Šta je novo?

problem linux

Vlajko007

Slavan
Učlanjen(a)
29.11.2005
Poena
304
Pošto sam obrisao linux ostao mi je prozor od dual boot-a pa moram svaki put na listi da biram windows. Kako da obrišem tu listu i da mi se windows sam pokrene?

Poslednja izmena:
Čensi G. je napisao(la):
hint:
start -> run -> msconfig -> boot.ini

To nece mnogo pomoci jer se lilo(ili grub) smestaju u mbr pre nego sto windows-ov boot.ini stupi na scenu. Iskreno mislim da ce ti trebati neki alat koji ce bezbolno prebrisati mbr i uspeti da pokrene windows(mislim da postoji nesto tipa repair windows na svakom boot-abilnom xp disku).

poz.

Lurker je napisao(la):
Hmm, ja bih ti preporucio da problemu pristupish opushteno i bez prenaglih zakljucaka. Kreni od najprostijeg reshenja ka slozenijim.

Prvo, proveri na kojoj particiji ti se nalazi WinXP tj. njegov "\Windows" direktorijim . Ako je WinXP na C: a Win98 na D: onda je najverovatnije 98-ica prebrisala MBR i prebacila svoje boot fajlove (Command.com, Io.sys, Msdos.sys) na C: zato sto je pod FAT32 aktivna particija uvek C: i samo sa nje je moguc boot.

Ovo je lako reshiti. Boot-ujesh sa instalacionog cd-a WinXP-a i izabaresh opciju "Recovery Console". Ona bi trebalo da detektuje instalaciju WinXP-a i da ti ponudi logovanje na istu (mozda zatrazi Administratorski password, ako je postavljen). Odatle kucash "fixmbr \Device\HardDisk0" pa exit. Ako sad proradi WinXP (bez boot cd-a naravno) ostaje josh samo da editujesh boot.ini i da dodash opciju za startovanje 98-ice. Ukoliko ovo nije upalilo, pokushaj opet boot sa WinXP cd-a i izaberi opciju "Repair". Ako ni to ne uspe tek tada se zezaj sa Partition Magic-om i ostalim programima tog tipa.

ili
Lukija je napisao(la):
Kucaj fixboot za sredjivanje boot sektora na bootabilnoj particiji i fixmbr za sredjivanje MBR-a.

Hm, i nije bilo teško naći ove odgovore. Nasumice sam odabrao ova dva i kopirao u celosti da biste i vi mogli lako da ih nađete 🙂

Poslednja izmena:
Vlajko007 je napisao(la):
hvala SALE KG rešio sam problem kako si ti opisao.
Nema na čemu, mada sam ja samo kopirao ono što su drugi već napisali. Najbitnije je da si uspeo da rešiš problem 🙂.

Nazad
Vrh Dno