Šta je novo?

Problem: Maticn ploca ubija graficke

xaver

Čuven
Učlanjen(a)
28.02.2004
Poena
620
Pozdrav ljudi, imam problem pa mi treba misljenje nekoga ko se sretao sa tim.

Uzeo sam masinu od prijatelja, starija masina ima 4-5godina... ASUS P5xx-x ploca i imala je 7300GT karticu. Kad su mi je dali ta graficka je crkla, bacala je na ekran pruge, bootuje se prikaze boot ok ali cim digne rez pojavece se crte po ekrane.

Ok zamenim ja graficku, kupim im 7600GT, komp je stajako kod mene par dana, radio ok, vratio sam im masinu i posle mesec dana ili manje oni javljaju da je opet crkla. Neki dan sam vratio masinu i stvarno je crkla graficka, ja sam je re-fleshovao ali ne vredi.

Obe graficke sam pregledao, nema naduvenih kondenzatora, nema nagorelih cipova, ne smrde a opet - crkle su na slican nacin. Kad ubacim tu graficku u moj komp kao sekundarnu komp je lepo vidi, gpuz izcita sve ali grafa ne radi.

Sad... meni je najlakse da kupim novu karticu ali se plasim da ne crkne i ona. Imam neki osecaj da mozda nesto nije u redu sa plocom
Da li moze ploca (eventualno pokvaren PCI-e port) ili mozda monitor da dovede do crkavanja graficke. Pritom sve deluje da radio ok. Monitor ne pokazuje probleme, komp kad radi radi sasvim normalno

Ili je to koncidencija da dve graficke crknu na isti nacin u roku od mesec dana u istom kompu?

Sumnjam da Mobo može to da uradi. Za tako nešto bilo bi joj potrebno da može sa isporuči mnogo Ampera u jednom trenutku a to bi sigurno ostavilo trag na kontaktima u slotu ili na vodovima oko slota.
Nisam expert za servis komponenti ali to je logično razmišljanje po meni...
Ja bih tražio problem negde drugde ali s obzirom da se grafike napajaju direkt iz PCIE slota nemam ideju odakle da pođeš...

Pa i ja isto nemam predstavu sta da radim i kako da proverim.

Plasim se da opet ubacujem grafiku tu jer ako opet crkne ljudi ce da pomisle svasta....da im uvaljujem krs, da nemam pojma...sta ja znam sta vec
Sa druge strane da dijagnostikujem bilo sta drugo u ovoj situaciji - ne znam kako

Graficke su bile ispravne to znam 100% jer sam ja sklopio masinu i prvi put i zamenio graficku kad je prva crkla. I ta druga (7600GT) je radila, ja sam je mucio da vidim da li se greje i koliko se greje da bih mogao mirne duse da im ima masinu vratim i sve je bilo ok.

Ja sam izvrteo tonu tih kartica 6600gt, 7600gt, 8600gt, 9600....i nikad mi se nije desilo da neka crkne....sve kartice rade i posle 7 godina, zato mi je ovde bilo neverovatno da tako crkavaju bas na ovoj masini.

Te stare nVidia-e su poznate po tome da im riknjava ram memorija i da izbace pruge po ekranu, pogotovu ako su silent varijante.

Meni su sve grafike koje sam imao u glavnoj masini pocevsi od 3870 preko 9600GT i sad polako i 4850 crkle. Nema tu pravila, ako hoce da riknu, riknuce.

Moguce je i da ih ploca sprzi, ja sam imao taj problem pre par godina kada sam menjao plocu i procesor. Brzo posle zamene mi je crkla graficka koju sam poslao na garanciju, a dobio zamensku koja je takodje krenula da baguje. Kada sam proverio, izmedju ostalog, i voltaze u BIOS-u bile su skroz haoticne, po 2-3 volta gore dole. Moguce i da senzor nije radio, ali je problem bila ploca (napajanje je bilo dobro), przila je grafiku. Na kraju su mi zamenili i plocu u garancije i problem je nestao.

Sad, moguce je da su kod tebe te dve grafe bile pred kraj, ali je moguce i da je ploca problem.

Crkla bi grafa odmah da je ploča ubija.
Pogledaj da nema razlike u potencijalima između monitora i kućišta kod njih.
Možda je neki kabl oštećen(interno pokidano uzemljenje) ili nešto tako.Ume čak i da baci iskru kad kačiš monitor na komp, a i da te lepo drmne kad se sve kockice slože.

Moguće je da su obe crkle same. Neki ljudi su jednostavno baksuzi.

Poslednja izmena:
Crkla bi grafa odmah da je ploča ubija.
Pogledaj da nema razlike u potencijalima između monitora i kućišta kod njih.
Moguće je da su obe crkle same. Neki ljudi su jednostavno baksuzi.

kako da izmerim ovo? imam voltmetar samo ne znam sta tacno da merim...u radu? dok je ugase? nisam bas strucnjak za stuju

Meri između oklopa konektora na vga kablu i kućišta kompa. Proveri i sa iskl. i uklj. kompom.
Ako ima napona pokušaj da okreneš utikač za 180 stepeni ili na kompu ili na monitoru. Ne na oba zajedno.

Nisam često viđao te situacije ali bilo ih je.

Nazad
Vrh Dno