Šta je novo?

problem je: asus A7V600-X i s-ata wd80gb boot

Heaven

Čuven
Učlanjen(a)
23.03.2002
Poena
609
znaci pomenuta ploca, http://www.asus.com/products4.aspx?l1=3&l2=13&l3=61&model=225&modelmenu=1
i pomenuti HDD, http://www.wdc.com/en/products/Products.asp?DriveID=83

( ortak, umesto njega postavljam pitanje, nikad se nisam susretao sa datim problemom, samo sto sam iscitao sve zivo i pomalo se uputio )"neznam" da namestim da boot-je sa s-ata HDD-a, ortak kaze da je sve pokusavao po biosu i da nesto "nestima", koliko sam skapirao trevbalo bi da postoji opcija u biosu da se jednostavno aktivira HDD ko boot device.......

pomoc :wave:

jos jedna stvar mi nije jasno: SiI-konkretno najvise se pominju SiI 3112, koje nisam nasao na sajtu, cinimi se da mi najvise odgovaraju SiI 3512 su driveri koji se koriste za PCI kontrolere, posto non stop se spominje PCI ( ima i bios i slicno )?

kod ove ploce to naravno nije slucaj, jedino sto sam nasao na asusovom sajtu to je: VIARAID220d.zip koji predstavljaju raid drivere, koja se ocigledno instaliraju kad se digne sistem a ja jos nisam ni stigao do toga :S: , ima i fajlic sastrane: a7v6x008.awd, da li je to driver koji treba da bacim na disketu i da ga startujem kad krene instalacija winaxp-a, F6, bla bla bla

i da li te drivere treba da trazim na asusovom sajtu ili na wd-ovom sajtu obzirom na to koji HDD koristim, gore pomenuti?

neverovatno mi je kako na support-u nema objasnjenja za takvu proceduru ( tipa kako sve to, koji driveri i od cega zavisi koje trba da skinem, tipa zavisi od HDD-a ili nezavisi uopste i slicno ), susrecu se ljudi prvi put sa takvim stvarima i nemam tri blage veze o cemu se radi, a cinimi se da uopste nije neki problem :cigar:

Ajd posto ti niko ne odgovara...
Licno misljenje o A7V600-X je da je cak i KOD NAS teze naci gore smece od ploce. VIA SATA kontroler je najgora stvar u istoriji SATA kontrolerske logike. Tako se spremi na veliku verovatnocu da imas probleme i u kasnijem radu. a7v6x008.awd je update BIOS-a, VIARAID220d.zip jeste neki drajver za kontroler, ali sve sto ti treba ima na CD-u od ploce. Dakle treba ti jedna flopi disketa i na tom CDu pronadji nesto tipa DiskCreator ili DriverDisk ili tako nesto i pokretanjem tog fajla automatski na disketi dobijas snimljene drajvere koji ti trebaju (to sve uradi, naravno, na nekom kompletnom kompu). Kad pokrenes instalaciju WinXP (sa BOOTabilnog diska), sacekaj opciju "press F6 if...aditional drivers" (u donjem delu ekrana), ubaci disketu, izaberi driver za WinXP i cepaj dalje sa instalacijom...
Puuno srece sa navedenom plocom (trebace ti)!

Heaven sto si toliko zakomplikovao stvar. Asus A7V600X razlikuje se od obicne VIA chip set ploce po tome sto ima S-ATA kontroler i drajveri se nalaze na instalacionom CD-u od maticne ploce.
Nisi napisao da li su maticna i HD potpuno novi i da li im je ovo prva instalacija Win.-a
Ovo pisem zbog toga sto postoji mogucnost da HD nije formatizovan a treba kada se kupuje nov. Ako je to slucaj onda ga ni Win. nece prepoznati. Najbolje je da odete ti i ortak tamo gde je kupljen HD da vam ga formatizuju jer tako ako nista drugo ujedno proveravas da li je HD ispravan.
Sve sto vam treba za instalaciju imate i ne treba ti internet da skidas drajvere posebno ne onaj a7v6x008awd jer je to programce za flesovanje biosa pa ako ne znate iz dosa da flesujete mozete zeznuti plocu bez potrebe.

