Šta je novo?

[Problem] korozija na maticnoj ploci

Staughost

Cenjen
Učlanjen(a)
04.11.2011
Poena
159
Ili mi se barem cini da je u pitanju korozija. Naime pre dva dana sam ubacio cm 212 evo u kuciste, pa sam vadio plocu. Gde sam prilikom skidanja ploce sa zadnje strane primetio da imam par belih tragova, nigde drugde na ploci i na ni jednoj drugoj komponenti. Za sada se nista ne desava sto ne bi trebalo, ploca funkcionise normalno. Pregledao sam vodove, nisu "naceti". Nema vode u blizini, niti je bilo sta prosuto po ploci, prilikom menjanja bilocega uvek drzim komponente za ivice. Mozda sam zeznuo sto nisam nosio rukavice od lateksa pa je znoj sa ruku presao na plocu, ali definitivno znam da taj deo ploce nisam dirao da bi moglo da se "dovuce" dotle. Pa sad imam nekoliko pitanja.
Prvo kako da ocistim to, a da ne ostetim plocu?
Drugo ima li iko ideju odakle bi moglo da se pojavi vlaga?
Trece da li postoji neka vrsta zastitnog spreja kod nas na trzistu i da je dobar?
Cetvrto koliko su dobro zasticene ploce od korozije, posto na nekim msi plocama ima navedeno da su dodatno zasticene od korozije, al za ovu ne znam?

Izvinjavam se ako je vec bila ovakva ili slicna tema, ali nisam uspeo da je nadjem.

Flux sluzi za ciscenje podloge kod lemljenja...
Cesto PCB dodje neoprana od nje, pa imas utisak kao da se nesto prosulo po ploci.

Verovatno sumnjaju da je flux reagovao sa necim, pa hoce sliku da vide jel' to... (valjda)

E sada glavni problem, ono sto ja vidim ocima, ne vidi se bas najsrecnije na slikama. Al mozda primetite po nesto:

Slika ispod ovog teksta daje najrealniju sliku i tu je problem koji me brine:

da dodam na sve, da su mi najcudniji lemovi u celoj prici, tj nisu onoliko "srebrni" koliko sam navikao da budu posle mesec, dva poal godine. Nekako su previse brzo oksidisali.

Poslednja izmena:
Vrh Dno