Šta je novo?

Problem, internet, mreza sve...sbb..nista mi nije jasno

Ste

Čuven
Učlanjen(a)
10.02.2004
Poena
609
Elem, uselio sam se u stan koji ima sbb internet. Sbb modem je prikljucen na switch, i iz tog switcha ide u svaku sobu prikljucak( slika ce to bolje da prikaze ).
problem.jpg

Prikljucio sam PC1 kao na slici direktno iz zida u komp i bez ikakvih podesavanja internet radi. Onda sam pokusao PC2 da ukljucim u sobu1 tada internet nije radio, davao mi je connection limited problem. Tu sam mislio da nije problem do racunara, odneo sam ga kod drugara prikljucio je i radio. Vratio sam PC1 u sobu1, radio je kao po starom, a PC2 u sobu2 gde se takodje javlja limited problem. Uzeo sam onda cisto da probam PC3 stari racunar u sobu1, takodje se javlja limited problem. Na kraju sam povezao kao sto je na slici, stim sto imam limited problem na PC2, dal javlja da ne moze da resolvuje ip adresu. Pokusao sam rucno da unesem u pc2 ip adresu i pingovao PC1, znaci racunari se izmedju sebe vide, PC2 vidi i modem i sve, ali ne znam kako da podesim da mi net proradi na PC2, kao i filesharing izmedju 2 racunara.

Uff...al sam zakomplikovao sad, ako neko zna resenje nek pomaze, hvala.

jedna rec: router (umesto switcha)

Ali zasto net nece da radi na nijednom drugom racunaru ?!

Zakomplikovao si da te je teško pratiti...svaki računar poveži direktno na modem, znači bez switcha, pa ako tada neki ne radi, to je drugi problem i nema veze sa slikom. Ono šta ima veze sa slikom, već ti je rečeno, mora da kupiš router za takvu mrežu, switch nije za to.

Modem može istovremeno da daje Internet samo jednom računaru, tj. onome koji se prvi nakači na njega. Da bi imao Internet na više računara, treba ti ruter umesto switch-a.
Kao privremeno rešenje možeš eventualno da na jednom računaru (onom koji je na netu) podesiš Internet Connection Sharing, pa da on glumi ruter u mreži.

Kao sto rekose , najjeftiniji ruter resava stvar..:)

A jel bi radilo sve kako treba, da povezem switch>router>modem ?

Sta ce ti switch...kada ti ruter vec obavlja funkciju switch-a...Samo kupis ruter...povezes na njega modem i vezes te racunare na ruter i to je to...

Zato sto imam na switchu 8 slotova i 8 lan kablova koji su razvezani po celom stanu, i hocu da ostavim tako kako jeste. A vec imam router sa 4 slota, pa ne moze da vrsi zamenu switcha.
Ako ne moze lako cu da povezem kablove direktno na router.
Sutra idem do stana pa cu da probam sve opcije.

A jel bi radilo sve kako treba, da povezem switch>router>modem ?

Zato sto imam na switchu 8 slotova i 8 lan kablova koji su razvezani po celom stanu, i hocu da ostavim tako kako jeste. A vec imam router sa 4 slota, pa ne moze da vrsi zamenu switcha.
Ako ne moze lako cu da povezem kablove direktno na router.
Sutra idem do stana pa cu da probam sve opcije.

Radiće kako treba (modem > ruter > switch > računari)

Slobodno samo poveži ruter sa switch-em, tj. modem u WAN port rutera, switch i ruter poveži jednim kablom, a ostale računare poubadaj po nahođenju.

mada ti switch nije potreban ako ti ne fali portova na samom ruteru.

Ne čitaš, reče čovek:

Zato sto imam na switchu 8 slotova i 8 lan kablova koji su razvezani po celom stanu, i hocu da ostavim tako kako jeste.

jes vala ne citam :p
se izvinjavam

Vrh Dno