Šta je novo?

problem kod photoshopa ?

• Začetnik teme Začetnik teme velija
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

velija

Čuven
Učlanjen(a)
02.11.2002
Poena
610
Problem je povezan sa stampacem jer pokusavam da iz photoshopa odstampam crno belu fotografiju a u stampacu imam crni kertridz a od boja imam samo plavu ...posto se u photosopu crna boja dobija kombinacijom RGB-a ili CMYK-a...non stop mi odstampana slika izlazi kao plavkasta ...

da li postoji neko setovanje u photoshopu tako da printer koristi samo crni kertridz ..????

hvala

Probaj da prebaciš fotku u grayscale...

Image/mode/grayscale

Izvadi kolor kertridz.

Od kada se crna dobija kao kombinacija ostalih boja? Ako u CMYK stavis K na 100 a ostalo na 0, onda ce koristiti samo K iliti crni ketridz.

Ako crno-belu fotku držiš u RGB (ili CMYK) modu, Photoshop je tretira kao kolornu (zato crnu pravi iz te tri, odnosno četiri osnovne boje), bez obzira što je ti vidiš na ekranu kao crno-belo...

Dakle, prebaci u grayscale mod...

kUdtiHaEX je napisao(la):
Od kada se crna dobija kao kombinacija ostalih boja? Ako u CMYK stavis K na 100 a ostalo na 0, onda ce koristiti samo K iliti crni ketridz.

Kad već pominješ CMYK, u pripremi za ofset štampu crna se često pravi iz sve četiri osnovne boje (cijan, magenta, žuta, crna) da bi se dobila duboko crna boja... Često se, da bi se dobio još bolji efekat, uvodi i peta boja (prolaz) preko svega...

Fotke već imaju unapred zadate vrednosti koje ne može da menja. Dakle, verovatno će biti najednostavnije da prebacivanjem u grayscale isključi kolor informacije i time dobije samo jedan kanal čime bi se pri štampanju trebala koristiti samo crna boja...

Poslednja izmena:
velija je napisao(la):
da li postoji neko setovanje u photoshopu tako da printer koristi samo crni kertridz ..????
Mogao bi da postaviš situaciju i drugačije: Da li imaš opciju u drajveru štampača koja "tera" štampač da koristi samo crni kertridž? BTW, većina drajvera ima ovu opciju... Što se tiče upotrebe boja i dobijanja crne kod štampača, malo smo se "raspravljali" ovde, ali ima i malo primera, pa koga zanima može da pogleda...

Poslednja izmena:
od kada jeftini ink jet štampači pretvaraju sve u rgb pa zatim u cmyk pa onda štampaju.

Sasa_NS je napisao(la):
...
Dakle, prebaci u grayscale mod...
...
Dakle, verovatno će biti najednostavnije da prebacivanjem u grayscale isključi kolor informacije i time dobije samo jedan kanal čime bi se pri štampanju trebala koristiti samo crna boja...

E pa ovo nažalost nije sličaj, pošto ja imam stari InkJet (koji je BAŠ dobar) i kada mu nestane ostalih boja, nema šanse da siva bude siva, već je kao što reče, plavkasta.
Naravno, kada je nešto crno, to je crno, bilo boje ili ne.

A ako neko misli da nisam u pravu, neka predloži rešenje, pošto ni meni sve ovo što ste dosad rekli ne pomaže ... :cuss:

zaghy je napisao(la):
E pa ovo nažalost nije sličaj, pošto ja imam stari InkJet (koji je BAŠ dobar) i kada mu nestane ostalih boja, nema šanse da siva bude siva, već je kao što reče, plavkasta.
Naravno, kada je nešto crno, to je crno, bilo boje ili ne.

A ako neko misli da nisam u pravu, neka predloži rešenje, pošto ni meni sve ovo što ste dosad rekli ne pomaže ... :cuss:

Hmm, problem je znači ipak u štampaču (jeftin ili stari, svejedno), a ne u Photoshopu...
Onda mu jedino preostaje da stavi nove kertridže pa će sive nijanse valjda opet biti sive (a ne plavkaste)...

Poslednja izmena:
Drajver stampaca (ako mu kazes da stampa u boji) UVEK stampa crnu boju kao kombinaciju crne i CMY. Ako hoces da crno/bela slika bude stampana bas kao takva, onda u PROPERTIES-u stampaca nadji opciju kojom ces narediti da je stampa kao black/white. To ce sigurno obaviti stvar kako treba. Ako mu u properties-u ostavis color, trosice ti sve boje hteo ti to ili ne.

Darth Zool je napisao(la):
od kada jeftini ink jet štampači pretvaraju sve u rgb pa zatim u cmyk pa onda štampaju.

Pa to sto stampaci 'iskrivljuju' to je druga stvar 😀 Naravno, ima i stampaca koji su CMYK tj. CMYKK (primer je Ip4500).

dbaja je napisao(la):
Drajver stampaca (ako mu kazes da stampa u boji) UVEK stampa crnu boju kao kombinaciju crne i CMY. Ako hoces da crno/bela slika bude stampana bas kao takva, onda u PROPERTIES-u stampaca nadji opciju kojom ces narediti da je stampa kao black/white. To ce sigurno obaviti stvar kako treba. Ako mu u properties-u ostavis color, trosice ti sve boje hteo ti to ili ne.

bio si u pravu ....ovo je resilo problem ....jednostavno zaboravio sam da imam propreties za stampac :wall:

@velija

ti si ko ja sa onim flopijem 🙂

Nazad
Vrh Dno