je vent glasan po ukljucivanju kompa je normalna stvar. Tada se vrti na 100%, a kada ucita drajver, tj udje u win, brzinu smanji. Sto ce reci, da kontrola obrtaja postoji i da to radi automatski.

To sto je vent glasan po ukljucivanju kompa je normalna stvar. Tada se vrti na 100%, a kada ucita drajver, tj udje u win, brzinu smanji. Sto ce reci, da kontrola obrtaja postoji i da to radi automatski.

Trebalo bi tako da bude, tako ja to shvatam, da kada zahtjeva neka aplikacija tj kako se zagreva grafa tako bi trebalo da se povecava brzina ventilatora, nesto slicno kao qoul&quit. Da ne ispadne da pametujeem, barem tako mislim. Medjutim to se ne desava. Stoji na 4%.
Instalirao sam program, kao sto si mi predlozio, onaj evga. Povecao sam vrednost fana na 30% i sad je osetno hladnija grafa. Upraticu malo temp. pa javljam.
Sad je moje pitanje sledece: Koliku vrednost da stavim za fan, 30%, 40%... Sta preporucujete?

Koliko god zelis. Zavisi najvise od tvojih usiju:p
Ja drzim na 50%.

Ja imam isto gts250 i u full loadu ide isto od 65-70 stepeni, medjutim moze se cuti kako ventilator povecava broj obrtaja bez gledanja u nekom programu.... inace kod mene je stavljeno da graficka sam kontrolise broj obrtaja, tako da kad je u idle temperatura oko 40 stepeni a ventilator na 35%, inace ja koristim Riva Tuner za kontrolu obrtaja. :wave:

Hvala, pomogli ste mi puno. Sada je sve uredu, samo ne znam kaoko to da stavim tj. da graficka sama kontrolise broj obrtaja. Jel pomocu rive? Program koji mi je nex999 preporucio je stvarno dobar.

Pozdrav Mladene!Srecna Nova godina i Bozicni praznici!
Taj programcic "Riva tuner" se upotrebljava u velikoj meri:

http://downloads.guru3d.com/RivaTuner-v2.24c-download-163.html

Vrlo je lak za koriscenje.
On ce ti pomocu opcije automatske kontrole broja obrtaja venta na grafi, resiti taj problem bez problema.A ujedno,njime mozes malo i povecati taktove same grafe.

Probaj!

Svako dobro!
Bojan

Hvala na cestitkama. Srecna svima nova 2010-a i Bozicni praznici.
Probao sam Rivu, dobar program. Hvala Bojane jos jednom i svima koji su mi pomogli. Sve najbolje i pozz:wave:

Nazad
Vrh Dno