Ako vam je HD formatizovan i dizete XP, udji u bios i stavi na frst boot device CD ROM.
pa na save bios set up, pa enter. Predhodno ubaci instalacioni CD za win.XP.
Kada se restartuje komp. pokazace ti da je frst boot device CD ROM i krecu .... e onda brzo stisni enter i pocece instalacija XP-a. Kada podignete XP onda stavi CD od maticne i tamo ces imati sve drajvere koji ti trebaju za plocu: VIA S-ATA odnosno VIA4in1 pa drajvere za zvucnu integrusu itd.
Dakle ne trazi u biosu da ti za instalaciu frst boot device bude HD nego CD ROM.

POZ

Nema veze da li je disk formatizovan ili ne. Mora imati disketu za raid-sata drajvere i kod instalacije XP koristiti komandu F6 itd.. Inace definitivno ploca ima velikih problema sa SATA drajverima.

vojam2001 je napisao(la):
Nema veze da li je disk formatizovan ili ne. Mora imati disketu za raid-sata drajvere i kod instalacije XP koristiti komandu F6 itd.. Inace definitivno ploca ima velikih problema sa SATA drajverima.

Nisam imao SATA kontroler ali da HD mora prvi put da se formatise to je sigurno.

Cuo sam za tu zezanciju oko diskete pa sam ostao na ATA 133. SATA 150 diskutabilno je brza a da je Asus toliko los nisam znao. :D

Vojam2001 kad si cec tu predlozi neku dobru plocu za Bartona 2800XP jer me nervira visoka temperatura chipseta na Abitu KD7A

Hvala unapred :)

ljudi hvala na odgovorima, trebalo mi je nabrzaka neki odgovor da me uputi u problematiku o kojoj nisam imao tri blage veze :). ( jes da je malo kasno ali trud je bitan )

tako da sam celo pre podne proveo na netu informisuci se. ****** ploca je, sta je tu je, ma najveci problem je sto pokusavam da resim "problem" ortaku tj. nista od hardvera nije kod mene ( neznam ni kako bios izgleda ) pa sam skidao pdf od njegove ploce, na kojoj nisam ni bio siguran sta je sta, trebalo mi je malo vremena da provalim sta treba da gkedam i da je u pitanju vt8237 ( southbridge ) i onda sam na "via arena" nasao neke drivere v430c i objasnjenje kako se sta radi i ucemu je razlika i ustvari da postoje razliciti sata kontroleri i driveri za njih, i kako se postupci za instaliranje poprilicno razlikuju kod razlicith ploca, tj. cipseta i bla bla...... :)
isto tako na asusovom forumu ima post u kome je navedeno da na cd-u ima makedisk.exe koji instalira drivere na floppy i nalazi se u direktorijumu Drivers\VIARAID\DriverDisk ( kako je neko gore i naveo ), medjutim kako bi to znao kad nemam cd kod sebe............i tako.................

bar znam sad o cemu se radi, trebace mi valjda..... :S:

za plocu se nebrinem, vazno je da radi, hvala jos jednom momci :wave:

Poslednja izmena:
Nisi naveo koji OS instaliras? Poslusaj Zvekija, covek zna sta pise tj. vlada cinjenicama!
Sto ga vas dvojica zbunjujete?

yotavg je napisao(la):
Nisi naveo koji OS instaliras? Poslusaj Zvekija, covek zna sta pise tj. vlada cinjenicama!
Sto ga vas dvojica zbunjujete?

xp instalira, lepo cu ja njemu to sutra da izobjasnjavam i bice sve ok, ako bude bilo neke frke zvacu u pomoc :type:

Nazad
Vrh Dno